null Yhteisvastuukeräys herätti avun tarvitsijat

Yhteisvastuukeräys herätti avun tarvitsijat

”Soitot maksuttomaan neuvontapuhelimeemme, Velkalinjaan, ovat kaksinkertaistuneet alkukevään kuluessa. Vuoden alusta lähtien linjalle on tullut noin 7 500 soittoa, ja neuvontaa olemme kyenneet antamaan 1 500 soittajalle”, Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo.

”Vaikeimmassa tilanteessa ovat työttömät tai hyvin pienituloiset soittajat, jotka ovat ottaneet pikavippejä. Monet näkevät tilanteensa liiankin toivottomana, koska ongelmia ei yleensä pystytä ratkaisemaan kovin nopeasti.”

Mattilan mukaan ammattilaisen kanssa voi keskustella eniten pelkoa herättävistä asioista kuten maksuhäiriömerkinnän merkityksestä, perinnästä ja tulevista järjestelymahdollisuuksista. Usein keskustelu helpottaa oloa.

Pienlainojen määrä
kasvanut jatkuvasti

Tilastokeskuksen tuoreen julkaisun mukaan viime vuonna suomalaiset ottivat 1 410 304 uutta pikavippiä, yhteensä 322,1 miljoonan euron arvosta. Pienlainojen ottajat maksoivat lainoistaan yhteensä yli 79 miljoonaa euroa erilaisia kuluja.

Nostettujen pienlainojen määrä kohosi vuoden 2011 jokaisella vuosineljänneksellä. Pienlainan suuruus oli vuoden viimeisellä neljänneksellä keskimäärin 243 euroa. Lainatun summan määrä kasvoi koko vuoden ajan.

”Nostettujen pikavippien valtava määrä sekä lisääntyneet avunpyynnöt kertovat, että ehdoiltaan ja kustannuksiltaan kohtuulliselle sosiaaliselle luototukselle on Suomessa huutava tarve”, Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen sanoo.

Yhteisvastuu auttaa
lähellä ja kaukana

Takuu-Säätiö käynnistää ensi vuonna yhteisvastuuvaroin Suomessa muutamalla paikkakunnalla pienluottohankkeen, jossa myönnetään taloudellisessa ahdingossa oleville ihmisille matalakorkoisia pienlainoja välttämättömiin hankintoihin tai menoihin.

Ugandassa Yhteisvastuu tukee kyläyhteisöjen säästö- ja lainaryhmiä, joiden jäsenille opetetaan taloudenhallinnan ja itsenäisen toimeentulon hankkimisen perustaitoja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.