null Ystäväpuhetta

Ystäväpuhetta

Piispa Irja Askola antoi Senaatintorilla uudenvuodenlupauksen. Hän peräsi Helsingin designpääkaupunkivuoden avajaisissa vihapuheen sijaan ystäväpuhetta ja lupasi itse olla esimerkkinä. Saapa nähdä, muotoillaanko Helsingissä tänä vuonna piispan vanavedessä puheitakin paremmin ihmisyyttä palvelevaan suuntaan.

Vihapuheella luodaan ja vahvistetaan joihinkin ihmisryhmiin liittyviä kielteisiä mielikuvia ja ennakkoluuloja. Tällaiset puheet ovat omiaan kasvattamaan ajatuksia siitä, että tietynlaiset ihmiset ovat syyllisiä yhteiskunnassa esiintyviin ongelmiin ja joidenkin kokemaan pahanolon tunteeseen. Otollisia vihapuheen kohteita ovat esimerkiksi uskonnolliset, etniset tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt.

 

Kaikupohjaa vihapuheelle syntyy siellä, missä ihmisillä on tuntu siitä, että he jäävät vähemmälle kuin toiset tai peräti kokonaan syrjään. Se uppoaa otolliseen maaperään, kun paha olo saa sijaa. Pahaan oloon halutaan löytää syyllinen, purkaa sitä kohdistamalla se johonkin. Pahimmillaan vihapuhe johtaa myös pahoihin tekoihin. Äärimmäinen esimerkki tästä on natsien Saksa.

Tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon pahaa oloa. Osittain se on epämääräistä eksyksissä oloa, tarkoituksettomuuden, tyhjyyden ja turhuuden tunnetta. Osittain sitä synnyttävät todelliset olosuhteet. Tuloerot ovat kasvaneet järkyttävästi parin viime vuosikymmenen aikana. Yhä suurempi joukko on joutunut taloudellisesti ja henkisesti ahtaalle samaan aikaan, kun toiset kahmivat kohtuuttomia etuja.

 

Vihapuhetta ei pidä hyväksyä. Syntipukin näyttäminen on kyllä helppo tapa suunnata silmät pois todellisista ongelmista ja myös halpa tapa hankkia poliittista kannatusta. Parasta vihapuheen torjumista on luoda yhteiskuntaan olosuhteita, joissa on mahdollisimman vähän otollista maaperää ja kaikupohjaa sen kasvulle.

Ystäväpuheessa kehutaan niitä, joita muut pyrkivät painamaan. Tuodaan esiin hyviä asioita ja myönteisiä mielikuvia. Muslimit eivät yleensä ole rattijuoppoja. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan uutta osaamista ja kaivattua työvoimaa. Ihmisten välinen hellyys ja rakkaus on rikkaus, harjoittipa sitä kuka tahansa. Rajuinta ystäväpuhetta olisi kuitenkin se, että yhteistä hyvää jaettaisiin kohtuullisesti. 

Seppo Simola
päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.