Yhteiset puuhat

Yhteiset puuhat

Taito von Konow viettää paljon aikaa lastensa kanssa. Yhdessä tekemistä tarjoaa vaikkapa tuleva isä-lapsi-tapahtuma.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva iStockphoto

Olen kiinnostunut lapsistani ja haluan osallistua heidän arkeensa mahdollisimman paljon. Teemme aivan tavallisia asioita, syömme, luemme ja ulkoilemme yhdessä, kertoo Kalliossa sijaitsevaan Linjan leikkipuistoon 10-vuotiaan Ruska-tyttärensä kanssa saapunut Taito von Konow.

– Nykypäivänä on luonnollista, että isät viettävät lastensa kanssa aikaa. Kun täälläkin katsoo ympärilleen, näkee monta isää ja lasta yhdessä leikkimässä.

Taito von Konow sai hyvän mallin isyyteen jo lapsena. Hänen isänsä teki kyllä paljon töitä, mutta oli tarvittaessa läsnä lastensa elämässä.

– Itselläni on säännölliset työajat, jonka vuoksi pystyn irrottamaan perheelle tarpeeksi aikaa. Työnantajakin on kannustanut siihen esimerkiksi isyysvapaiden muodossa.

Taito-isä aikoo tulla Ruskan ja 7-vuotiaan Aarre-poikansa kanssa Linjan leikkipuistoon myös ensi lauantaina, jolloin Pääkaupunkiseudun isä-lapsi-verkosto järjestää siellä tapahtuman Kato isi, mä osaan!

– Tämäntyyppistä voisi järjestää enemmänkin. Odotan, että siellä on isille ja lapsille monenlaista puuhaa. Olisi myös kiva saada tietoa siitä, millaista toimintaa leikkipuistoilla on Helsingissä.

Tapahtuman yhtenä järjestäjänä on Helsingin NMKY, joka on tullut Taito von Konowille tutuksi viime vuosina hänen osallistuttuaan lastensa kanssa järjestön viikonloppuretkille.

Erityiseksi suosikkikohteeksi perheelle on tullut Merikarvialla sijaitseva kotieläinpuisto MuuMaa.

– Olemme olleet siellä nyt seitsemän kertaa, viimeksi tänä kesänä. On hienoa päästä aivan eri ympäristöön arjen askareiden keskellä.

Ruska von Konowin mielestä MuuMaassa on ollut parasta se, että on voinut ruokkia ja hoitaa eläimiä, esimerkiksi pupuja, kanoja, lampaita, vuohia ja lehmiä.

– Isän kanssa on ollut kiva myös matkustaa muihin maihin. Esimerkiksi Turkissa olimme rantalomalla ja lensimme välillä katsomaan Kappadokian luolanähtävyyksiä.

Leikkipuiston tulevassa isä-lapsi-tapahtumassa on tarjolla muun muassa temppurata, nikkarointi- ja askartelupisteitä, pomppulinna, hiirijahtia, pop corn -kone, Huutsi Kuutsi -bändin musiikkia ja sopparuokailua.

– Isät lapsineen voivat myös otattaa muistoksi tapahtumasta yhteisen valokuvan, johon askarrellaan yhdessä kehykset, kertoo Helsingin NMKY:n projektikoordinaattori Joni Virkkunen.

Eri toimijoista koostuva verkosto on järjestänyt tapahtumaa jo vuosia. Verkostoon kuuluvat NMKY:n lisäksi Helsingin seurakuntayhtymä, Kallion seurakunta, Helsingin kaupunki, Kalliolan setlementti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

– Haluamme osoittaa tällä tavalla, että teemme jotain konkreettista isien ja lasten yhteisen ajan lisäämiseksi, Virkkunen sanoo.

– Isillä on lupa touhuta lastensa kanssa siinä kuin äideilläkin, ja tapahtumassa voi saada myös vinkkejä siitä, mitä kaikkea voi tehdä yhdessä. Tapahtumaan ovat silti yhtä lailla tervetulleita äiditkin.

Virkkunen on iloinen siitä, miten paljon monet isät osallistuvat nykyään lastensa elämään. Vanhemman rooli ei silti ole kaikilla niin vahva ja itsestään selvä.

– Työn ja perheen yhteensovittamisessa on yhä parantamisen varaa. Työelämän rakenteista voisi tehdä perhe-elämän kannalta joustavampia ja innovatiivisempia.

Virkkunen mainitsee hyvinä esimerkkeinä it-alan yrityksiä, joissa on pyritty helpottamaan pienillä asioilla työntekijöiden elämää. Yksi keino on se, ettei kokouksia aloiteta ennen yhdeksää, jotta isät voivat viedä lapsensa rauhassa päiväkotiin.

– Työnantajien kannattaisi miettiä näitä asioita, sillä on tutkittu, että mitä enemmän isät viettävät aikaa lastensa kanssa, sitä terveempiä ja tehokkaampia työntekijöitä he ovat.

NMKY on järjestänyt jo pitkään isille ja lapsille kerhoja, retkiä ja viikonloppuleirejä. Tukea toimintaansa järjestö on saanut Raha-automaattiyhdistykseltä ja kaupungin sosiaalivirastolta.

– Meidän retkillemme ja leireillemme osallistuu tavallisten perheenisien lisäksi vankilassa olevia ja sosiaaliviraston lähetteellä tulevia isiä. Ajatuksena on, että ketään ei leimata, minkä vuoksi kenenkään toimintaan osallistuvan ei tarvitse kertoa taustoistaan.

NMKY:n ja usean muun toimijan toimintatiedot löytyvät netistä sivustolta isa-lapsi.fi.

Isä-lapsi-tapahtuma la 30.8 klo 10–13 Linjan leikkipuistossa, Toinen Linja 6.

Jaa tämä artikkeli: