YK-pomo kuoli matkalla Kongoon
Hammarskjöldintie. Kuva: Liisa Huima

Hammarskjöldintie. Kuva: Liisa Huima

YK-pomo kuoli matkalla Kongoon

Helsingin katujen, kujien ja puistojen nimissä on muistettu noin 400–500:aa eri henkilöä. Vain harva heistä on ulkomaalainen. Tiedemiehiä on muutamia, esimerkiksi Nikolaus Kopernikus, Friedrich Argelander ja Louis Pasteur, ja he liittyvät yliopiston laitoksiin. Kuninkaalliset taas kuuluvat Suomen historiaan Ruotsin ja Venäjän alaisuudessa eivätkä siten ole ulkomaalaisia.

Poikkeus käytännöstä on YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld (1905–1961), joka sai oman tien Töölönlahden ja Olympiastadionin väliin heti tapaturmaista kuolemaansa seuranneena vuonna. Aloitteen nimikkokadusta tekivät useimpien Helsingin valtuustoryhmien puheenjohtajat, mikä sekin oli poikkeuksellista.

Ruotsalainen diplomaatti Dag Hammarskjöld toimi YK:n pääsihteerinä yli kahdeksan vuotta ja sovitteli urallaan vaikeita konflikteja. Hän yritti neuvotella rauhaa Israelin ja arabivaltioiden välille, selvitti Suezin kriisiä ja perusti YK:n rauhanturvajoukot.

Vasta itsenäistyneen Belgian Kongon kriisi koitui hänelle kohtalokkaaksi. Hammarskjöld oli jälleen menossa rauhanneuvotteluihin Kongoon, kun lentokone putosi epäselvissä oloissa nykyisen Sambian puolella, ja kaikki koneessa olleet kuolivat. Vielä 2000-luvulla on keskusteltu siitä, oliko kyseessä turma vai sabotaasi.

Eira Serkkola
Lähteet: Wikipedia,
Antti Mannisen teos Kenen kadulla asut?

Jaa tämä artikkeli: