null Virastoissa vietetään läksiäisiä

Esbo svenskan kirkkoherranvirastossa on hyvästien jätön aika, kun Kerstin Sundberg (vasemmalla) lähtee eläkkeelle ja Gun Muhonen (keskellä) ja Marina Järvinen lähtevät töihin palvelukeskukseen. Kuva: Patrik Lindström

Esbo svenskan kirkkoherranvirastossa on hyvästien jätön aika, kun Kerstin Sundberg (vasemmalla) lähtee eläkkeelle ja Gun Muhonen (keskellä) ja Marina Järvinen lähtevät töihin palvelukeskukseen. Kuva: Patrik Lindström

Virastoissa vietetään läksiäisiä

Ruotsinkielisen Esbo svenska församlingin kirkkoherranviraston toimistosihteerit Marina Järvinen ja Gun Muhonen työskentelevät viimeisiä viikkoja tutussa virastossa. Pian he siirtyvät seurakuntayhtymän palvelukeskukseen, joka avaa tammikuun 2. päivä ovensa Kirkkokatu 1:n virastotalossa Espoon keskuksessa. Palvelukeskus ottaa huolehdittavakseen kuuden kirkkoherranviraston tehtävät.

Vuodenvaihteen jälkeen espoolaisten kannattaa olla yhteydessä palvelukeskukseen, jos he kaipaavat kirkollista toimitusta, virkatodistusta, avioliiton esteiden tutkintaa, sukuselvityksiä tai tietoja sukututkimukseen. Uuden viraston alaisuuteen tulee lisäksi seurakuntayhtymän hautatoimisto, joka on ennestäänkin palvellut Kirkkokadulla.

Marina Järvinen valmistautuu palvelukeskukseen muuttoon tyynesti.

”Tehtäväni pysyvät samoina. Yritän totuttautua muutokseen enkä ota liikaa stressiä”, hän tuumii.

Myös Gun Muhonen odottaa kiinnostuksella uutta paikkaa ja tulevia työkavereita.

”Olen viihtynyt Esbo svenskalla, mutta on kiva, kun tulee uusia tuulia”, Muhonen miettii.

Harva vaivautuu virastoon

Muutoksen jälkeen seurakuntaan ei jää virastopalveluja. Kävijämäärät ovat olleet kirkkoherranvirastoissa vähäisiä jo pitkään, sillä moni hoitaa asioinnin puhelimessa tai sähköisesti.

Kun Järvisen ja Muhosen esimies Kerstin Sundberg tuli vuonna 1968 töihin virastoon, virkatodistuksia tarvittiin moneen tarkoitukseen ja niitä kirjoitettiin käsin.

Nykyisin virkatodistusten tarve on vähentynyt.

”Väestörekisterikeskuksen perustamisen ja kehittymisen myötä poliisi, Kela ja verovirasto alkoivat saada tiedot suoraan”, muistelee eläkkeelle tammikuussa jäävä Sundberg.

Hän uskoo, että hänen alaisillaan on hyvät valmiudet selvitä työstään palvelukeskuksessa. Naiset ovat tottuneet etsimään tietoja vanhoista kirkonkirjoista, joita on säilytetty Esbo svenska församlingin virastossa.

Nyt kirjojen sivut ovat luettavissa myös digitaalisessa muodossa seurakuntien valtakunnallisessa jäsentietojärjestelmässä Kirjurissa, joka otettiin käyttöön Espoossa syksyllä. Järjestelmän tarkoitus on helpottaa esimerkiksi sukuselvitysten ja sukututkimuksen tekemistä.

Haikeutta ilmassa

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranviraston toimistosihteeri Ulla Rantasalon tunnelmat ovat hyvät, mutta samalla haikeat. Siirtyessään palvelukeskukseen hänellä on takana jo yli 20 vuotta Espoon tuomiokirkkoseurakunnan virastossa.

Pitkäaikaisten työntekijöiden siirtyminen toiseen työpisteeseen jättää jälkensä jäljelle jääviinkin.

”Ystävät lähtevät. Vaikka palvelukeskus on lähellä virastoamme, tuntuu heidän lähtönsä samalta kuin jonkun jäädessä eläkkeelle tai vaihtaessa työpaikkaa”, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan hallintoassistentti Sari Sume, joka on työskennellyt samalla käytävällä viraston työntekijöiden kanssa.

Espoonlahden kirkkoherranviraston toimistosihteerinä muutaman vuoden toiminut Arja Mäkinen lähtee kiinnostuksella opettelemaan uusia asioita palvelukeskukseen. Mutta vanhaakin hän jää kaipaamaan.

”Espoonlahden kirkkoherranvirasto on ollut paras työyhteisö, jossa olen ikinä ollut”, kehuu Mäkinen.

Työkaveri Laila Saikkonen-Gorski jää Espoonlahden seurakuntaan töihin kevääseen asti. Hänellä on ollut viraston töiden ohella huolehdittavanaan myös muita tehtäviä, kuten kolehtien laskemista, kirjanpitoa, Yhteisvastuukeräystä ja arkistointia.

”Opastan kahta seurakuntaamme jäävää henkilöä hoitamaan näitä tehtäviä”, Saikkonen-Gorski kertoo.

Palvelukeskukseen päivystävä pappi

Palvelukeskukseen tulee päivystävä pappi, joka on paikalla aukioloaikoina arkisin 8–15. Päivystäjinä vuorottelevat suomenkielisten seurakuntien papit. Ruotsinkieliset ohjataan ottamaan yhteyttä Esbo svenska församlingiin.

Päivystävä pappi voi keskustella esimerkiksi kirkollisiin toimituksiin liittyvistä kysymyksistä. Akuutit sielunhoitokeskustelutkin ovat mahdollisia, mutta päävastuu seurakuntalaisen sielunhoidosta jää seurakuntiin.

Vaikka entisillä kirkkoherranvirastoilla ei vuodenvaihteen jälkeen päivystä pappeja, heitä saa silti helposti kiinni seurakunnasta. Esimerkiksi Olarissa, Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ja Leppävaarassa papit vastaavat niin kutsuttuun ”papin puhelimeen”.

Pappia voi tavoitella myös seurakunnan yleisnumeron kautta tai soittamalla suoraan työntekijälle. Pappien työnumerot ovat julkisia.

Viimeinen piipahdus kirkkoherranvirastossa

Suomenkielisten seurakuntien kirkkoherranvirastot sulkevat ovensa perjantaina 21. joulukuuta ja ovat välipäivät kiinni. Lisäksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ja Espoonlahdessa virastot ovat joulukuussa auki vain kello 12 asti.

Ennen sulkeutumistaan virastoissa vietetään kaikille avoimia läksiäisiä pikkutarjoiluin:

Leppävaaran kirkkoherranvirasto ti 18.12. klo 12–15 (Alberganesplanadi 1).

Espoon tuomiokirkkoseurakunta pe 21.12. klo 9–12 ja Esbo svenska församling pe klo 9–15 (Kirkkokatu 10).

Olarin kirkkoherranvirasto pe 21.12. klo 8–15. Viraston vaiheista on koottu myös valokuvanäyttely (Olarinluoma 4).
Tapiolan kirkkoherranvirasto pe 21.12. klo 14 alkaen (Kirkkopolku 6)

Espoonlahden kirkkoherranvirasto pe 21.12. klo 9–12 (Kipparinkatu 8).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.