Yhteislaulua vai ei?

Yhteislaulua vai ei?

Neljäntenä adventtina 22.12. istuin ääriään myöten täydessä Tuomiokirkossa laulamassa kauneimpia joululauluja. Väki lauloi sydämensä kyllyydestä tuttuja joululauluja noin kymmenen papin toimiessa esilaulajina.

Pappien kuoro esitti myös lauluvihkon ulkopuolelta muutamia ihastuttavia ja ainakin minulle tuntemattomia joululauluja. Heidän laulunsa oli kaunista kuultavaa ja lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta kirkossa. Vaihtelua ohjelmaan toi myös se, kun yleisö lauloi vuorolauluna pari laulua. Kirkko oli täynnä hyvää joulumieltä.

Mutta sitten astui kuvaan tunnelman pilaaja ja kailotti kovalla äänellä erään pappien kuoron esityksen jälkeen: ”Ei me tultu tänne kenenkään esiintymishalua tyydyttämään, vaan laulamaan yhdessä joululauluja.”

Millä oikeudella hän kommentoi koko yleisön puolesta? Minun lähelläni istuneet ihmiset pitivät pappien laulusta ja paheksuivat naisen käytöstä. Minulle tuli todella paha mieli, ja tunnelma tuntui lässähtäneen naisen sanojen mukana. Toivottavasti pappien kuoro on myös ensi vuonna kauneimpia joululauluja laulettaessa mukana Tuomiokirkossa.

R. Markkula

 

Kiitos sinulle rohkea nuori nainen, joka täpötäydessä Tuomiokirkossa (22.12.) ilmaisit mielipiteesi: ”Olemme tulleet laulamaan ja haluaisimme laulaa enemmän...” Useat mukana olleet yhtyivät toiveeseesi. Kannattaisi varmasti ”kauneimmissa” kokeilla ihan vain pelkkää yhteislaulua. Laulettaisiin vaikkapa koko lehtinen läpi yhdessä. Siitä kun löytyy melkein varmasti joka vuosi jokaisen lempilaulu. Hyvistä musiikkiesityksistä voi, varsinkin Helsingissä, nauttia lukemattomissa konserteissa. Niitä ei välttämättä tarvitse yhdistää yhteislaulutilaisuuksiin.

Pirkko Mäkinen

 

Kiitämme palautteesta. Seurakunnassamme laulettiin Kauneimpia joululauluja tänä jouluna 13 kertaa, joista neljä tilaisuutta oli Tuomiokirkossa. Lauluvihkosen kokoaa Suomen Lähetysseura, mutta tapahtuman toteutus tapahtuu seurakunnissa. Oletettavasti käytännöt vaihtelevat eri puolilla kaupunkia ja maata. Meillä Tuomiokirkossa kokonaisuus on tavallisimmin käsittänyt yhteislaulua sekä muutaman esityksen (orkesteri, soitinkokoonpano, esilauluryhmä, kuoro).

Suhtautuminen näihin tilaisuuksiin vaihtelee. Toiset pitävät vaihtelua tervetulleena, toiset taas kaipaavat enemmän yhteislaulua. Molemmat näkyvät näissä palautteissa. Nämä näkökulmat huomioonottaen suunnittelemme joulun 2014 Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia niin, että itse kukin lähtisimme sieltä hyvillä mielin ja jatkaisimme laulamista kenties kotonakin.

Suvi-Päivi Koski
Tuomiokirkko–Suomenlinna-aluekappalainen, TT

 

Jaa tämä artikkeli: