null Yhteisvastuukeräys alkaa

Kohujuliste. Kaikki tarvitsevat eivät saa saattohoitoa. Toisaalta kuolevia potilaita hoidetaan liian usein erikoissairaanhoidon piirissä, kun hoidon painopistettä pitäisi siirtää terveyskeskuksiin ja kotisairaanhoitoon. Saattohoitoon kuuluu psyykkinen, henkinen ja hengellinen tuki.

Kohujuliste. Kaikki tarvitsevat eivät saa saattohoitoa. Toisaalta kuolevia potilaita hoidetaan liian usein erikoissairaanhoidon piirissä, kun hoidon painopistettä pitäisi siirtää terveyskeskuksiin ja kotisairaanhoitoon. Saattohoitoon kuuluu psyykkinen, henkinen ja hengellinen tuki.

Yhteisvastuukeräys alkaa

Tasavallan presidentti avaa Yhteisvastuukeräyksen ensi sunnuntaina. Keräyksen kärkikohteet ovat suomalaisen saattohoidon parantaminen ja Guatemalan maya-intiaanien parissa tehtävä ihmisoikeustyö.

Teksti Eira Serkkola
Kuva Riikka Seppälä / Kirkon Ulkomaanapu

Torstai-iltana 13.2. Viikin kirkon keittiössä tuoksuvat lime, valkosipuli ja muskotti. Vapaaehtoisten porukka siellä kokkaa latinalaisamerikkalaista illallista Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Idean äiti, viikkiläinen opettaja ja mikrobiologi Katrianna Halinen, on kaavaillut illan menyyksi riisiä, papukastiketta ja tomaattisalaattia.

Taustalla soi väliamerikkalainen musiikki, ja Guatemalassa käynyt Kaarina Tynkkynen tuo terveisiä maasta. Halinen itse on asunut El Salvadorissa muutaman kuukauden, ja hänellä on Helsingissä paljon latinalaisamerikkalaisia ystäviä.

– Viikin kirkolla nautittiin viime vuonna kaksi kertaa yhteinen illallinen, ja mukaan tuli paljon väkeä, kertoo pastori Outi Lantto.

– Ideana on yksinkertaisesti syödä yhdessä. Viimeksi mukana oli hyvin monenlaisia ihmisiä. Ateria alkaa hiljaisen viikkomessun jälkeen.

Yhteisvastuukeräys avataan kaikissa seurakunnissa sunnuntaina 2.2. Sitä ennen on jo tapahtunut monenlaista. Esimerkiksi Lauttasaaressa keräysponnistelut alkavat perinteisesti yhteisillä postitustalkoilla tammikuussa.

– Vapaaehtoiset ja työntekijät täyttivät yhteensä 7 500 kirjekuorta. Lähetimme jäsenille pankkisiirtolomakkeen ja tietoa keräyksestä. Meillä se on toiminut hyvin. Ihmiset huomaavat viestin, saavat rauhassa tutustua siihen ja voivat auttaa vaivattomasti, sanoo diakoniatyöntekijä Taina Viherkari.

Listakeräystä ei tehdä, mutta lippaat ovat käytössä. Myös sunnuntaina 2.3. pidettävä laskiaisrieha on ollut hauska, suosittu ja tuottoisa tempaus keräyksen hyväksi.

Soitto neljän seurakunnan työntekijöille osoitti, että Yhteisvastuukeräyksestä eniten vastuuta kantava diakoniaväki pitää saattohoidon parantamista hyvänä ja tärkeänä kohteena. Sen sijaan syksyllä kohua herättäneet keräysjulisteet jakavat mielipiteitä.

– Lahjoita hyvä kuolema -sloganista tulee ensimmäisenä mieleen eutanasia. Sen pitäisi olla ”lahjoita hyvä elämä loppuun asti”, sillä siitähän saattohoidossa on kyse, sanoo Mikaelin seurakunnan diakoniatyöntekijä Hanna Sävilammi.

Hänestä julisteiden kuvat ovat lohduttomia ja niistä puuttuu kohtaaminen. Mutta koska kuolema on nykyään tabu, on tosi tärkeää uskaltaa puhua siitä.

– Kampanja pyrkii asennemuutokseen. Että nähtäisiin elämän olevan arvokasta loppuun asti, sanoo Sävilammi.

Taina Viherkari ei kavahda julisteiden kuvia.

– Ne saattavat pelottaa joitakin ihmisiä. Mutta itse olen työskennellyt 16 vuotta Syöpätautien klinikan sädehoito-osastolla röntgenhoitajana. Kuoleminen kuuluu elämään, eikä elämä ole aina niin kaunista. Kuoleva tarvitsee erityisesti lähimmäistä, oli tämä sitten omainen tai joku muu.

Haagan seurakunnan diakoni, työalavastaava Sofia Tolonen on samaa mieltä.

– Minusta julisteissa näkyy tosiasia, kuolema. Olin yllättynyt vahvoista reaktioista, koska olen tehnyt paljon työtä kuolevien ihmisten ja heidän omaistensa kanssa sekä pitänyt sururyhmiä, ja myös oma läheiseni on kuollut.

– Suomessa kaikki saattohoitoa haluavat eivät saa sitä. Terveydenhuollolla ei ole tarpeeksi osaamista ja tietoa saattohoidosta.

– Seurakunnan työntekijän paikka on erityisesti kotisaattohoidossa. Moni ihminen toivoo saavansa kuolla kotona tai ainakin olla kotona mahdollisimman pitkään sairastuttuaan, Tolonen sanoo.

Haagan seurakunnassa tehdään muiden tempausten lisäksi myös listakeräystä, koska vielä on olemassa vanhojen, uskollisten kerääjien joukko. Heitä osataan kodeissa jo odottaa.

Tuomiokirkkoseurakunnan lipaskerääjät kiertelevät Kampin kauppakeskuksessa 3.–7.2. Tulossa on myös muun muassa Yhteisvastuubrunssi Guatemala-teemalla 8.2. ja opiskelijoiden keräystempaus 11.2.

– Yhteisvastuukeräys on niin tuttu ja luotettu, että keräyksen teemaa ei keräystilanteessa tarvitse kovin paljon avata, sanoo seurakunnan kansainvälisten asioiden sihteeri Natasha Vaalgamaa viime vuoden kokemuksesta.

Hänen mielestään saattohoito on hyvä keräysteema:

– Kuolema ei ole kaiken loppu, vaan meillä kristityillä on myös usko ja toivo iankaikkisesta elämästä.

www.yhteisvastuu.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.