null Yhdyskuntapalvelu on vaihtoehto vankilalle

Palvelupaikat voivat esittää suorittajaa koskevia toiveita, mutta työnjohtaja Raimo Jylhän mukaan kuntoutussairaala ei ole asettanut mitään rajoituksia. Kuva: Sirpa Päivinen

Palvelupaikat voivat esittää suorittajaa koskevia toiveita, mutta työnjohtaja Raimo Jylhän mukaan kuntoutussairaala ei ole asettanut mitään rajoituksia. Kuva: Sirpa Päivinen

Yhdyskuntapalvelu on vaihtoehto vankilalle

Rikoksen voi sovittaa yhdyskuntapalvelussa esimerkiksi siivoamalla ja puutarhatöitä tekemällä.

Kun Kai (nimi muutettu) sai puolen vuoden vankilatuomion pahoinpitelyistä, se olisi voinut sotkea elämän täydellisesti. Vakituinen työpaikka rakennusalalla olisi mennyt ja asunnosta olisi joutunut luopumaan.

Sitä syyttäjä ei kuitenkaan halunnut. Hän ehdotti tuomion muuttamista yhdyskuntapalveluksi.

Nyt Kai käy puoli vuotta töissä Oulunkylän kuntoutussairaalassa kahtena päivänä viikossa.
– Tämä on hyvä vaihtoehto vankilalle. Sain sovitettua palvelun yhteen vakityön kanssa, miettii Kai, kun palvelua on takana muutama päivä. Hän tekee töitä ryhmässä, joka huolehtii kaikista kiinteistöhuoltoon liittyvistä tehtävistä.

Avustavia töitä

Kriminaalihuoltolaitoksen mukaan tavallisena päivänä Helsingissä on töissä noin 150 yhdyskuntapalvelun suorittajaa. Koko maassa suoritetaan vuosittain 3 700 palvelua. Sellaiseen voidaan määrätä vankilan sijasta, jos rangaistus kestää korkeintaan kahdeksan kuukautta, tuomitun arvioidaan selviytyvän palvelusta ja hän on itse siihen halukas.

Viime vuonna kolmannes vankeusrangaistuksista tuomittiin yhdyskuntapalveluna. Yleisin rangaistuksen syy oli törkeä rattijuopumus.

– On ulkotöitä, siivousta, risusavottaa, keittiötöitä, pientä korjausta, leikkipuistoissa lasten kanssa olemista. Vanhusten laitoksissa he saattavat lukea Hesaria ja pelata asukkaiden kanssa, kriminaalihuoltotyöntekijä Anna Jokipii-Lamberg luettelee tyypillisimpiä töitä.

Tehtävien tulisi olla sellaisia, joita kuka vain voi tehdä. Jos suorittajalla on erityistaitoja, niitä voidaan kuitenkin hyödyntää.

Kriminaalihuoltolaitos etsii jatkuvasti uusia palvelupaikkoja, jotta suorittajille löytyisi mahdollisimman sopivia tehtäviä kohtuullisen matkan päästä. Kysyntää on myös iltaisin ja viikonloppuisin tehtävälle yhdyskuntapalvelulle, koska osa palvelussa olevista on päivätöissä. Suorittajia voi vastaanottaa mikä tahansa voittoa tavoittelematon yhteisö. Esimerkiksi seurakunnissa heitä on eri palvelupisteissä.

Tarkat säännöt

Ajatus vankilatuomion saaneista puuhastelemassa lasten ja vanhusten kanssa tuntuu hieman hurjalta. Anna Jokipii-Lamberg kuitenkin sanoo, että palvelun suorittajat aiheuttavat hyvin harvoin ongelmia. Jos jokin menee vikaan, useimmiten kyse on siitä, ettei suorittaja saavu töihin.

– Suorittajat ovat usein suuri apu. Esimerkiksi vanhusten laitoksissa he vapauttavat hoitajien aikaa hoitotehtäviin.

Työnjohtaja Raimo Jylhä Oulunkylän kuntoutussairaalasta kertoo, että talossa on ollut vuosien varrella 350 suorittajaa, eikä erityisempiä hankaluuksia ole ilmennyt.
– En esimerkiksi muista, että ketään olisi lähetetty kotiin päihtymyksen takia.

Palvelussa oleva voi rikkoa palvelun sääntöjä kerran. Jos vielä sen jälkeen töppää, palvelu keskeytetään ja tuomioistuin harkitsee, muunnetaanko loppuaika vankeudeksi. Suorittajilla on yleensä kova tahto saada vietyä palvelu loppuun ja välttyä vankilalta. Vuosittain palveluista keskeytyykin vain viidennes.

Jylhän mielestä suorittajat antavat myös mahdollisuuden laajentaa omaa ihmiskäsitystä.
– Olen poliisin poika, ja minulla oli aiemmin jonkinlainen käsitys kriminaalista. Se on muuttunut huomattavasti. Kun kysyt, että minkälaisia ihmisiä he ovat, niin vastaus on, että ihan minkälaisia vain.

Jylhä arvelee, että palvelusta on usein hyötyä myös suorittajalle.
– Sellaisiakin on, jotka eivät ole olleet koskaan työelämässä. Tässä tulee sekin puoli harjoiteltua.

Uusi alku elämään

Hyötykasviyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anu Ranta miettii, että joillekin yhdyskuntapalvelu antaa tärkeitä hyväksynnän ja onnistumisen kokemuksia.

Yhdistyksen Vanhassa kaupungissa sijaitsevalla Annala-puutarhalla on ollut palvelun suorittajia joka kesä 2000-luvun alusta lähtien. He auttavat puutarhatöissä, kuten maankäännössä ja ruohonleikkuussa. Pari kertaa suorittaja on ollut ammattimies, josta on ollut apua sähkö- ja maalaustöissä.

Rannan mieleen on jäänyt erityisesti nelikymppinen mies, joka oli palvelun aikana korvaushoidossa. Mies ei ollut koskaan ollut työelämässä, ja hänellä oli vaikeuksia monissa itsestään selvissä asioissa kuten ajoissa ehtimisessä. Hän kuitenkin puhui ”duunistaan” suurella ylpeydellä ja sai palvelun suoritettua.

Pari vuotta myöhemmin mies ajoi Annalan pihaan skootterilla ja vähän myöhemmin autolla, joita hän halusi tulla näyttämään merkkinä uudesta alusta.
– Hän sanoi, että Annalan jälkeen hänen elämänsä muuttui.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.