null Via Dolorosa on varma kevään merkki

Luokanopettaja Ulla Hämäläinen on ollut mukana Via Dolorosa -esityksen järjestämisessä niin kauan, ettei edes muista ajatuksen tarkkaa alkuaikaa. Kuva: Jukka Granstrom

Luokanopettaja Ulla Hämäläinen on ollut mukana Via Dolorosa -esityksen järjestämisessä niin kauan, ettei edes muista ajatuksen tarkkaa alkuaikaa. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Via Dolorosa on varma kevään merkki

Auroran koulu homehtui käyttökelvottomaksi, mutta oppilaat jatkavat keväistä perinnettään lainatamineissa evakossa.

Espoon Auroran koulun oppilaille pääsiäisajan kuvaelma on tuonut kevään jo monen oppilassukupolven ajan.

"En edes muista tarkkaan, milloin ja miten Via Dolorosaa alettiin esittää. Kauan siitä joka tapauksessa on, suunnilleen kaksikymmentä vuotta", laskeskelee luokanopettaja Ulla Hämäläinen.

Perinne jatkuu, vaikka homeongelmista kärsinyt koulurakennus on purettu ja alakoululaiset ovat evakossa Järvenperän yläkoulussa.

Pääsiäinen aikalaisten kertomana

Via Dolorosa on esitys, jossa päähenkilöt ovat läsnä vain muiden puheissa. Käsikirjoituksen pohja on pääsiäisajan tapahtumasarja viimeiseltä ehtoolliselta Getsemanen kautta Golgatalle ja tyhjän haudan äärelle. Tapahtumia on kuvailemassa joukko aikalaisia silminnäkijöitä.

"Esityksen käsikirjoitus elää jonkin verran vuodesta toiseen. Pohja on tietenkin sama, mutta kulloisenkin kevään esiintyjät saavat itse muokata aikalaisten repliikkejä", Hämäläinen kertoo.

Muokkausmetodi tekee tapahtumat syvällisemmin tutuiksi esiintyjille ja pitää esityksen raikkaana.

"Joinain vuosina esityksessä on ollut joku opettajista Pontius Pilatuksena. Useimmiten kuvaelma on esitetty vain silminnäkijöiden kerronnan ja sitä rytmittävän ja tukevan musiikin avulla."

"Tämä on kaikella tavalla yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen juhlaa."

Ulla Hämäläinen

Musiikki löytyy vuosien saatossa taltioiduista Pekka Simojoen Jumis-lauluista, joiden laulamiseen saa alakoulun kuoron tukemana tulla mukaan koko yleisö.

Yhdessä tekemisen juhlaa

"Tämä on kaikella tavalla yhteisöllisyyden, yhdessä tekemisen juhlaa. Vuosi toisensa jälkeen opettajat ja oppilaat alkavat kevään lähestyessä kuin itsestään puhua Via Dolorosasta ja kehiä esitystä kokoon. Kun jokainen tuo omaa osaamistaan mukaan, syntyy hieno kokemus", Hämäläinen tiivistää.

Kymmenisen vuotta esitystä on tehty alakoululaisten ja yläkoulun 9-luokkalaisten yhteistyönä. Tänä vuonna Järvenperän koulun 9-luokkalaiset Ronya Piitulainen, Max Riekki, Elina Helin, Marika Tuisku, Iiris Honkavaara ja Suvi Korhonen esiintyvät Auroran koulun 6-luokkalaisten Minni Yliruusin ja Stiina Kopran kanssa.

Koko joukko kertoo yhteen ääneen, että jokakeväinen esitys on heille tärkeä.

Vanhemmat oppilaat sanovat, että on kivaa kertoa pääsiäisen tapahtumista pienemmille hauskalla tavalla.

Oman koulun juttu

Via Dolorosa esitetään kiirastorstaina kolmasti. Alakoulun 300 ja yläkoulun saman kokoinen oppilasjoukko pääsee kokemaan esityksen. Ovien avaamisesta myös koulun ulkopuolisille on vuosien varrella ollut Ulla Hämäläisen mukaan puhetta.

"Olemme kuitenkin aina päätyneet siihen, että esitys on parhaimmillaan intiiminä kokemuksena, ilman suurta yleisöpainetta. Kun oma uusi koulurakennuksemme saadaan valmiiksi, siellä saattaa tulla harkintaan esimerkiksi oppilaiden vanhempien, isovanhempien ja kummien kutsuminen näytöksiin vuorovuosina."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.