null Yhteisvastuun keräyspoteissa hurjat erot pk-seurakuntien välillä

Kuva: Perttu Saksa / Yhteisvastuukeräys

Kuva: Perttu Saksa / Yhteisvastuukeräys

Yhteisvastuun keräyspoteissa hurjat erot pk-seurakuntien välillä

Pääkaupunkiseudulla eniten rahaa kerättiin Kauniaisissa, Hakunilassa ja ruotsinkielisissä seurakunnissa.

Kauniaisissa asuva suomenkielinen lahjoitti tämänvuotiseen Yhteisvastuukeräykseen keskimäärin 1,49 euroa. Ruotsinkieliset kauniaislaiset panivat vielä paremmaksi: rahaa lahjoitettiin seurakunnan alueella asuvaa kohden 1,73 euroa.

Mikä selittää etenkin ruotsinkielisten seurakuntien anteliaisuutta? Yhteisvastuukeräyksen johtajan Tapio Pajusen mukaan syitä on kaksi.

Ensinnäkin vaikuttaa se, miten aktiivinen seurakunnan keräyksestä vastaava tiimi on: miten paljon he esimerkiksi saavat rekrytoitua vapaaehtoisia kerääjiä.

Toiseksi merkityksellistä on myös seurakunnan yhteisöllisyys. ”Mitä vahvemmin seurakuntalaiset kokevat seurakunnan omaksi yhteisökseen, sitä suurempi on Yhteisvastuukeräyksen tulos”, toteaa Pajunen.

Pajunen uskoo, että ruotsinkielisten seurakuntien innokkuutta hyväntekeväisyyteen selittää juuri yhteisöllisyys. Monissa ruotsinkielisissä seurakunnissa on vahva ydinryhmä, joka ottaa myös vastuun keräyksen organisoinnista.

 

Keräystulos voi olla huikean korkea sellaisilla paikkakunnilla, joissa on runsaasti työttömyyttä.

– Tapio Pajunen

Vauraudella ei väliä

Ruotsinkieliset leimataan helposti varakkaiksi. Pajusen mukaan alueen vauraudella ei ole kuitenkaan keskeistä merkitystä Yhteisvastuukeräyksen tuloksen kanssa.

”Keräystulos voi olla huikean korkea sellaisilla paikkakunnilla, joissa on runsaasti työttömyyttä. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että työttömiksi jääneet tietävät, mitä kurjuus on. Sen vuoksi he helposti auttavat muita vaikeuksissa olevia”, Pajunen kuvailee.

Pajunen ei usko, että kirkkoon kuulumattomien osuus vaikuttaisi seurakunnan keräystulokseen. Hänen mukaansa joka vuosi vapaaehtoisiksi kerääjiksi ilmoittautuu myös kirkkoon kuulumattomia. Olennaista on keräyskohde, eikä niinkään taustaorganisaatio.

Erilaisia keräystapoja

Voiko Yhteisvastuukeräyksen tuloksista päätellä, että oma kaupunginosa on antelias tai pihi? Tapio Pajusen mukaan tuloksista ei voi suoraan vetää tällaisia johtopäätöksiä.

Hänen mukaansa maaseudulla rahaa kerätään kiertämällä ovelta ovelle listan kanssa. Kaupungissa puolestaan tärkeitä ovat lipaskeräykset ja erilaiset tapahtumat.

Kaikkialla ei ole kuitenkaan lipaskerääjille otollisia keräyspaikkoja. Esimerkiksi kaikkien markettien auloihin kerääjiä ei päästetä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: