Yleinen kiltteys

Yleinen kiltteys

Porvoon piispa Björn Vikström on pohdiskellut, että kirkon kannattaisi ehkä luopua oikeudesta vihkiä avioliittoon, jos niin sanottu sukupuolineutraali avioliittolaki toteutuu. Näin vältyttäisiin asiaa koskevilta repiviltä riidoilta kirkossa. Samanlaisia mietteitä esitti aikoinaan Helsingin edellinen piispa.

Ratkaisu tuntuisi lähinnä pään pistämiseltä pensaaseen. Eivät ongelmat sillä ratkea, että roskat lakaistaan maton alle. Erilaiset käsitykset tai riidatkaan asian ympärillä eivät loppuisi, mutta vietäisiinpä ihmisiltä oikeus kirkkohäihin. Mokoman takia kirkko kampittaisi itseään kieltäytymällä palvelemasta ihmisiä yhdessä niistä tärkeimmistä hetkistä, jossa sen palveluksia kysytään. Vähän kuin möisi esikoisoikeutensa hernesopasta.

Piispojen tehtävä on varjella kirkon yhtenäisyyttä. Tämä käsitetään kuitenkin väärin, jos halutaan vaientaa erilaiset äänet, mielipiteet, keskustelu tai jopa riidatkin. Yhtenäiskulttuurin ja kaikille yhteisten yksinkertaisten ajatusten aika on ohi kirkossakin. Kirkon yhtenäisyys voi löytyä vain totuuden yhteisestä etsimisestä, ei vanhan totuutena pidetyn jatkuvasta toistamisesta.

Kirkossa ei pidä pelätä riitaa kuin ruttoa. Vaaditaan ”sivistynyttä” keskustelua tai ”fiksua” puhetta. Jonkinlaista yleiskiltteyttä. Niinpä kirkon äänestä tulee usein harmaa ja hajuton, mitäänsanomaton ja mauton. Vaatimus kiltteydestä sisältää myös sivumaun tyytymisestä vanhaan ja totuttuun. Kirkkoakin pystytään uudistamaan yleensä vain jonkinlaisen riidan kautta. Katsokaapa vain, miten Luther aikanaan joutui tappelemaan.

Herramme Jeesus Kristuskaan ei ollut mikään yleiskiltti nössykkä. ”Väisty tieltäni saatana”, hän tiuskahti lähimmälle oppilaalleen Pietarille. Fariseuksista hän puhui muun muassa ”kyykäärmeen sikiöinä”. Ei mitään pikkunättiä puhetta. Temppelissä hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja ajoi ruoskalla markkinamiehet matkoihinsa.

Sielunsa silmillä voi kuvitella, miten piispat kauhistuvat tätä rettelöitsijää. Sormi pystyssä he lähestyvät häntä temppelin esipihassa kehottaen vähän sivistyneempään kielenkäyttöön ja kiltimpään käytökseen kirkon yhtenäisyyden nimissä.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: