null Vieraana: Parisuhdekouluttaja Sari Liljeström

Vieraana: Parisuhdekouluttaja Sari Liljeström

Mitä erityistä on parisuhteen vuorovaikutuksessa?

– Parisuhde on lähisuhde. Usein ajatellaan, että kun lähisuhteessa saa olla kotonaan, siinä saa myös taantua ja puhua ja tehdä mitä sattuu. Työpaikalla moni käyttää vuorovaikutustaitojaan ihan sujuvasti, mutta kotona ne saattavat unohtua.

Kuinka tärkeätä on, että puhutaan ja kuunnellaan vuorotellen?

– Vastavuoroisuus on tärkeätä, mutta vielä olennaisempaa on, mitä ja miten puhutaan ja ettei puhuta mitä tahansa. Tärkeintä on puhua siitä, mikä lisää läheisyyttä. Se tarkoittaa, että kumpikin puhuu omista tunteistaan ja tarpeistaan. Eikä niistäkään tarvitse puhua paljon.

Miten vuorovaikutusta voisi parantaa?

– Ehdotan pienten askelten ohjelmaa. Ensimmäinen kohta on, ettei kaikkea tarvitse sanoa ääneen. Toiseksi neuvon tarkistamaan aina, kuuleeko oikein, ennen kuin ryhtyy raivoamaan.

Mitä tehdä, jos muutos tuntuu mahdottomalta?

– Joku voi ajatella, ettei pysty hallitsemaan tunneilmaisuaan, mutta totta kai pystyy, kunhan harjoittelee. Silloinkin, kun on tyytymätön parisuhteeseensa, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota puhumiseen ja kuuntelemiseen.


Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -luento ti 23.9. klo 18–19.30 Pyhän Annan lastenkirkolla, Koulutie 11. Sari Liljeström Kataja-parisuhdekeskuksesta. Lastenhoito yli 2-vuotiaille.


 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.