null Virtaa parisuhteeseen verkosta

Tero ja Anna-Riina Peltola tulivat nettikurssin live-tapaamisen yhdeksän kuukauden ikäisen Helmililjan kanssa. Kuva: Juho Kuva

Tero ja Anna-Riina Peltola tulivat nettikurssin live-tapaamisen yhdeksän kuukauden ikäisen Helmililjan kanssa. Kuva: Juho Kuva

Virtaa parisuhteeseen verkosta

Nuorten aikuisten parisuhdekurssia kokeiltiin viime syksynä chat-keskustelun välityksellä.

 

 

Yli 70:ssä Suomen seurakunnassa tunnetaan Virtaa välillämme -parisuhdekurssit, joissa nuoret avio-, avo- ja seurusteluparit pohdiskelevat suhteidensa voimavaroja. Ryhmässä keskustellaan niin tunteiden tunnistamisesta, ristiriitatilanteiden selvittämisestä kuin seksuaalisuudestakin.

Joissakin seurakunnissa kurssi järjestetään kuutena erillisenä kokoontumisena, kun taas toisissa kurssi pidetään viikonloppuleirien aikana.

Nyt Kirkkohallituksen laatimaa Virtaa välillämme -materiaalia on keksitty käyttää uudella tavalla, sillä syksyllä neljä pariskuntaa kävi parisuhdekeskusteluja internetissä. Pilottikurssi oli osa Kirkkohallituksen Hengellinen elämä verkossa -hanketta. 

Ryhmä tapasi toisensa pari kertaa kasvokkain, ja kolmesti kohdattiin salasanoin lukitussa chat-keskustelussa. Verkkokurssia vetivät pastori Minna Tuominen Kirkkohallituksen Perheasiat-yksiköstä ja hänen aviomiehensä Ilkka Tuominen.

Tuomiset muokkasivat Virtaa välillämme -materiaalia verkkoon soveltuvaksi. He muun muassa näyttelivät jokaista kurssikertaa varten videokohtauksen, joka katsottiin alustuksena ennen verkkokeskustelua.
– Laitoimme omaa suhdettamme peliin, mikä näkyi esimerkiksi videoissa, sanoo Ilkka Tuominen.
– Kurssi ei ole teoriapainotteinen, vaan ohjaajat toimivat vertaistukena, toteaa Minna Tuominen.

Hiljaisetkin saavat puheenvuoron

Tutustuminen muihin pariskuntiin onnistui netissä hitaammin kuin kasvokkain, mutta verkkokokeilussa oli puolensa. Perinteiseltä kurssilta on tullut palautetta, että parisuhdeharjoitusten siirtovaikutus kurssilta kotiin ontuu. Verkkokurssilla osallistujat tekivät tehtäviä jo valmiiksi kotona.

Tärkeää oli, että netissä kaikki saivat äänensä kuuluville.
– Tavallisella kurssilla on hankalaa, jos joku puhuu enemmän kuin toiset. Verkossa toisen päälle ei voi puhua, Minna Tuominen kertoo.

– Hiljaiset ihmiset saattoivat olla netissä puheliaita, ihmettelee miehensä Teron kanssa nettikurssille osallistunut Anna-Riina Peltola.

Peltoloille nettikeskusteleminen on luontevaa. Pari paljastaa tutustuneensa verkon kautta, ja viime syksynä netistä tuli jälleen tärkeä kommunikointiväline, kun vaimo opiskeli arkisin Helsingissä ja mies hoiti yhteisessä kodissa Nokialla Helmililja-tytärtä.

Virtaa välillämme -toiminta oli Peltoloille tuttua jo ennen nettikurssia, ja he ovat toimineet itsekin ohjaajina perinteisillä kursseilla. Pariskunta kiinnostui nettikurssista, koska halusi nähdä, miten uudenlainen formaatti toimisi. Samalla kurssi soi mahdollisuuden hoitaa omaa liittoa.
– Kukaan ei voi paukutella henkseleitään, että olisi pro arkirakkaudessa, Anna-Riina Peltola sanoo.

– Kun aikanaan lähdin Virtaa välillämme -toimintaan, minulta kyseltiin, onko perheessäni ongelmia. Kurssi on kuitenkin ennaltaehkäisevä, että ongelmia ei tulisi, Tero Peltola painottaa.

Näitä kursseja on järjestetty vuodesta 2004 lähtien. Lähes poikkeuksetta miehet tulevat kurssille naisten aloitteesta.
– Miehet ovat alkaneet ymmärtää, että heille itselleen on hyötyä, jos suhde ja seksi toimivat, Ilkka Tuominen heittää.

 

 

Kriisipareille erillinen kurssi

Useimmat parisuhdekurssit on tarkoitettu ennaltaehkäiseviksi, eivätkä ne sovellu kriisien hoitoon. Parisuhdetyötä tekevä Kataja ry on yhteistyössä Kirkon perheasiat -yksikön kanssa luonut kriisissä oleville pareille oman kurssin.

– Suurin osa Katajankin kursseista keskittyy parisuhteen vahvuuksiin. Kriiseissä olevilta pareilta tulee paljon soittoja, joten aloimme vuonna 2002 kehittää Solmuja parisuhteessa -kurssia, kertoo Kataja ry:n toiminnanjohtaja Raija Alhosaari.

Kumppanusten vieraantuminen toisistaan näyttäytyy esimerkiksi riitoina, tunnekylmyytenä ja uskottomuutena. Yhden rajauksen Kataja on tehnyt: perheväkivaltaa kursseilla ei voi käsitellä.
– Väkivaltainen henkilö tarvitsee yksilöterapiaa, Alhosaari perustelee.

Ryhmään voi osallistua vain neljä pariskuntaa, jotta jokaiselle parille jäisi aikaa puhua ongelmistaan. Kursseja ohjaavat erilaiset auttamistyön ammattilaiset, ja rakennetta on alettu soveltaa myös parikohtaiseen työhön. Parikohtaisessa mallissa työntekijä tapaa vain yhden pariskunnan kanssa kahdeksan kertaa.

Solmuja parisuhteessa -kursseilta moni pari on saanut uutta puhtia suhteeseensa. Jotkut pariskunnista tekevät kurssin aikana eropäätöksen, ja heille tärkein anti on se, miten eroaminen hoidetaan kaikkia osapuolia kunnioittaen ja lasten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Kataja pyrkii järjestämään kursseja myös kysynnän mukaan.

Lisätietoa: www.katajary.fi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.