Voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Voimme vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Ilmastonmuutos on nyt yleisessä tiedossa. Haaste tuntuu meistä usein ahdistavalta ja suurelta. Vähäiselle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että jo pienillä teoilla me tavalliset ihmiset, kuluttajat, voimme tehdä paljon hidastaaksemme ja jopa osin pysäyttääksemme ilmastonmuutoksen. Tähän ei edes vaadita koko ihmiskuntaa vaan pelkät me länsimaiset toimijat riittäisimme siihen. Se ei vaatisi suurta elämänlaadun muutosta.

Paljon muuttuisi, jos me vaihtaisimme riisin ohraryyneihin tai perunaan, naudanlihan kanaan, porsaaseen tai kasviksiin, vähentäisimme sisälämpötilaa yhdellä asteella, tai emme lorottaisi kuumaa vettä turhaan. Voisimme välttää lento- ja etenkin kaukomatkoja, tehdä etätyöpäiviä, käyttää julkisia kulkuvälineitä ja vaihtaa ekosähköön. Aina, kun haluamme ostaa jotain, voisimme miettiä, tarvitsemmeko sen oikeasti.

Voisivatko myös kirkko ja seurakunnat kiinnittää huomiota hiilijalanjälkeensä ja vaihtaa ekosähköön? Tai jos kirkollisverostamme käytettäisiin joka vuosi 50 senttiä seurakuntalaista kohti puiden istuttamiseen torjumaan aavikoitumista ja ilmanmuutosta? Meillä olisi parissa vuodessa parhaimmillaan noin miljardi uutta puuta kasvamassa paikkaamaan vuosittain hakattuja puita.

Voisimmeko me kaikki kristityt länsimaissa olla jo tänään Suomessa esimerkki empatiasta tämän päivän omille lapsillemme ja itsellemme kantaen vastuumme ilmastonmuutoksen hillinnästä?

Margit Sjöroos
Valt.yo, fil.yo
tietokirjailija
Helsinki

 

 

Jaa tämä artikkeli: