"Eikö kaupat nyt ole jo ihan tarpeeksi auki muutenkin? Mulla ei ainakaan ole tarvetta mennä kauppaan pääsiäisenä", toteaa kauppakeskus Kaaren Prismassa ostoksia tehnyt Toni Mäkinen. Kaaren Prisma on auki kaikkina pääsiäispyhinä kello 23:een asti, suurin osa kauppakeskuksen muista myymälöistä kello 18:aan.
Viettäisinkö pääsiäisen Prismassa?
Monet jättimarketit ovat ensimmäistä kertaa auki läpi pääsiäisen. Kaikkien mielestä muutos ei ole hyvä.
Eikö pääsiäisen perinteinen ohjelma nappaa? Tänä vuona vaihtoehtoja on lisää. Koko perhe voi lähteä yhdessä shoppailemaan.
Vielä viime vuonna liukuovet sulkivat pitkänäperjantaina kauppaliikkeet kuin kivi Jeesuksen haudan. Tämän vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos kuitenkin vapautti vähittäiskauppojen ja parturiliikkeiden aukiolon. Kauppaa saa nykyään pitää auki vaikka läpi vuoden.
Muun muassa kaikki pääkaupunkiseudun Prisma-jättimarketit ovat läpi pääsiäisen auki yhteentoista asti. K-kauppiaat päättävät kukin myymälänsä aukiolosta itse.
– Miksi emme antaisi asiakkaille mahdollisuutta käydä kaupassa pääsiäisenäkin, kun näyttää siltä, että he haluavat? kysyy Prisman johtaja Ilkka Riiali Kannelmäen kauppakeskus Kaaresta.
Riiali uskoo, että kauppa tulee käymään pääsiäisenä kohtuullisesti.
– Siinä on monta pyhäpäivää, ja monille kaupassa käyminen perheen kanssa on kiva ajanviettotapa.
Töissä silloin, kun muut ovat vapaalla
Kaikki eivät ole kauppojen aukioloaikojen vapautumisesta yhtä innoissaan. Palvelualojen ammattiliiton Pamin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi muistuttaa, ettei Pam kannattanut vapauttamista.
– Mutta kun se lakimuutos oli ja meni, jossittelulla ei ole hirveästi merkitystä, Kuntsi toteaa.
Voi olla, että ihmisten sisäinen säätely vie siihen, ettei pääsiäisenä halutakaan shoppailla, vaan viettää aikaa esimerkiksi luonnossa, kirkossa tai perheen kanssa.
– Kari Latvus
Jossitellaan silti vähän. Kuntsin mielestä olisi ollut hyvä, että vuoden mittaan olisi tiettyjä päiviä, jolloin kaikki voisivat viettää vapaa-aikaa esimerkiksi perheensä kanssa. Se oikeus kuuluisi Kuntsin mielestä myös kaupan alan ihmisille, jotka tekevät jo nyt töitä jokaisena viikonpäivänä.
– Sosiaalisesti vaikeat työajat, kuten ilta- ja pyhätyöt, vaikuttavat yksilön ja hänen sosiaalisten verkostojensa elämään. Jos ihminen on töissä aina silloin, kun valtaosa muista on vapaalla, se eriyttää, Kuntsi selittää.
Käytännössä ongelma ei kuitenkaan ole niin iso. Toimiala on Suomen suurin, ja työntekijöitä on 140 000. Kaupan alalla työskentelee paljon niitä, jotka tekevät mielellään lisätuloilla sokeroituja ilta- ja pyhävuoroja.
– Mutta toivoisin, että esimerkiksi yksinhuoltajaäidit eivät joutuisi tekemään vuoroja pitkänäperjantaina tai pääsiäissunnuntaina, jolloin päiväkodit ovat kiinni ja lastenhoito omien verkostojen varassa, Kuntsi sanoo.
Kirkolla on markkinointiongelma
Ilkka Riiali vakuuttaa, että yksinhuoltajaäidit jätetään rauhaan.
– Pääsiäisen työvuorot lähtevät täysin vapaaehtoispohjalta. Jokaisessa yksikössä on riittänyt vapaaehtoisia vuorolaisia. Pyhäpäivät ovat haluttuja, koska niistä maksetaan moninkertaisesti parempi korvaus kuin muulloin. Jos haluaa viettää pääsiäisen kotona, ei ole pakko tulla töihin, Riiali selittää.
Sama pätee asiakkaisiin. Kauppaan saa tulla, jos haluaa.
– Me tarjoamme vaihtoehdon. Kaupassa voi käydä, mutta ei kenenkään tarvitse, Riiali toteaa.
Myös Kirkkohallituksen yhteiskunnallisen työn asiantuntija Kari Latvus toteaa, että jokaisella on mahdollisuus päättää itse, miten pääsiäistä viettää.
– Lainsäädäntö ei pakota ketään menemään kauppaan. Olemme tulleet sellaiseen aikuisikään, jossa saamme itse päättää, mihin käytämme aikamme.
Niin tai näin, kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on Latvuksen mielestä iso muutos.
– Aika näyttää, kuinka iso. Voi olla, että ihmisten sisäinen säätely vie siihen, ettei pääsiäisenä halutakaan shoppailla vaan viettää aikaa esimerkiksi luonnossa, kirkossa tai perheen kanssa.
Latvus toivoo kirkon tuovan esille, kuinka oleellista on saada ero työhön ja tilaa suurelle levolle. Kirkon näkökulmasta kyse on markkinointiongelmasta.
– Emme enää elä ajassa, jossa kirkko voisi sanella, miten ihmisten täytyy elää. Kirkko voi kuitenkin tuoda esille oman uskonsa ja sen, että pääsiäinen on vuoden tärkein päivä, Latvus selittää.
Ovatko kaupat auki myös jouluna?
Mikäli pääsiäisen myynnit eivät mene aivan penkin alle, kaupat ovat auki myös joulupyhinä.
– Jos pääsiäispyhät ovat edes suurin piirtein normaaleja myyntipäiviä, en näe mitään syytä, miksi jouluna toimittaisiin toisin, toteaa Hanna Kuntsi Pamista.
Kauppakeskus Kaaren Prisman johtajan Ilkka Riialin mukaan tulevaisuus on vielä auki.
– Emme ole miettineet vielä joulua tai juhannusta. Pitää ensin katsoa, tuleeko pääsiäisenä asiakkaita.
Jaa tämä artikkeli: