null Vlogeissa uskonnoille saa myös nauraa

Hyvä elämä

Vlogeissa uskonnoille saa myös nauraa

Suomessa uskonnoista puhutaan liian usein kuivasti ja vältellen, sanoo uskonnoista vloggaava Ville Mäkipelto. Hän haluaa uskonnot vereväksi osaksi arkea.

Kristittyjen Tinder, pilapuhelu paavilta, Godtube Youtuben tilalla. Uskontojen maailma ei ole tylsä, jos seuraa ulkomaista mediaa.

– Suomessa uskontoja käsitellään kuivasti ja vältellen, sanoo uskonnoista videopostauksia eli vlogeja tekevä Ville Mäkipelto.

Hänen mukaansa uskontoja ei uskalleta nähdä osana arkista elämää vaan niihin liittyy liian vahva ajatus uskonnollisuudesta. Tämä vaikeuttaa uskonnoista puhumista julkisesti: uskonasioita pidetään henkilökohtaisina.

Teologian maisteri ja tutkija Ville Mäkipelto haluaisi nähdä ilmapiirin muuttuvan ja keskustelun laajentuvan. Omien vlogiensa avulla Mäkipelto haluaa lisätä uskonnollista yleissivistystä ja osoittaa, miten paljon uskonnot rytmittävät elämäämme.

https://www.youtube.com/watch?v=LFosb-xdMNsVille Mäkipelto innostui vlogeista noin vuosi sitten huomattuaan, miten helposti videoiden avulla voi tuottaa vaikuttavaa ja viihdyttävää sisältöä. Sitä paitsi kukaan Suomessa ei vielä vlogannut uskonnoista ja psykologiasta.

– Olen kasvanut internetin kanssa ja avannut ensimmäiset kotisivuni kymmenvuotiaana. Olen ollut alusta asti täysillä mukana sosiaalisessa mediassa. Se on minulle luontainen tapa ilmaista itseäni.
 

Haluan olla laajentamassa käsitystä siitä, minkä tyyppisiä vlogeja voi tehdä. Tahdon osoittaa, että vakaviakin asioita voi käsitellä videoiden avulla.”


Pohjanmaalla kasvaneelle Mäkipellolle uskontojen ympärillä eläminen on arkista. Erityinen kiinnostus uskontojen tutkimiseen alkoi lapsuudessa.

– Pietarsaaressa oli 20 eri seurakuntaa ja vain 20 000 ihmistä. Kavereitani kuului eri kristillisiin liikkeisiin ja uskonnot olivat koko ajan läsnä. Ne herättivät minussa kysymyksiä jo lapsena ja herättävät edelleen.

Mäkipeltoa harmittaa, että uskonnoista puhutaan harvoin neutraalisti. Joko puhujana on pappi tai muu uskontokuntaan kuuluva henkilö tai puhujalla ajatellaan olevan taka-ajatuksia.

– Puhutaan käännyttämisestä ja ajatellaan, että puhujalla on aina jokin missio. Suomalaisilla on liian yksipuolinen kuva uskonnoista. Uskonnoista pitäisi puhua objektiivisemmin.
 

Youtuben suosituimmat vloggaajat ovat tämän päivän rokkitähtiä, joiden tekemisiä seurataan tarkasti. Videoiden sisältö vaihtelee vaatevalinnoista matkustuspäiväkirjoihin.
 

Mielenkiintoista keskustelua nousi siitä, miksi mielestäni ateistinkin kannattaisi kuulua kirkkoon.”


Vlogimaailman julkkiksiin verrattuna Ville Mäkipellon uskontoja käsittelevät postaukset tuntuvat melko syvällisiltä. Tarkoitus ei ole kuitenkaan ottaa kantaa viihteelliseen vlogimaailmaan.

– Haluan olla laajentamassa käsitystä siitä, minkä tyyppisiä vlogeja voi tehdä. Tahdon osoittaa, että vakaviakin asioita voi käsitellä videoiden avulla. Ulkomailla tällaisia vlogeja on jo enemmän.

Vakavista aiheista huolimatta kepeyden säilyttämien on Mäkipellolle tärkeää. Hän seuraa aktiivisesti myös muita vlogaajia.

– Esimerkiksi suomalaisen Eeddspeaksin videot ovat tyylillisesti kiinnostavia. Samanlaista rentoutta haluan myös omiin videoihini.

https://www.youtube.com/watch?v=GPXMaSTG0Z0

Vaikka uskontoaiheiset vlogit eivät ole vielä tavoittaneet satojatuhansia katselukertoja, on kiinnostuneita löytynyt. Provosoivimmat postaukset ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa avointa kritiikkiäkin.

– Mielenkiintoista keskustelua nousi esimerkiksi siitä, miksi mielestäni ateistinkin kannattaisi kuulua kirkkoon.

Ville Mäkipellon suosituimpia videoita ovat olleet esimerkiksi kuukauden oudoimmat uskontouutiset, joissa esitellään hauskoja uskontoihin liittyviä uutisia maailmalta. Englanninkielisillä uutissivustoilla uskonnosta puhutaan vapaamuotoisemmin kuin suomalaisilla.

– Jos seuraa esimerkiksi Huffington Postin uskontosivuja, jo otsikoista huomaa, että sinne on poimittu tarkoituksella viihteellisiä juttuja ja ihmiset lukevat niitä mielellään. Sitä toivoisi lisää myös Suomeen.

Esimerkkinä Mäkipelto mainitsee uutisen paavin epäonnisesta puhelusta, joka tuskin olisi Suomessa ylittänyt uutiskynnystä mutta joka oli lopulta sosiaalisessa mediassa kiertävä hitti.

– Uutisen mukaan paavi soitti ystävälleen, koska halusi lohduttaa häntä vaikean elämäntilanteen keskellä. Tämä italialainen kaveri ajatteli, että puhelu oli pilasoitto ja katkaisi puhelun. Paavi soitti uudelleen ja vasta kolmannella kerralla kaveri uskoi. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten eri tavalla uskontouutisia voi tehdä.
 

Vlogaaminen on Ville Mäkipellolle harrastus vaikka tutkijana vapaa-aika ja työ sekoittuvat keskenään. Raamatun tieteellisestä tutkimuksesta väitöskirjaa tekevä Mäkipelto pyörittelee uskontoihin liittyviä kysymyksiä mielessään jatkuvasti. Viime vuosina objektiivinen suhtautuminen on vahvistunut.

– Aikaisemmin oma uskonto oli suuri motiivi kirjoittaa ja ottaa kantaa mutta nykyään pidän oman uskonnollisuuden henkilökohtaisena. Ikään kuin omana voimavarana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.