null Yötöntä yötä – kärsitkö unettomuudesta?

Kuva:Thinkstock

Kuva:Thinkstock

Yötöntä yötä – kärsitkö unettomuudesta?

Unen tarve ei muutu kesällä, mutta valon lisääntyessä moni saattaa herätä liian aikaisin.

Jos ihminen on herkkä valoisuudelle, unen saanti kesäaikaan ei välttämättä onnistu helposti. Jos valoisuus aiheuttaa ongelmia, kannattaa käyttää pimennysverhoja, jotka voi vetää ikkunoiden eteen jo illalla. Helsingin kaupungin työterveyskeskuksen työterveyspsykologi Marjukka Laurola antaa vinkkejä unettomuuden hoitoon.

1) Vältä kahvia ja muita kofeiinipitoisia aineita etenkin kello 14 jälkeen. Herkimmillä yksilöillä jo aamukahvi heikentää seuraavan yön unta.

2) Etsi itsellesi sopiva ja säännöllisen rytmi elämääsi ja kunnioita sitä. Liikunta kannattaa ajoittaa alkuiltaan, ja nukkumisrytmi on hyvä pitää joka päivä suunnilleen samanlaisena, myös viikonloppuisin.

3) Mene sänkyyn vasta, kun tunnet itsesi uniseksi. Usein univaikeuksista kärsivät menevät sänkyyn liian aikaisin odottamaan unta. Jos uni ei tule noin 20 minuutissa, kannattaa nousta ylös ja tehdä jotain rauhoittavaa, kuten lukea kirjaa. Sama sääntö pätee, jos herää keskellä yötä eikä uni meinaa heti tulla.

3) Pidä päiväsaikaan huolihetki. Usein unettomuuden taustalla vaikuttaa mielessä pyörivät huolet. Mieltä painavat asiat kannattaa kirjoittaa ylös heti, kun ne nousevat mieleen. Varaa joka päivä noin 10–15 minuuttia näiden asioiden käsittelyyn. Ongelmiin saa päiväsaikaan järkiperäisemmän otteen kuin illalla tai yöllä.

4) Hyödynnä rentoutus- ja mielikuvaharjoituksia kehon ja mielen rauhoittamiseksi. Kirjastosta löytyy rentoutus-CD:itä, ja esimerkiksi Youtubesta on rentoutusharjoituksia. Älypuhelimiin voi ladata rentoutus- tai mindfulness-harjoituksia. Valikoima on laaja ja kokeilemalla löytää itselle sopivimmat harjoitukset. Lyhyitä harjoituksia voi tehdä myös esimerkiksi työpäivän aikana tai bussissa. Katso esimerkiksi Oiva mieli -sivustoa.

5) Tee makuuhuoneesta miellyttävä ja hyvää unta edistävä paikka. Hanki tarvittaessa pimennysverhot ja huolehdi, että makuuhuoneen ilma on raikas ja lämpötila sopivan viileä. Tuntuuko patja hyvältä? Käytä tarvittaessa korvatulppia, jos olet herkkä ympäristön äänille.

Jotta tilapäinen unettomuus ei kroonistuisi, omasta unesta kannattaa pitää huolta. Huolestua ei kuitenkaan kannata, se voi johtaa unettomuuden pahenemiseen ja pitkittymiseen.

 

Jaa tämä artikkeli: