null Yksinhuoltajan palvelut esiin

Laurean sosionomiopiskelijat Henna Kiiski, Sanna Koskinen ja Arla Koskinen kuvattuna Tapiolan asukaspiúistossa 2.3.2015.Kuva: Jukka Granstrom

Laurean sosionomiopiskelijat Henna Kiiski, Sanna Koskinen ja Arla Koskinen kuvattuna Tapiolan asukaspiúistossa 2.3.2015.Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Yksinhuoltajan palvelut esiin

Yksinhuoltajaperheissä kaivataan lastenhoitoapua, vertaistukea ja helpotusta tiukkaan talouteen.

Espoon 33 000 lapsiperheestä viidennes on yksinhuoltajaperheitä. Laurean sosionomiopiskelijat tekivät viime vuonna tutkimuksen, jossa he selvittivät, millaista tukea yksinhuoltajaperheet tarvitsevat ja millaisia palveluja heille on tarjolla.

Yksinhuoltajat kaipaavat erityisesti lastenhoitoapua, omaa aikaa ladata akkuja. He toivovat myös mahdollisuutta vaihtaa ajatuksia samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa sekä taloudellista apua.

Tutkimus osoitti, että palvelut ovat piilossa ja pirstaleisia. Moni vastaajista ei tiennyt, mitä tukea yksinhuoltajille on tarjolla.

Perheohjaaja neuvoo ilmaiseksi

Espoo aloitti kaikille espoolaisille lapsiperheille suunnatun kotipalvelun vuonna 2009. Apu on tarveharkintaista.

"Myöntämisen edellytyksenä on huoltajan alentunut toimintakyky esimerkiksi sairauden tai uupumuksen vuoksi. Harrastuksia ja vapaa-ajan toimintaa varten apua ei anneta”, Espoon johtava perheohjaaja Ulla Anttila kertoo.

Kotipalvelu on maksullista, mutta vähävaraiset voivat saada maksuvapautuksen. Apua voi hakea joko itse tai esimerkiksi neuvolan, sosiaalitoimen, päivähoidon tai muun palvelun kautta, jossa voidaan tehdä palvelupyyntö perhetyöhön yhdessä asiakkaan kanssa.

"Harrastuksia ja vapaa-ajan toimintaa varten apua ei anneta."

Marie Rautava

Espoo tarjoaa lapsiperheille myös maksutonta perheohjausta. Perheohjaajien työsarkaan kuuluvat muun muassa kasvatus-, parisuhde- ja palveluohjaus sekä etuuksien hakemisen neuvonta.

"Perheohjaus on ennalta ehkäisevää työtä ja siihen panostamme”, Anttila sanoo.

Neuvoloissa seurataan jo vauvan odotusaikana paitsi lapsen kehitystä, myös koko perheen tilannetta, voimavaroja ja tukiverkostoja.

"Tavoitteena on, että perhe voisi keskustella vastaanotolla kaikista asioista. Tällöin on helpompi miettiä yhdessä, mitä tukimuotoja esimerkiksi yksinhuoltajaperhe tarvitsee”, neuvolatoiminnan osastonhoitaja Seija Kärkkäinen sanoo.

Aika ja rahat tiukassa

Pienperheyhdistyksessä on selkeä käsitys yksinhuoltajaperheiden arjen haasteista.

”On tärkeää, että yhden vanhemman perheet nähtäisiin tasavertaisina ja myönnettäisiin tosiasioita kuten aikapula ja se, että näissä perheissä rahat ovat vähissä. Tarvitaan tekoja asian korjaamiseksi”, Pienperheyhdistyksen vertaistoiminnan koordinaattori Luru Natunen linjaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava toteaa, että yksin pärjäämisen kulttuuri lisää lapsiperheiden kuormaa.

"Apua ei helposti kysytä. Vanhemmilla on kuitenkin oikeus saada tukea. Kuka vain, jopa alan ammattilainen voi uupua”, Rautava painottaa.

Pienperheyhdistys tarjoaa yhden vanhemman perheille monenlaista toimintaa ja tukea, kuten keskusteluapua, vertaisryhmiä ja perhekahviloita.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton piirit ja yhdistykset toimivat Espoossa vilkkaasti. Vanhempien ja lasten ryhmät kokoontuvat säännöllisesti, samoin perhekahvilat. Netissä toimii keskustelufoorumi. Myös perhekummitoiminta tukee lapsiperheitä.

”Kannattaa olla itse aktiivinen ja lähteä mukaan toimintaan. Kaverin voi ottaa mukaan - yhteisöllisyys on tätä päivää”, Rautava sanoo.

Tukea vauvaryhmästä vaariin

Myös seurakunnilla on yksinhuoltajille monenlaista tukea ja toimintaa.

Vauvaryhmät tarjoavat vertaistukea ensimmäisen lapsen saaneille äideille ja isille. Perhekerhot ovat vanhempien ja alle kouluikäisten lasten yhteisiä paikkoja, joihin myös isovanhemmat ovat tervetulleita.

Erityisesti yksinhuoltajia varten ovat muun muassa Yksinhuoltajien Perhekahvila Tuomarilassa, Yksinhuoltajaperheiden Olohuone Isossa Omenassa sekä Yksin- ja yhteishuoltajien Olohuone Leppävaarassa.

Taloudellisissa vaikeuksissa ja velkaongelmissa kannattaa varata aika oman alueen diakoniatyöntekijälle.

Kriisi- ja ongelmatilanteissa Perheasiain neuvottelukeskus antaa maksutonta keskusteluapua kaikenmuotoisille perheille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.