null Viimeinen tabu

Viimeinen tabu

Harva asia vaivaannuttaa meitä suomalaisia niin paljon kuin uskonto. Päällepäin näkyvään uskonnollisuuteen suhtaudutaan jopa erittäin kielteisesti. Uskonto lienee yksi viimeisimmistä tabuista, joita meillä vielä on.

Toki varovaisuuteen on syytäkin. Etsimättä tulee mieleen vaikeita kriisejä, joissa uskontoa on käytetty vahvistamaan omia joukkoja ja tekemään eroa vastustajaan. Näinhän on ollut esimerkiksi Balkanilla tai Pohjois-Irlannissa. Myös luterilaisen kirkkomme piiristä esitetään julkisuudessa ahtaita kannanottoja, joita monen maallistuneen ihmisen on vaikea käsittää.

Mielikuva uskonnosta vastakohtien kärjistäjänä istuu tiukassa. Tätä taustaa vasten tutkimustieto siitä, että uskonto voi auttaa myös ratkaisemaan ristiriitoja, tuntuu raikkaalta. Aikaisemmin kriisien väkevöittäjänä nähty uskonto on alettu tällä vuosituhannella ymmärtää voimavarana maailman kriisejä ratkottaessa.

Tästä on esimerkkinä Kirkon Ulkomaanavun työ Somaliassa, jossa on kutsuttu neuvottelupöytään myös hankalina pidettyjä uskonnollisia johtajia. Ulos sulkemisen sijasta eri osapuolten näkemykset ovat tulleet kuulluiksi, jolloin arvoista on päästy keskustelemaan. Keskusteluyhteys luo toivoa siitä, että tuota yhteiskuntaa jäytävät kovat jännitteet voisivat lieventyä.

Kirkon ihmiset täällä Suomessa ovat jo kauan tienneet, että heidän avoimesti kristillinen vakaumiksensa synnyttää luottamusta eritaustaisten maahanmuuttajien keskuudessa. Uskonnollinen ihminen tunnistaa toisessa sen saman uskon ja toivon, jota itsekin vaalii ja kantaa. Luottamus on auttanut ratkomaan vaikeitakin ristiriitoja, jotka ovat liittyneet perheeseen tai laajemmin yhteiskuntaan.

Suomalaisten kohdalla on puhuttu niin sanotusta uskonnonlukutaidottomuudesta. Emme oikein osaa suhtautua luontevasti omaan emmekä toisten uskontoon. Asian varjopuoli saattaa olla se, että vaietusta asiasta voi muodostua ongelma, jota ei osata käsitellä.

Tarvitaan lisää rohkeutta ilmaista omaan perinteeseen kuuluvia asioita. Samalla tulee olla valppaana keskustelemaan myös muualta tulevien kanssa siitä, millaisia arvoja kunkin uskontoon liittyy.

Tommi Sarlin, vs. toimituspäällikkö

tommi.sarlin@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.