Vieraana: Kenttäpiispa Pekka Särkiö

Millainen on suhteesi sotaveteraaneihin?

– Olen kasvanut ilmapiirissä, johon itsestään selvästi kuului sotaveteraanien kunnioittaminen. Molemmat isoisäni osallistuivat Suomen viime sotiin. Lisäksi isäni ja veljeni ovat upseereita.

Mitä tiedät isoisiesi sotakokemuksista?

– Isänisäni oli sodassa viisi vuotta. Hän ei juurikaan kertonut siitä, mutta isovanhempieni kodin tunnelma välitti heidän ajatuksiaan sodasta. Heidän mielestään sota oli suuri ja kauhea onnettomuus. Taakkaa lisäsi, että isoäitini joutui yksin hoitamaan kotitilaa sodan aikana. Isoisäni oli maanviljelijä Padas­joella. He olivat kiitollisia isänmaan vapaudesta ja siitä, kuinka hyvät olot ovat olleet sodan jälkeen.

Mitä sotaveteraaneille kuuluu nykyään?

– Niin sanotun tammenlehvätunnuksen saaneita sotaveteraaneja on tätä nykyä noin 35 000. Heidän asioitaan ajamaan syntyi vuosikymmenten mittaan Sotainvalidien veljesliitto sekä Sotaveteraani-, Rintamaveteraani- ja Rintamanaisten liitot. Varsinkin alkuaikoina veteraanien sosiaaliset tuet olivat riittämättömiä tai niitä ei ollut lainkaan. Veteraanien ikääntyessä järjestöissä ollaan siirtymässä perinnetyön vaiheeseen, jossa toimijana on seuraava sukupolvi.

Mikä on suomalaisten kunniavelka sotaveteraaneille?

– Sotaveteraanien keski-ikä on 90 vuotta. Tärkeintä on, että saatamme heidät hyvin loppuun saakka ja kunnioitamme heidän henkistä perintöään. Tarkoitan itsenäistä isänmaata, yhteisen vastuun kantamista ja talkoohenkeä sekä uskonnonvapautta ja uskon merkitystä.

Virkistyspäivä ja kevätjuhla sotiemme veteraaneille ja heidän puolisoilleen ti 13.5. klo 10–15 Holman kurssikeskuksessa Klaukkalassa. Lounas, kahvit, musiikkia ja yhdessäoloa. Vieraana kenttäpiispa Pekka Särkiö.

Tilaisuuteen on ilmainen yhteiskuljetus. Kaksi bussia lähtee klo 9 ja ne kulkevat seuraavia reittejä: Bussi 1 Hakunilan kirkko–Korson kirkko–Rekolan kirkko–Koivukylän asema–Asolanväylä–Tikkurilan kirkko–Kuriiritie–Holma. Bussi 2 Askisto Hirsikuja–Hämeenkylän kirkko–Pähkinärinteen ostoskeskus–Rajatorpan ostoskeskus–Myyrmäen kirkko–Martinlaakson asema–Holma. Paluu samoja reittejä klo 15.