null Voittamaton pöly ei siivoamalla katoa - vai katoaako?

Armoton valo. Kevään aurinko herättää monien siivousinnon paljastamalla nurkkanukat. Kuva: Thinkstock.

Armoton valo. Kevään aurinko herättää monien siivousinnon paljastamalla nurkkanukat. Kuva: Thinkstock.

Hyvä elämä

Voittamaton pöly ei siivoamalla katoa - vai katoaako?

Vimmaisinkaan siivoushullutus ei saa pölypalleroita katoamaan, mutta hyvillä nikseillä ne pysyvät kurissa. Siivousstressiä ei kannata potea, sillä pölystä on myös hyötyä.

Kevätvalo kääntyy ikkunaan ja kirkastaa kaiken. Aivan kaiken. Kotini kylpee paitsi valossa, myös pölyssä. Pienet vaaleat hiukkaset lentelevät ilmassa keveinä kuin lumihiutaleet ja pörröiset, pulleat pölypallerot kokoustavat runsaslukuisasti sohvan kulman ja seinän välissä. Vaikka juuri vimmaisesti imuroin koko kämpän! Missä vika, Marttaliiton neuvoja Teija Jerkku?

"Pöly on helposti leijailevaa ja ihmisten liikehdintä saa sen pölähtämään ilmaan. Esimerkiksi imuroidessa pintapöly pyörähtää liikkeelle ja laskeutuu sitten siivouksen jälkeen taas hiljalleen kodin pinnoille."

Tilanne ei kuitenkaan ole lohduton, Jerkku vakuuttaa. Oikein siivoamalla pölyn määrää voi pitää aisoissa.

"Ensin imuroidaan hyvin ja sitten pidetään pieni tauko. Annetaan leijailevan pölyn laskeutua. Hetken kuluttua pinnat ja lattia pyyhitään mikrokuituliinalla tai nihkeällä luutulla."

Siivousnikseillä villakoirat kuriin 

Säännöllisen siivouksen lisäksi pölypalleroiden vääjäämätöntä kodinvalloitusta voi ennaltaehkäistä vaikkapa tekstiilien ja mattojen materiaalivalinnoilla, hankkimalla ovelliset hyllyt tai pitämällä irtotavaraa laatikoissa.

"Sähkölaitteet keräävät paljon pölyä, joten niiden puhdistaminen auttaa. Kun niputtaa johdot television takana yhteen, on helpompi pitää myös TV-tasot ja niiden aluset puhtaana", Jerkku lisää.

"Huoneen ilmanvaihto ja lämpötila vaikuttavat myös asiaan. Kuiva ja kuuma huoneilma saa pölyn pyörimään ilmassa. Ilmasta pölyä on vaikea siivota pois."

Täysin pölytöntä kotia ei Jerkun mukaan ole olemassakaan.  Entäpä jos antaa suosiolla luovutusvoiton, lähettää imurin eläkkeelle ja antaa pölyn kerääntyä? Voiko siitä olla haittaa terveydelle?

"Huonepölylle ei varsinaisesti olla allergisia", kertoo Allergia- ja astmaliiton neuvoja Anne Vuorenmaa. "Toisaalta runsas pöly voi aiheuttaa hengitysteissä oireita, sillä pölyssä on usein mukana erilaisia allergisoivia osasia. Kokonaan ei kannata lakata siivoamasta."

Pöly voi olla hyödyllistä

Kodin huonepöly näyttää ihmissilmään melko yhtenäiseltä harmaalta möykyltä, mutta tosiassa se on monen tekijän summa. Siinä on mukana tekstiilikuituja, ihmisihon kuollutta solukkoa, eläinhilsettä, mikrobeja, rasvojen ja kemikaalien jäänteitä, sekä ulkoa kulkeutuneita hiukkasia ja näin keväisin myös usein siitepölyä. Makuuhuoneessa pölypalleroiden orgaanisessa osassa kotiaan saattavat pitää myös bakteerit ja pölypunkit.

"Pölyyn ei silti kannata suhtautua liian tiukkapipoisesti, tavallinen siivous ja hygienia kyllä riittää, vaikka olisi allerginenkin", Vuorenmaa rauhoittelee.

Uusimpien tutkimusten mukaan pölystä voi olla jopa hyötyä. Huonepölyjen kokonaismikrobikanta nimittäin ehkäisee allergioiden ja astman syntyä.

"Allergiasuositukset ovat vuosien varrella muuttuneet. Nyt tiedämme, että lasten on esimerkiksi hyvä liikkua sellaisessa ympäristössä, jossa he altistuvat erilaisille mikrobeille. Täysin kliiniset ja desinfioidut kodit pikemminkin lisäävät sairastumisen riskiä."

Tämähän on hieno uutinen! Voinko siis lakata kansanterveyden nimissä siivoamasta?

"Kyllä imuria tarvitaan ja säännöllinen siivous on silti tarpeen. Mutta pölystä voi lakata stressaamasta."

Leijukoon siis pöly auringossa. Nyt pidän pienen, ihan asiantuntijoidenkin suositteleman siivoustauon. Sen aikana voin vaikka seurata miten heiveröiset pölyhiukkaset törmäilevät toisiinsa kultaisen kevätvalon villitsemänä.

Pölyt kaapista!

Nyt on aika saada vertaistukea, sillä jaettuna pölyhäpeä laskee. Lähetä meille oma pölykuvasi: Facebookissa jutun kommentteihin, Twitterissä ja Instagramissa #pölykuva-tunnuksella tai sähköpostitse toimitus@valomerkki.fi.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Valomerkin t-paitoja. Lisäksi toimituksen suosikki eli "pölyisin kuva" palkitaan paidalla! 

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.