Virsikirjojen vanhoja kalentereita nyt verkossa
Vuosisatoja sitten julkaistuissa vanhoissa virsikirjoissa olleita kalentereita on nyt koottu verkkosivuille. Virsikirjojen kalenteriosuuksia on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston verkkosivuilla osoitteessa almanakka.helsinki.fi.
Verkossa on kalenteriosuus ensimmäisistä virsikirjoista 1600-luvun alusta vuoteen 1888, jolloin julkaistiin viimeinen kalenterin sisältänyt virsikirja.
”Vanhoina vuosisatoina maassamme ilmestyi vain kahdenlaisia kalentereita”, kertoo professori Heikki Oja yliopiston almanakkatoimistosta.
”Virsikirjoissa oli omat kalenterit. Lisäksi vuodelle ilmestyi almanakka, sama tuttu kansan almanakka, joka nykyään ilmestyy Yliopiston almanakan nimellä.”
Almanakka-arkistoon sijoitettiin samalla nimilistat kaikista nimistä, joita maamme almanakoissa ja kalenterissa on esiintynyt.
”Aikaisemmin oli kerätty nimilistat suomen- ja ruotsinkielisistä almanakoista 1700-luvulta nykypäivään. Nyt saatiin listat myös virsikirjojen kalentereista ja messukirjoista 1200-luvulta alkaen”,
kertoo Oja.
Vanhoista kalentereista on löytynyt nimiä, joita kaikkia ei tunneta edes nykyajan nimikirjoissa. Nimiaineiston pohjalta on tänä syksynä ilmestynyt myös yleistajuinen kirja Suomen kansan pyhimyskalenteri Kirjapajan kustantamana.
Jaa tämä artikkeli: