null Virkistymässä Villensaunassa

Virkistymässä Villensaunassa

Nykyään Villensaunassa virkistetään ajattelua ja liikutetaan tunteita, mutta 1800-luvun lopulla Kansallisteatterin paikalla oli Vattenkuranstalten Wilhelmsbad eli Villensauna. Vuonna 1864 valmistunut kylpylähotelli oli suuri, sillä miehille ja naisille oli erillisiä kylpyhuoneita 54, ja lisäksi oli vielä majoitus- ja ruokailutiloja. Villensaunan asiakkaisiin kuului muun muassa Zachris Topelius, ja siellä lausuttiin myös Helsingin Työväenyhdistyksen syntysanat vuonna 1883.

Vahva kylpylähistoria on myös Kaivopuistolla, joka oli varsinainen kylpyläkaupunginosa 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. C. L. Engelin suunnittelema kylpylärakennusten kokonaisuus istui ainakin kuvista päätellen mainiosti paikalleen. Ullanlinnan kylpylä avattiin meren rantaan vuonna 1836 ja Kaivohuoneen avajaisia vietettiin 1838.

Liisa Suvikummun Suomalaiset kylpylät avaa kiinnostavasti niin Helsingin kuin Suomen muidenkin terveyslähteiden ja kylpylöiden historiaa. Selvitetyksi tulevat niin vesihoitojen kirjo kuin kylpyläseurustelu ja -etiketti. Myös kuvitus on monipuolinen.

Kylpylöiden kultakausi kesti toiseen maailmansotaan asti. Nykyisten viihdekylpylöiden taustalla on siis melkoisen pitkä kylpylähistoria.

Merja Räty
Liisa Suvikumpu: Suomalaiset kylpylät. SKS 2014.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.