Yhteislista sai enimmät äänet
Tyhjennys. Herttoniemen seurakuntavaalilautakunnan jäsenet Juha Saunamäki (vas.) ja Risto Huttunen kumoavat vaaliuurnan sisällön pöydälle ääntenlaskua varten.

Tyhjennys. Herttoniemen seurakuntavaalilautakunnan jäsenet Juha Saunamäki (vas.) ja Risto Huttunen kumoavat vaaliuurnan sisällön pöydälle ääntenlaskua varten.

Yhteislista sai enimmät äänet

Heikoimmista huolehtiminen ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä Herttoniemen seurakuntaneuvoston nuorille jäsenille.

Teksti Pälvi Ahoinpelto
Kuvat Pekko Vasantola

On sunnuntai, isänpäivän ilta. Herttoniemen kirkolla on äänestys lopuillaan. Äänestäjiä käy seurakuntasalissa lähes viimeiseen asti.

– Tervetuloa, sanoo kirkkoherra Markku Rautiainen tulijoille aulassa.

Minuuttia vailla kahdeksan vaalilautakunnan puheenjohtaja, valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Ilkka Harju, kävelee ovelle.

– Suljetaan vaalihuoneisto, hän sanoo pian.

Ovi loksahtaa kiinni.

– Äänestys on päättynyt, Harju sanoo ja avaa vaaliuurnan lukot.

Lautakunnan jäsenet Juha Saunamäki ja Risto Huttunen tarttuvat reippaalla otteella uurnaan ja kumoavat saaliin pöydälle.

Myllypuron kirkolla aloitellaan kaikkien Herttoniemen seurakunnan vaaliryhmien yhteisiä vaalivalvojaisia. Joku panee taustamusiikin soimaan. Voileipäkakku ja pastasalaatti maistuvat. Puheensorina lisääntyy.

Vaaliehdokas Nuutti Toivonen, 35, esittää muutaman itse tekemänsä laulun.

Haetaan kahvitäydennystä. Nuorison pöydästä kuuluu ulvahdus. Joku pomppaa pystyyn niin, että tuoli kaatuu. Tuliko tieto läpi pääsystä? No ei. Siellä tapetaan aikaa pelaamalla sanapeli Aliasta.

Aika kuluu jutellessa. Kannelmäen ja Vartiokylän tulos on jo verkossa, mutta Herttoniemen listaa ei näy. Puoli yhdentoista aikaan myllypurolainen toiminnanjohtaja Anja Malm joutuu lähtemään, sillä aamulla pitää nousta varhain. Lähtiessään hän ei tiedä olevansa tuore seurakuntaneuvoston jäsen.

Hiukan yhdentoista jälkeen sisään kävelee Ilkka Harju. Hänen papereistaan löytyy vaalitulos. Sali hiljenee.

– Tämä on nyt useaan kertaan käsin laskettu tulos, joka silti on vielä alustava, Harju korostaa.

– Ylivoimainen äänikuningatar on Johanna Laisaari, joka valittiin korkeimmalla äänimäärällä sekä Herttoniemen seurakuntaneuvostoon että Helsingin yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Tulos saa aplodit. Johanna Laisaari on tullut tutuksi muun muassa aktiivisena koulun ja kirjaston puolustajana. Hän oli ehdokkaana Kirkko keskellä kylää! -listalla, jolla oli ehdokkaita kaikista Herttoniemen seurakunnan alueen kaupunginosista sekä monista puolueista ja hengellisistä taustoista. Tämä pitkä yhteistyölista sai seurakuntaneuvoston 14 paikasta yhdeksän ja valtuustopaikoistakin kolme neljästä.

Jokaiselle valitulle taputetaan. Otetaan kännykkäkuvia. Saga Santala halaa seurakuntaneuvostoon ja yhteisen kirkkovaltuustoon valittua Nina Pitkästä.

Kauppatieteiden opiskelija, lastenhoitaja Nina Pitkänen, 22, on ollut seurakunta-aktiivi riparista asti, ja sen jälkeen isosena ja isoskouluttajana. Hänestä seurakunnassa tärkeintä on yhteisöllisyys, se, että jokainen otetaan mukaan.

Pitkänen teki vaalityötä innostamalla tuttavia äänestämään ja valmistamalla oman esitteen. Hän kertoo olevansa valinnastaan hyvällä tavalla jännittynyt. Seuraavaksi hän päivittää Facebookin.

Uusi seurakuntaneuvoston jäsen, äsken musisoinut Finnairin järjestelmäasiantuntija Nuutti Toivonen, pitää tärkeimpänä heikoimmista huolehtimista.

– Kun raha alkaa olla seurakunnassa tiukalla, lisää vapaaehtoisia voisi ottaa mukaan tähän huolenpitoon, Toivonen sanoo.

Nyt Toivonen aikoo mennä nukkumaan, jotta jaksaa aamulla töihin.

Teologian opiskelija Susanna Itkonen, uusi seurakuntaneuvoston jäsen hänkin, pitää diakoniaa tärkeimpänä. Hän onkin diakonian vapaaehtoisena oikea konkari. Kerran kuussa Myllypuron kirkolla pidettävässä kodittomien yössä Itkonen on sielunhoidollisena keskustelijana. Hän on myös suorittanut saattohoitokoulutuksen ja toimii seurakunnan lähimmäispalvelussa. Itkonen kiittelee seurakuntaa siitä, että hänet on otettu lämpimästi vastaan. Hän on asunut alueella vasta kaksi vuotta.

Vaali-illan päätteeksi Itkonen aikoo tehdä latinan läksyt.

Jaa tämä artikkeli: