null Ylivieskan poltettu kirkko saa lahjoitusurut Helsingistä

Kuva: Terhi Anneli Koivisto

Kuva: Terhi Anneli Koivisto

Ajankohtaista

Ylivieskan poltettu kirkko saa lahjoitusurut Helsingistä

Helsingistä lahjoitetaan urut Ylivieskan seurakunnalle, jonka puukirkko tuhopoltettiin maaliskuussa.

Vuonna 1969 valmistetut urut ovat olleet Mellunmäen vanhassa ostoskeskuksessa sijaitsevassa seurakuntakeskus Mellarissa, joka poistuu Helsingin Mikaelin seurakunnan käytöstä, kun koko ostoskeskus puretaan syksyn aikana.

Pienikokoiset ja mekaaniset kahden sormion urut rakennettiin alun perin Kannelmäen kirkon kappeliin ja siirrettiin Mellunmäkeen vuonna 1984. Niillä ehdittiin soittaa monet Mikaelin seurakunnan jumalanpalvelukset ennen kuin seurakunnan nykyinen pääkirkko Mikaelinkirkko valmistui vuonna 1988.

Viime aikoina Mellarissa on pidetty esimerkiksi venäjänkielisiä messuja, päiväkerhoja, nuorten toimintaa, ikäihmisten kerhoja ja diakonian vastaanottoa.

– Kun joku tarvitsee apua Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa, tuntuu hyvältä, että voi auttaa. Ylivieska menetti traagisella tavalla kauniin puukirkkonsa, Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Martti Häkkänen sanoo.

Lahjoitusurut sijoitetaan Ylivieskassa ensin seurakuntatalon saliin. Ne tulevat toimimaan myös kanttorien harjoitusurkuina. Myöhemmin ne on tarkoitus siirtää uuteen kirkkoon kuoriuruiksi, jotka ovat pienet, yleensä kirkkosalin etuosassa sijaitsevat urut.

– Kun uusi kirkko rakennetaan, sen pitää kuivua noin vuoden verran ennen kuin sinne voidaan rakentaa isot urut. Urut ovat hyvin herkkä soitin. Meidän lahjoitusuruillamme toiminta voidaan aloittaa heti. Tiedän, että Ylivieskassa on vahva virrenveisuuperinne, Häkkänen kertoo.

Uutta kirkkoa suunnitellaan

Ylivieskan kirkkoherran Timo Määtän mukaan uuden kirkon suunnittelu on jo käynnistynyt. Paikka päätetään syksyllä.

– Palaneen kirkon paikkakin on käytettävissä, Määttä kertoo.

Uuden kirkon rahoittamiseksi on käynnistetty "Ylivieskan kirkkotalakoot", joissa varoja on koottu monin tavoin. Esimerkiksi palaneen kirkon puumateriaalista on valmistettu monenlaista myytävää.

Määtän mukaan talkootyön merkitys uuden kirkon pystyttämisessä on ollut ja tulee olemaan merkittävä. Vanhan kirkon raunioille, kivijalan sisäpuolelle, on rakennettu jo risti, alttaripöytä ja penkit talkoovoimin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.