Vohveleita Marian ilmestyspäivänä
Ensi sunnuntaina 22.3. on Marian ilmestyspäivä. Ruotsissa Marian ilmestyspäivä on ollut myös nimeltään Vårfrudag eli Meidän rouvamme päivä.
Kansan suussa siitä tuli Våfferdag ja edelleen, kun sanan varsinainen merkitys oli jo vaipunut unholaan, Våffeldag, vohvelipäivä, jota vietetään 25.3. Sitä ennen ruotsalaisissa viikkolehdissä julkaistaan lukemattomia vohvelireseptejä.
Vohveleita voi tehdä paitsi vehnäjauhoista, myös speltistä ja tattarista, suolaisia ja makeita. Ruotsalaiselta sivustoilta www.vafflor.se/dagen ja suomalaiselta sivustolta www.vohvelirauta.net löytyy esimerkiksi samppanjavohveleita ja perunavohveleita fetajuuston kera.
Vohvelit
2-3 munaa
4 dl kermaa tai maitoa
2 dl karkeita vehnäjauhoja
½-1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria
Vohvelitaikinan ei välttämättä tarvitse olla tolkuttoman rasvaista ja sokerista. Taikina valmistetaan siten, että vatkataan munat ja lisätään joukkoon maito tai vatkattu kerma. Jauhot lisätään seokseen siivilän läpi seuloen, ja viimeksi siihen sekoitetaan voita tai margariinia kuumana ja sulatettuna.
Vohvelirauta kuumennetaan ja sivellään siveltimellä voita tai oliiviöljyä sen päälle, jonka jälkeen paistetaan testivohveli. Mikäli taikina maistuu ja tuntuu sopivalta, paistetaan loputkin vohvelit ja nautitaan jälkiruokana hillon tai sokerin kera. Kermavaahtoa unohtamatta.
Jaa tämä artikkeli: