Virtuaalisella torilla voi törmätä pappiin
Kirkon työntekijöistä jo 28 prosenttia työskentelee sosiaalisessa mediassa. Tulos käy ilmi Hengellinen elämä verkossa -hankkeen ja Kirkon tutkimuskeskuksen tekemästä kyselytutkimuksesta.
Espoon seurakuntayhtymän tiedottaja ja verkkotyön kouluttaja Eija Harju kertoo, että Espoon seurakunnissa työskentelee kymmeniä verkkotyöhön koulutettuja henkilöitä.
Yksi heistä on Olarin seurakuntapastori Vilppu Huomo, joka kuuluu seurakuntien verkkotyöryhmään. Huomo on myös mukana Facebookin Kirkko Suomessa -sivustolla sekä Suomi24 -keskustelusivuston Kirkko kuulolla -palstalla.
Huomo tapaa sosiaalisessa mediassa ihmisiä, jotka eivät käy seurakunnan tilaisuuksissa. Huomo ei tee erottelua sen välillä, missä kohtaaminen tapahtuu.
”Tapaaminen verkossa on yhtä merkittävää kuin kasvokkain. Myös verkossa voi keskustella, hiljentyä ja jakaa asioita”, Huomo sanoo.
Kirkko Suomessa -sivun keskustelut nousevat sivulle tehdyistä postauksista, mutta chatissa käydyt keskustelut ovat usein luonteeltaan henkilökohtaisia. Kirkko kuulolla -palstalla keskustellaan kirkkoon ja kristinuskoon liittyvistä yleisistä aiheista.
Sosiaalisessa mediassa asiat sanotaan suoremmin kuin kasvokkain. Anonymiteetti antaa ihmisille mahdollisuuden kertoa myös ajatuksensa kirkosta ilman kaunistelua. Netin keskustelukulttuurilla on Huomon mukaan sekä hyvät että huonot puolensa.
”Keskustelu kärjistyy helpommin, ja erityisesti Suomi24:n keskustelukulttuuri on usein railakasta. Sen kanssa oppii kuitenkin elämään. On hyvä, että ihmiset voivat mennä suoraan asiaan ja tuoda esiin ne asiat, mitkä heitä vaivaavat.”
Verkkotyötä kartoittaneen kyselyn mukaan Facebook on sosiaalisessa mediassa tapahtuvan kirkollisen työn keskus. Kuten 67 prosentilla kyselyyn vastanneista seurakunnista, jokaisella Espoon seurakunnalla on Facebook-sivu.
Myös monilla Espoon seurakuntien työmuodoilla kuten kuoroilla, monikulttuurisella työllä ja oppilaitostyöllä on omat Facebook-profiilit.
Espoon pilottihankkeen kouluttajana toiminut Eija Harju vertaa nettiä virtuaaliseen toriin. ”Olen kannustanut työntekijöitä olemaan verkossa rohkeasti oma itsensä”, hän sanoo.
Espoon seurakuntien verkkotyöhön voi tutustua Facebookin lisäksi @kirkko-osiossa, joka löytyy seurakuntayhtymän sivulta. Nuorten aikuisten verkkokahvilan osoite on cafekismus.fi, ja lasten ja nuorten sivusto löytyy osoitteesta lujakallio.fi.
Jaa tämä artikkeli: