Virkamiesten valta ei näytä hyvältä

Virkamiesten valta ei näytä hyvältä

Seppo Simola kirjoitti pääkirjoituksessaan (K&k 12.2.): ”Me kokeneet ja harmaat virkamiehet mielellämme käytämme valtaa, mikä onkin viisasta, koska tiedämme asiat parhaiten. Luottamushenkilöiden tärkeä rooli on luottaa meidän hyviin arvioihimme ja viisautemme eli hyväksyä esityksemme.”

Jos kyse oli pilasta, se oli huono pila eikä pilailu sovi lehtien pääkirjoituksiin. Jos hän oli vakavissaan, niin teksti haiskahti itseriittoisuutta ja mahtipontisuutta sekä vaaleilla valittujen halveksintaa. Vielä pahempaa on, jos koko seurakuntayhtymän johto ajattelee kuin päätoimittaja. Siinä tapauksessa voidaan nähdä selviä yhtäläisyyksiä Helsingin kaupungin virkamiesten suhtautumiseen valtuutettuhin, heidän toiminta valtuuston selän takana kun on jo pitemmän ajan ollut murentamassa demokratiaa.

Pahinta on, jos kirkollisveron maksajien rahanvartijat – kirkkovaltuutetut – lipsuvat vastuustaan. Se, että kukaan valtuutetuista ei pyytänyt määrärahakeskustelussa puheenvuoroa, antaa valitettavasti aiheen epäillä juuri tätä. Yli sadan miljoonan euron budjetti ei noin vain hyväksytä ”pulinoitta”, sana, jota päätoimittaja käytti lähes kerskaillen.

Toivottavasti laiskimmat nykyisistä luottamushenkilöistä jättäytyvät sivuun ja antavat tilaa uusille valppaille ja vastuuntuntoisille rahakirstun vartijoille syksyn seurakuntavaaleissa. Väärinkäsitysten välttämiseksi: Allekirjoittanut on kirkon rivijäsen, joka ei kuulu mihinkään sen luottamuselimiin.

Sture-Christian Eklund
diplomiekonomi
Lauttasaari

 

Jaa tämä artikkeli: