null Yhteisvastuukeräys torjuu velkaantumista

Paha kierre. Ylivelkaantuneen tulisi saada apua nopeasti. Jos apua ei tule, laskut kasvavat korkoa ja tilanne pahenee.

Paha kierre. Ylivelkaantuneen tulisi saada apua nopeasti. Jos apua ei tule, laskut kasvavat korkoa ja tilanne pahenee.

Yhteisvastuukeräys torjuu velkaantumista

Yhteisvastuukeräys tuotti tänä vuonna noin 4,1 miljoonaa euroa pienrahoitustoimintaan. Velkaantuminen voi alkaa yllättävästi.

Teksti Tommi Sarlin
Kuva Hans Eiskonen

Ahvenanmaalaisen Ritva Vapaavuoren velkaloukku laukesi lamavuonna 1991, jolloin hänen miehensä teki itsemurhan. Lesken harteille jäivät karjatilan hoito, suuret velat sekä 2-, 11-, 17-vuotiaiden lasten huoltajuus. Perheeseen kuului tuolloin myös yksi jo aikuistunut lapsi. Kaksi vanhinta lasta auttoivat velan hoidossa tekemällä palkkatöitä ja hoitamalla tilaa.

– Nuoremmat lapset auttoivat varttuessaan. Tämä on ollut yhteinen projekti.

Tiukalla taloudenpidolla perhe sai tilanteen hallintaan. Vapaavuori meni tilanhoidon ohessa ulkopuolelle töihin ja myi metsää. Pahaksi onneksi hänen appensa sai tästä syyn haastaa lesken oikeuteen omaisuuden hukkaamisesta. Apen käsityksen mukaan hänen itsensä kuuluisi periä tila. Hän teki myös perättömiä ilmoituksia holhouslautakunnalle.

Ritva Vapaavuorta vastaan nostetut syytteet kaatuivat hovioikeudessa. Oikeustaistelun uuvuttama Vapaavuori jaksoi kamppailla vuoteen 2001, jolloin talo ja irtaimisto lasten leluja myöten pakkohuutokaupattiin. Loput velasta meni ulosottoon.

– Siinä minä istuin, eikä minulle jätetty mitään. Lähdin pienen tytön kanssa mantereelle, nyt Vaasassa asuva Vapaavuori muistelee.

Ulosotossa ollutta summaa Ritva Vapaavuori ryhtyi maksamaan talon pakkohuutokaupan jälkeen.

– Minulle puettiin talon myynnin jälkeen kuin pakkopaita päälle, jonka vuoksi en pystynyt hengittämään vapaasti.

Siivoajana työskentelevä Vapaavuori maksoi ulosottovelan pois kahdessakymmenessä vuodessa. Hän opiskeli iltaisin muun muassa avoimessa yliopistossa pitääkseen itsearvostustaan yllä.

– Vaikka pakkopaita niin sanotusti on riisuttu päältäni, elämä on edelleen taistelua.

Koska säästöjä ei ole päässyt syntymään, jo 200 euron yllättävä kulu saattaa sysätä ahdinkoon. Uusi kierre syntyy, kun maksamaton lasku menee ulosottoon ja alkaa kasvaa korkoa.

– En saa lainaa, koska luottotiedoissani on merkintöjä. Jos esimerkiksi haluan asuntooni sähkön tai puhelinliittymän, minun on maksettava 200 euron takaussumma saadakseni ne käyttööni. Jos vakuutan auton, minun on maksettava kerralla koko vuoden vakuutusmaksut.

Apua Vapaavuori on hakenut kaupungin velkaneuvonnasta sekä sosiaalitoimistosta ja seurakunnalta kolmeen otteeseen takuuvuokraan ja ylisuuriin sähkölaskuihin. Kynnys avun pyytämiseen oli korkea. Sitä voisi alentaa myöntämällä ylivelkaantuneelle niin sanottua sosiaalista lainaa halvalla korolla ja pitkällä takaisinmaksuajalla.

Ritva Vapaavuori on kertonut oman tarinansa siksi, että hän haluaa valaa uskoa vastaavissa vaikeuksissa oleviin.

– Ihminen selviää aina. Elämä kantaa aina, Vapaavuori painottaa.

Vuoden 2012 Yhteisvastuukeräys tuotti noin 4,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna keräys tuotti 4,38 miljoonaa yksinäisille nuorille.

Ylivelkaantumista torjuvan keräyksen kotimaan kohteena ovat Takuu-Säätiön pienlainhankkeet. Lainoja myönnetään pienituloisille, jotka tarvitsevat matalakorkoista lainaa välittömiin, kertaluontoisiin hankintoihin ja menoihin. Lisäksi lainansaajia valmennetaan taloudenhallintaan, jotta pienilläkin tuloilla tulisi paremmin toimeen.

Ulkomaan kohteena tuetaan muun muassa kylien säästö- ja lainaryhmiä Ugandassa. Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyön ja katastrofiavun (60%), Takuu-Säätiön (20%), Kirkon diakoniarahaston ja hiippakuntien (10%) sekä seurakuntien diakoniatyön (10%) kesken.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.