null Vieraana: Kenttäpiispa Pekka Särkiö

Vieraana: Kenttäpiispa Pekka Särkiö

Millainen on suhteesi sotaveteraaneihin?

– Olen kasvanut ilmapiirissä, johon itsestään selvästi kuului sotaveteraanien kunnioittaminen. Molemmat isoisäni osallistuivat Suomen viime sotiin. Lisäksi isäni ja veljeni ovat upseereita.

Mitä tiedät isoisiesi sotakokemuksista?

– Isänisäni oli sodassa viisi vuotta. Hän ei juurikaan kertonut siitä, mutta isovanhempieni kodin tunnelma välitti heidän ajatuksiaan sodasta. Heidän mielestään sota oli suuri ja kauhea onnettomuus. Taakkaa lisäsi, että isoäitini joutui yksin hoitamaan kotitilaa sodan aikana. Isoisäni oli maanviljelijä Padas­joella. He olivat kiitollisia isänmaan vapaudesta ja siitä, kuinka hyvät olot ovat olleet sodan jälkeen.

Mitä sotaveteraaneille kuuluu nykyään?

– Niin sanotun tammenlehvätunnuksen saaneita sotaveteraaneja on tätä nykyä noin 35 000. Heidän asioitaan ajamaan syntyi vuosikymmenten mittaan Sotainvalidien veljesliitto sekä Sotaveteraani-, Rintamaveteraani- ja Rintamanaisten liitot. Varsinkin alkuaikoina veteraanien sosiaaliset tuet olivat riittämättömiä tai niitä ei ollut lainkaan. Veteraanien ikääntyessä järjestöissä ollaan siirtymässä perinnetyön vaiheeseen, jossa toimijana on seuraava sukupolvi.

Mikä on suomalaisten kunniavelka sotaveteraaneille?

– Sotaveteraanien keski-ikä on 90 vuotta. Tärkeintä on, että saatamme heidät hyvin loppuun saakka ja kunnioitamme heidän henkistä perintöään. Tarkoitan itsenäistä isänmaata, yhteisen vastuun kantamista ja talkoohenkeä sekä uskonnonvapautta ja uskon merkitystä.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.