Vaikka suuret kirkkohäät ovat nyt suosiossa, siviilivihkimisten määrä kasvaa. Helsingissä luku on 47,5 prosenttia avioliitoista solmitaan maistraatissa. Kuva: Tero Sivula/Rodeo
Vihkiminen on ilmaista – vihkiparille
Avioliittoon vihkiminen ei maksa mitään vihittäville. Seurakunnat järjestävät vihkimisen melkein mihin aikaan tai paikkaan tahansa. Maistraatti vihkii ilmaiseksi virkapaikalla virka-aikaan.
Vihkiminen on seurakunnan tai yhteiskunnan tarjoama palvelu. Kustannukset maksetaan joko kirkollis- tai valtionverona.
Jos mittariksi otetaan palvelun todelliset kustannukset, kirkolliset häät ovat selvästi arvokkaammat ja huolellisemmin valmistellut kuin vihkiminen maistraatissa. Kirkollisverovaroja käytetään ennen kaikkea vihkimisen valmisteluun.
Niihin kuuluu, että pappi tapaa hääparin ensin kaikessa rauhassa, jotta kaikesta avioliittoon liittyvästä voidaan puhua vapaasti etukäteen. Lisäksi hääkirkossa pidetään etukäteisharjoitukset.
Maistraatin vihkijä ei tapaa virka-aikana tulevia vihittäviä ennen kuin he saapuvat paikalle. Itse vihkimistapahtuma on lyhyt ja vie korkeintaan 15 minuuttia.
Esimerkkikustannukset on laskenut Hyvinkään maistraatin päällikkö Pentti Ristikartano ja ne koskevat Hyvinkään maistraattia. Muualla kustannukset voivat olla jonkin verran korkeammat.
Hyvinkään maistraatissa vihkiminen on yhteiskunnalle kustannustehokasta toimintaa. Virka-aikaan ja virkapaikalla vihkiminen maksaa vajaat 48 euroa.
Tarvittaessa Ristikartano voi luetella sentilleen, kuinka kallis on vihkijän minuutti kun siihen lasketaan palkkakustannukset sosiaaliturvamaksuineen.
– Muita kuluja ovat muun muassa avioliiton esteiden tutkiminen, vihkivarauksen vastaanotto, vihkitodistuksen kirjoittaminen, asiakirjojen kokoaminen ja arkistointi, vihkitilan kustannukset ja maistraatin yleiskulut.
Kirkollinen vihkiminen maksaa 639 euroa
Helsingin seurakuntayhtymän pääkirjanpitäjä Jyrki Mäkeläinen selvitti Kirkko ja kaupungin pyynnöstä, mitä ”ilmainen vihkiminen” todellisuudessa maksaa seurakunnalle.
Sentilleen tarkkaa summaa on hankala laskea. Seurakunnat tekevät sisäisiä laskelmia eri töihin käytetystä ajasta ja niihin kohdistuvista palkkakuluista. Kun häihin ja kasteisiin kohdistuviin palkkakustannuksiin lisätään muun muassa kiinteistö- ja hallintokulut, voidaan laskea, miten suurella euromäärällä seurakunnat näissä asioissa palvelivat jäseniään.
Viime vuonna kokonaissumma oli 3,6 miljoonaa euroa.
Vihittävän parin saatteleminen avioliiton satamaan maksoi seurakunnille viime vuonna 639 euroa. Naimisiin menneet tai lapsensa kastattaneet voivat laskea saaneensa kirkollisverolleen ihan kunnon vastineen.
Helsingissä vihittiin viime vuonna kirkollisesti 1 805 paria ja kastettiin 3 805 lasta. Siviilivihkimisiä hoidettiin Helsingin maistraatissa 1 634.
Kirkosta eronneet nuoret aikuiset vievät vihkimisten virtaa maistraattiin päin. Jos tuleva puoliso ei kuulu kirkkoon, mennäänkin maistraattiin, sen sijaan että puoliso liittyisi takaisin kirkkoon.
Kirkkohäätkin voivat olla pienet
Yleensä maistraatti mielletään mutkattomaksi ja edulliseksi tavaksi solmia avioliitto. Sinne menevät ne, jotka haluavat pienet häät.
Häiden suuruus ja juhlavuusaste on vaihdellut vuosikymmenten mukana. Isojen häiden kausi on kestänyt vasta reilut parikymmentä vuotta. Vielä suurten ikäluokkien avioitumisaikaan, 1970-luvulla muotina olivat äärimmilleen pelkistetyt häät. Silloin olisi ollut todella radikaalia järjestää sadan hengen hääjuhlat.
Nykyisinkään ei ole pakko järjestää suuria häitä. Kirkollisverolleen saa saman vastineen vaikka häät pidettäisiin kotona lapsen kasteen yhteydessä tai pienimuotoisesti kirkon kappelissa.
Kirkollisesti vihittävät liittyvät pitkään perinteeseen. Suomessa kirkko on vihkinyt pareja avioliittoon vuodesta 1734, jolloin kirkollinen vihkiminen tuli pakolliseksi. Siviiliavioliittoon on voitu mennä vuodesta 1917.
Siviilivihkijäkin saa luontoon
Aivan viime aikoina maistraattien vihkijöiden piiriä on laajennettu. Sen myötä on tullut helpommaksi saada siviilivihkijä myös viikonloppuhäihin. Tämä ei kuitenkaan ole ilmaista, vaan maksaa 200 euroa sekä matkakustannukset tai osuuden niistä, jos vihittäviä pareja on samana päivänä useita.
– Vihkimiset ovat yleensä 60–100 kilometrin säteellä maistraatista, eikä yhteen päivään mahdu tavallisesti enempää kuin kolmet häät, kertoo Hyvinkään maistraatin päällikkö Pentti Ristikartano.
Siviiliavioliittojen määrä on prosentuaalisesti noussut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ristikartano arvioi, että siviilivihkimisten määrä ylittää kirkolliset vihkimiset vuonna 2014, jos trendi pysyy nykyisellään.
Jaa tämä artikkeli: