null Yhtymän tilinpäätös: ei syytä paniikkijarrutukseen

Rakentaminen on halventunut. Seurakuntayhtymä käyttää nyt säästöjään muun muassa Bullankulman peruskorjaukseen. Kuva: Esko Jämsä

Rakentaminen on halventunut. Seurakuntayhtymä käyttää nyt säästöjään muun muassa Bullankulman peruskorjaukseen. Kuva: Esko Jämsä

Yhtymän tilinpäätös: ei syytä paniikkijarrutukseen

Helsingin seurakuntayhtymän taloustilanne on viime vuoden tilinpäätöksen mukaan vielä hyvä. Tilinpäätös osoittaa noin puolentoista miljoonan euron ylijäämää, kun talousarviossa ennakoitiin kahden miljoonan alijäämää.

Yhtymän tulot olivat hivenen ennakoitua suuremmat ja menot arvioitua pienemmät. Talous oli vielä tasapainossa, kun vuosikate, 7,6 miljoonaa euroa, riitti kattamaan käyttöomaisuuden kulumista vastaavat poistot 6,5 miljoonaa euroa.

Yhtymän verotulot olivat viime vuonna talousarvion mukaiset eli noin 94 miljoonaa euroa, missä on nousua edellisvuodesta 3,6 prosenttia. Yhteisöverojen osuus tästä oli 18 miljoonaa. Muita tuloja kuten sijoitustuottoja, vuokria ja erilaisia maksuja oli noin 24 miljoonaa euroa. Yhtymän sijoitustoiminnan tulos romahti talouden yleisen laskusuhdanteen johdosta.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi tilinpäätöksen viime viikolla ja lähetti sen yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi.

Ei leikkauksia tänä vuonna

Maailman talouskriisi vaikuttaa ilman muuta myös Helsingin seurakuntayhtymän talouteen. Ainakin yhteisöverojen tuotto tulee putoamaan jyrkästi. Henkilöiden maksamien kirkollisverojen määrä riippuu suoraan Helsingin työllisyystilanteesta.

Hallintojohtaja Riitta-Sisko Tarkan mukaan tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida yhtymän tämän vuoden talouden kokonaisuutta. Mihinkään paniikkijarrutuksiin ei kuitenkaan aiota ryhtyä, koska yhtymälle on kertynyt hyvinä vuosina tuntuvat säästöt. Kalliina aikana on esimerkiksi luovuttu suurista investoinneista.

Säästöjen varassa voidaan elää ainakin tämä vuosi hyväksytyn budjetin mukaan ilman leikkauksia. Nyt voidaan myös tehdä ”varastoon jääneitä” investointeja, kun rakentaminen on halventunut.


Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.