null Yli puolet Espoon kansanedustajista uskonnollisia

Grafiikan tiedot pohjautuvat avoimeen dataan. Lähde: Tilastollinen analyysi: tutkija Tom Lillhonga, Novian ammattikorkeakoulu. Tekniikka: Peter Sjöholm ja Linus Lång, Yle. Suomenkielisen version toimittaja: Markku Sandell. *Timo Harakka kävi vaalit Uudenmaan äänistä Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen jäsenenä, hän asuu Helsingissä.

Grafiikan tiedot pohjautuvat avoimeen dataan. Lähde: Tilastollinen analyysi: tutkija Tom Lillhonga, Novian ammattikorkeakoulu. Tekniikka: Peter Sjöholm ja Linus Lång, Yle. Suomenkielisen version toimittaja: Markku Sandell. *Timo Harakka kävi vaalit Uudenmaan äänistä Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen jäsenenä, hän asuu Helsingissä.

Ajankohtaista

Yli puolet Espoon kansanedustajista uskonnollisia

Espoosta eduskuntaan ponnistaa 17 edustajaa, joista ainakin 9 on evankelis-luterilaisia. Edustajiin lukeutuu myös agnostikko, katolilainen ja ortodoksi.

Työskentelyn eduskunnassa aloitti tiistaina 28. huhtikuuta 17 edustajaa Espoosta. Mukaan on ynnätty Helsingissä asuva Timo Harakka, sillä hän kävi vaalit Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen jäsenenä.

Espoolaisista edustajista ainakin 9 kuuluu Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Yhtä kansanedustajaa ei tähän kartoitukseen ole toistaiseksi tavoitettu, ja työnsä puolesta kristillisellä saralla vaikuttava pastori Antero Laukkanen kuuluu puolestaan vapaisiin suuntiin lukeutuvassa Majakka-seurakunnassa.

Kaikista 17 edustajasta 6 naista ja 4 miestä on evankelis-luterilaisia. Puolueista laajin evankelis-luterilainen edustus on kokoomuksella.

Uskontopoliittisten agendojen kärkikolmikko

Edustajista 8 kertoi ennen eduskuntatöidensä alkua, mitkä ovat tärkeimmät uskonnolliset agendat tulevalle eduskuntakaudelle.

Jyrki Kasvi kokee tärkeäksi puuttua hengellisen väkivallan vastaiseen työhön, jolle on ilmennyt tarvetta muun muassa viime vuosina Espoossa.

Yksi espoolaisedustajista puolestaan ilmaisi tyytymättömyytensä uuteen avioliittolakiin.

"Avioliittolain muuttaminen tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi oli suuri virhe. Tuen uutta kansalaisaloitetta, joka ajaa avioliittolain muuttamista siten, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto", sanoo Antero Laukkanen.

Muiksi merkittäviksi agendoiksi Laukkanen lukee kirkon diakoniatyön. Hän haluaa edistää valtion ja kristillisten yhteisöjen yhteistyötä vähävaraisten ja maailman köyhien maiden auttamisessa.

Laukkasen mielipiteille löytyy espoolaisedustajista vastinpareja. Esimerkiksi Kari Uotila toteaa, että tasa-arvoista avioliittolakia ei ole syytä lähteä peukaloimaan.

Kai Mykkänen painottaa, että kirkko ja valtio ovat itsenäisiä toimijoita.

"Minusta lainsäädännössä on syytä edetä edelleen uskontoneutraaliin suuntaan. Evankelis-luterilaisella kirkolla on merkittävä rooli arvokeskustelijana ja palveluiden tarjoajana, jossa sitä tulee tukea kuten muitakin yhteisöjä", vastaa Mykkänen.

Carl Haglund puolestaan tahtoo palauttaa kirkon luottamuksen.

"Jotta uusia massapakoja kirkosta ei nähdä. On myös tärkeää, että kirkko edelleen painottaisi arvoja, kuten köyhien tai maahanmuuttajien auttamista sekä Suomessa että ulkomailla", puolustusministeri arvelee.

Kirkon yhteiskunnallinen roolille tunnustus

Kaiken kaikkiaan edustajat arvottavat kirkon yhteiskunnallisen roolin korkealle.

"Kirkon asema kolmannen sektorin joustavana toimijana esimerkiksi nopeassa kriisiavussa, lapsiperheiden tukemisessa sekä yksinäisyyden lieventämisessä, on huomioitava sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa", listasi Johanna Karimäki.

Karimäen kanssa on samoilla linjoilla Espoon seurakunnallisissa päätöselimissä istuva Veera Ruoho.

Hartaan katsantokannan eduskunnan uskontopolitiikkaan tarjoaa Simon Elo.

"Paimen ilman lampaita ei ole paimen lainkaan. Kirkon on korostettava ristin sovitustyötä ja evankelioitava vahvemmin myös Suomessa. Kirkon ydintehtävä on olla hengellinen koti."

Lista Espoon kansanedustajista

Kansallinen Kokoomus

Stubb, Alexander: evankelis-luterilainen

Lepomäki, Elina: evankelis-luterilainen

Tolvanen, Kari: - (ei ole tavoitettu)

Mykkänen, Kai: evankelis-luterilainen

Lauslahti, Sanna: evankelis-luterilainen

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Guzenina, Maria: ortodoksi

Harakka, Timo: ei kuulu kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhteisöön

Perussuomalaiset

Soini, Timo: katolilainen

Juvonen, Arja: evankelis-luterilainen

Elo, Simon: evankelis-luterilainen

Ruoho, Veera: Tuomiokirkkoseurakunnan jäsen (ev-lut.), Espoon kirkkovaltuutettu ja seurakuntaneuvoston jäsen.

Suomen Keskusta

Berner, Anne: evankelis-luterilainen

Vasemmistoliitto

Uotila, Kari: ei kuulu kirkkoon

Vihreä liitto

Kasvi, Jyrki: agnostikko

Karimäki, Johanna: evankelis-luterilainen

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Haglund, Carl: evankelis-luterilainen

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

Laukkanen, Antero: vapaisiin suuntiin kuuluva Majakka-seurakunta. Majakka-seurakunta on Suomen Evankelisen Allianssin jäsen.

Lue lisää aiheesta:

Vielä voit tarkastella Ylen toteuttamasta poliittisesta nelikentästä, kuinka eduskuntavaalien ehdokkaat sille sijoittuvat.

Lue Valomerkin arkistojutusta, millaisia uskonnollisia arvokenttiä pääkaupunkiseudulta löytyy.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.