Yötä Mantan seurassa
Ällistyttävä idea. Taideteos Hotel Manta of Helsinki on loppukesän kiinnostava käyntikohde. Kuva: Satu Itkonen

Ällistyttävä idea. Taideteos Hotel Manta of Helsinki on loppukesän kiinnostava käyntikohde. Kuva: Satu Itkonen

Yötä Mantan seurassa

Tulevanakin yönä kaksi onnellista saa kokea Kauppatorin hiljenemisen, pimeän tulon sekä torin heräämisen varhaiseen aamuun eriskummallisesta ja ainutlaatuisesta näkökulmasta: kohutun 106-vuotiaan pronssikaunottaren jalkojen juurelta.

Hotel Manta of Helsinki on taideteos ja yhden huoneen väliaikainen hotelli, joka on rakennettu Helsingin keskeisen monumentin, Ville Vallgrenin Havis Amanda -suihkukaivosveistoksen ympärille. Vuonna 1908 valmistunut veistos esittää vedestä noussutta vedenneitoa, ja se tilattiin merestä nousevan Helsingin symboliksi. Nyt iso rakennelma peittää veistoksen, mutta Havis Amanda, tuttavallisemmin Manta, ei kuitenkaan ole aivan piilossa – häntä pääsee katsomaan uudesta näkökulmasta pienellä pääsymaksulla.

Päivisin Hotel Manta of Helsinki on näyttelytila ja öisin hotellihuone mukavuuksineen. 130 euron yöt varattiin jo hankkeen julkistuksen yhteydessä.

Kuohuviinillä vappuisin valeltu Manta on nyt pesty ja putsattu ja huoneen ehdoton keskipiste. Näkymä torille on sama, mitä se on yli sadan vuoden ajan tarkkaillut. Nyt Manta valvoo myös hotelliasukkaiden unirauhaa parivuoteen pääpuolessa. Näin taide tulee todella lähelle.

Teoksen on suunnitellut japanilainen taiteilija Tatzu Nishi (s. 1960). Hän on toteuttanut ympäri maailmaa teoksia, joissa hän on ottanut Mantan tavoin haltuun jonkin kaupunkitilan tunnetun maamerkin.

Astuin Hotel of Mantaan kriittisin mielin, mutta tilan kauneus ja etenkin sieltä avautuvat näkymät ovat todella vaikuttavat. Tatzu Nishin suunnittelemasta tapetista löytyvät muun muassa Väinämöinen, Suomi-neito, poro, Lönnrot ja sauna. Taiteilijan signeeraus puolestaan on kylpyhuoneen kaakeleissa. Taiteilija on myös valinnut tilan sisustuksen, joka on tuttua, eleettömän tyylikästä suomalaisvalmistajien jälkeä.

Teos on samalla julkinen ja yksityinen, ja se tuo kansallisen ikonin tarkasteluun aivan uudella tavalla. Ideassa on myös jotain aivan ihanan absurdia, hulluttelevaa, joka on sitten kuitenkin ollut mahdollista toteuttaa. Tarvitsemme taiteilijoita juuri tähän: tuomaan arkeemme vaihtoehtoista, yllättävää, monin aistein koettavaa. Toteutukseen tarvitaan toki myös laajat tukijoukot ja kohtalainen näyttelybudjetti.

Monumenttien kunnossapito kuuluu Kaupungin taidemuseon velvollisuuksiin. Suihkukaivon koneisto saakin myöhemmin kaipaamansa perusteellisen kunnostuksen ja veistokset kuntokartoituksen.

Teos on Helsingin taidemuseon tuottama ja osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa.

Satu Itkonen
Hotel Manta of Helsinki Kauppatorilla 12.10. saakka. Avoinna joka päivä klo 11.30–17.30. Liput: 3 e, alle 18 v. ilmaiseksi. www.hotelmanta.fi

Jaa tämä artikkeli: