Y-sukupolven tahdissa
Heittäytymistä. Eero Ritala esittää huiman performanssin virikevirran keskellä.

Heittäytymistä. Eero Ritala esittää huiman performanssin virikevirran keskellä.

Y-sukupolven tahdissa

Q-teatterin Kaspar Hauser sukeltaa 2000-luvun elämänmenoon vanhan mysteerin pohjalta. Näytelmän päähenkilö Kaspar Hauser löytyi saksalaisen Nürnbergin kaupungin kadulta vuonna 1828. 16-vuotias Kaspar Hauser ei osannut juuri kävellä eikä puhua. Kun hän oppi puhumaan, hän kertoi olleensa koko ikänsä lukittuna pimeään kellariin. Hän ei ollut koskaan tavannut muita ihmisiä, ja ruokakin, leipää ja vettä, oli tuotu hänelle aina yön aikana.

Hauserin perhetausta ei koskaan selvinnyt, jotkut pitivät häntä myös huijarina. Nuori mies eli vapaudessa viisi vuotta, kunnes hän kuoli salaperäisesti puukotuksen uhrina. Hänestä ei ehtinyt tuona aikana tulla yhteiskunnan normaalia jäsentä. Esimerkiksi ruoaksi hänelle kelpasivat vain leipä ja vesi.

Yhteiskunnan ulkopuolella elänyt poika oli vilpitön kummajainen, jolla ei ollut ymmärrystä sen rakenteesta ja säännöistä. Akse Petterssonin ja Johannes Ekholmin käsikirjoittama näytelmä leikittelee ajatuksella, miten Hauseria yritetään kaikin tavoin muokata yhteiskuntakelpoiseksi, erilaisia asioita tiedostavaksi ja haluavaksi yksilöksi.

Kaspar Hauserin sopeuttamisprosessi Q-teatterissa on vauhdikas. Näytelmässähän eletään nykypäivän 30 vuoden molemmin puolin olevan Y-sukupolven tahdissa.

Ohjaaja Akse Pettersson on tuonut näyttämölle kolme Hauseria, joita esittävät Lotta Kaihua, Jussi Nikkilä ja Eero Ritala. Täysillä heittäytyvä kolmikko saa yleisön ulvomaan naurusta esittäessään nykyihmistä halujen ja himojen keskellä. Miten tärkeää on luoda oma identiteetti, kehittää koko ajan itseään ja olla joka solullaan mukana vaativassa ja kaoottisessa menossa. Muuten yksilöllä ei ole mitään arvoa markkinayhteiskunnassa.

Meininki tuntuu tutulta, vaikka ei edustaisikaan Y-sukupolvea. Raastavaa komediaa katsoessa voi siis samalla nauraa itselleen ja peilata omia arvojaan.

Näytelmän lavastus ja videot tukevat hienosti Kaspar Hauserin yltäkylläistä maailmaa, joka on pullollaan virikettä, ääntä ja tavaraa.

Marjo Kytöharju
Akse Pettersson: Kaspar Hauser. Kantaesitys 13.2. Q-teatterissa.

Jaa tämä artikkeli: