Elina Hirvonen kuvaa myötäelävästi katulapsia ja alistettuja naisia.
Viisaiden naisten maa
Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta. Avain 2010.
Elina Hirvosen (s. 1975) toisen romaanin nimi viittaa lentokoneyhtiöiden lehtiin. Kiiltävällä paperilla on kuvia ylellisistä lomakohteista ja luksustuotteista. Mikä olisi kauempana kuolemasta?
Paul on viettänyt lapsuutensa Afrikassa. Nyt elämäänsä pettynyt entinen kehitysyhteistyötekijä palaa murtuneelle mantereelle, unohtaakseen suomalaisen ex-vaimonsa ja poikansa.
Paul tutustuu sambialaiseen Estheriin, jolla on halu toimia maansa hyväksi. Kaiken taustalla on Estherin prostituutioon ajautunut lapsuudenystävä Bessy. Hän on jättänyt jälkeensä päiväkirjan, jossa kertoo millaista on olla käytettävä ja vaihdettava.
Hirvonen on kirjailija ja dokumenttielokuvien tekijä. Hän asui Sambiassa vuosina 2007–09. Hirvosen esikoisromaanin Että hän muistaisi saman käännösoikeudet on myyty yhdeksään maahan.
Uusimmassa romaanissaan Hirvonen antaa äänen alistetuille naisille ja lapsille. Hän kuvaa myötäelävällä otteella katulapsia, prostituutiota, väkivaltaa ja köyhyyttä. Runollinen ja kaunis teksti koskettaa, mutta välttää pateettisuuden.
Pistävää kritiikkiä saavat osakseen niin kehitysyhteistyöväki kuin omasta anteliaisuudestaan liikuttuvat köyhien auttajatkin. Lohtua kaiken ylle tuo maaseutukylien yhteisöllisyys ja viisaiden naisten tarinat siitä, kuinka ihmeitä voi tapahtua.
Jaa tämä artikkeli: