Yhteinen talo rannalla
Remontti alkaa. Jaana Laitalainen rapsii vanhaa lateksimaalia Hietsun paviljongin seinästä. Töölöläisille riittää talkootyötä 84-vuotiaan puku-suojarakennuksen kunnostamisessa.

Remontti alkaa. Jaana Laitalainen rapsii vanhaa lateksimaalia Hietsun paviljongin seinästä. Töölöläisille riittää talkootyötä 84-vuotiaan puku-suojarakennuksen kunnostamisessa.

Yhteinen talo rannalla

Töölöläiset aikovat korjata Hietsun paviljongin kylätalokseen. Hihat heiluvat jo.

Hietsun paviljongin lattialla on hiukan kahvinporoa. Se on jäänyt siihen toukokuun talkootansseista. Vanhaan pukusuoja- ja kahvilarakennukseen mahtuu nyt tanssimaankin, kun kaikki väliseinät on kaadettu talkoilla. Lukolliset lokerokaapistot ja pitkät penkit pyyhekoukkuineen viedään myös pois.

Talkoolaisten suurin urakka on nyt vanhan lateksimaalin kaapiminen pois seinistä. Kesän aikana korjataan katto ja talon alla olevat 6–8 viallista betonipylvästä.

– Tänne rakennetaan 250–300 neliömetriä monitoimitilaa ja 15 pientä työhuonetta, jotka vuokrataan ulos. Meillä on niistä jo kirjalliset sopimukset, kertoo varatuomari Hannu Haukanhovi.

Hän on Kiinteistö Oy Töölön Kylätalo Hietsun hallituksen puheenjohtaja, joka jo pojankloppina kävi ”zimmaamassa” Hietsussa. Väinämöisenkadun lapset kävivät rannalla harva se päivä.

– Jopa nuoretparit ovat soitelleet ja kyselleet taloa hääjuhlien pitopaikaksi syksyllä 2015.

Talolle on löytynyt muutakin käyttöä. Asunnottomat romanit leiriytyivät keväällä talon alustaan. Onni oli mukana sikäli, ettei tuli päässyt irti kertaakaan. Lopulta kylätalon edustajat kutsuivat poliisin tyhjentämään leirin. Rakennusvirasto siivosi tilan ja sulki alustan metalliritilöin.

Ainakaan homeongelma ei rakennusta vaivaa. Raikas kesätuuli puhaltaa ritiläikkunoista talon läpi. Remontin suuri haaste onkin lämmittämättömän puurakennuksen muuttaminen ympärivuotiseen käyttöön.

Töölöläiset uskovat hankkeeseen. Kyseessä ei sentään ole mikä tahansa lato, vaan arkkitehti Gunnar Taucherin upealle rantatontille piirtämä funkkisrakennus, jonka Museovirasto on määritellyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi.

– Sellaisena me sen säilytämme. Emme tee mitään, mikä rikkoo talon henkeä, Haukanhovi lupaa.

Kaupungin kanssa on solmittu 30 vuoden maanvuokrasopimus. Korjaussuunnitelmat on teetetty ammattilaisilla, ja puurakentamisen professori Panu Kaila toimii mestarina. Nyt odotetaan rakennuslupaa kaupungilta.

Itse kiinteistö ei paljon maksanut. Se roikkui vuosia purkulistalla. Töölö-Seura ja kaupunginosalehtiä julkaiseva Töölöläinen Oy yrittivät pitkään ostaa taloa kaupungilta Haukanhovin ollessa vielä seuran puheenjohtajana. Uuden puheenjohtajan johdolla seura kuitenkin perääntyi hankkeesta, Haukanhovin mukaan täysin yllättäen.

Taloaktivistit perustivat uuden yhdistyksen, joka sai nimen Töölön Kaupunginosat – Töölö ry. Haukanhovi kutsuttiin puheenjohtajaksi. Yhdistys, puhekielessä pelkkä Töölö ry, onnistui vakuuttamaan kaupungin siitä, että uuden toimijan hartiat kestävät hankkeen. Kaupunki myi paviljongin Töölö ry:n ja Töölöläinen Oy:n perustamalle kiinteistöyhtiölle yhdellä eurolla 20. tammikuuta.

– Kokonaisbudjetti tulee olemaan noin 500 000 – 700 000 euroa. Talkootyön osuus on suuri. Omaa rahaa tarvitsemme 150 000 – 200 000 euroa, Haukanhovi laskee.

Avustuksia ja lahjoituksia ottaa vastaan Töölön Kylätalon ystävät ry. Eräs puutavarayhtiö on jo lupautunut sponsoriksi, ja tukea on saatu muun muassa Kotiseutuliitolta.

Kahvilaa taloon ei tule, sillä parin kivenheiton päässä palvelee uimarannan uusi uljas kahvila.

Lähipäivinä Töölössä juhlitaan. Töölön Juhlaviikkoa vietetään 12.–15.6. jo kolmatta kertaa. Sen järjestävät yhdessä nuori, vireä Töölö-liike sekä Töölö ry. Elina Brooks on työskennellyt juhlaviikon tuottajana keväästä asti.

– Tulossa on vaikka mitä kivaa. Helsinki-päivänä 12.6. Korjaamolla on ohjelmaa koko päivän, ja lauantaina 14.6. Museokadun liikkeet jalkautuvat kadulle ja ravintolat kutsuvat tapas-kierrokselle. Sunnuntaina Soutustadionin rannassa voi kokeilla kirkkovenesoutua, Brooks kertoo.

Ja tietysti Hietarannassa tapahtuu. Brooks nostaa yhtenä helmenä esiin Kikka Salmen vetämän ”Pappa-parkourin” Helsinki-päivänä klo 9.30. Luonnosta löytyvillä elementeillä toteutetaan hauska kuntoilu. Sen jälkeen kunnostusprojektin arkkitehti Ville Ylönen esittelee paviljongin.

Sunnuntaina juhlaviikko päättyy siellä tansseihin. Silloin paviljongin permannolle levitetään jälleen kahvinporoja, jotta tanssijalka luistaa.

Juhlaviikon ohjelma: www.toololiike.fi

Jaa tämä artikkeli: