null Voittajien rukousaamiainen

Puheenvuorot

Voittajien rukousaamiainen

Helsingin Kalastajatorpalla järjestettiin 11.3. Amerikan mallin mukainen rukousaamiainen. Aamiaisen esikuva on vuosittainen Washingtonissa järjestettävä National Prayer Breakfast, jonka isäntänä toimii USA:n kongressi. Järjestelyistä vastaa kristillisfundamentalistinen järjestö Fellowship. Kristillisellä oikeistolla on perinteisesti ollut läheinen suhde USA:n poliittiseen eliittiin. Sille ei ole tuottanut mitään ongelmia yhdistää politiikkaa ja uskontoa ja tukea Yhdysvaltojen imperialistisia pyrkimyksiä.

Suomen rukousaamiaisen taustavaikuttajina on joukko kristittyjä liikemiehiä ja yksityishenkilöitä. Koollekutsujana toimi kristillisdemokraattien kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi. Tilaisuuteen oli kutsuttu kansanedustajien lisäksi muuta yhteiskunnallista kermaa taiteen, tieteen ja talouden piiristä.

Rukousaamiaisen ja Jeesus Nasaretilaisen sanoman ero on huikea, kuin yö ja päivä. Kun Nasaretilainen kutsui luokseen raajarikot, rammat, yhteiskunnan päähänpotkitut, niin rukousaamiainen kutsuu luokseen voittajat, vahvat ja hyvinvoivat. Yhteiskunnan pohjasakalle ja ulossuljetuille suunnattu evankeliumi on käännetty nurinniskoin. Köyhien sanomasta on tehty valikoidun eliitin evankeliumia. Siitä on tullut osa uhreja tuottavaa valtajärjestelmää.

Kun Jeesus kaatoi rahamiesten pöytiä temppelissä, aamiaisrukoilijat pystyttävät niitä takaisin. Jeesus haastoi oman aikansa yhteiskunnan valtoja ja voimia, jotka syrjäyttivät ihmisiä ja tuottivat uhreja. Nyt aamurukouksissa lauletaan vallan lauluja, vallitsevaa eriarvoistavaa politiikkaa siunaten, taloushegemonian ja kestävyysvaje-jumalan nimissä, samaan tapaan kuin kirkkohallitus äskettäin järjestämässään puoluejohtajien vaalipaneelissa. Poliittinen diskurssi otetaan annettuna.

Rukousaamiaisen ajoitus oli tuskin sattumaa, näin eduskuntavaalien alla. Amerikan mallin mukaan aamiaisrukoilijat sitovat evankeliumin ideologiaan, jonka päämääränä on valtion, julkisen sektorin purkaminen. Markkinoiden tähden, voittajien tähden. Niillä, joilla on, annetaan ja niillä joilla ei ole, otetaan pois sekin mitä heillä vielä on. Jotta evankeliumi voisi säilyttää vapauttavan voimansa, on uskonto (kirkko) ja valta pidettävä kaukana toisistaan.

ev.lut. pappi, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.