null "Esse on lehti elämästä"

”Esse toteuttaa omalta osaltaan seurakuntien toiminta-ajatusta: tukee elämää ja luo mahdollisuuksia kristillisen uskon ja rakkauden toteutumiselle”, sanoo Essen päätoimittaja Urpu Sarlin. Kuva: Nina Kaverinen

”Esse toteuttaa omalta osaltaan seurakuntien toiminta-ajatusta: tukee elämää ja luo mahdollisuuksia kristillisen uskon ja rakkauden toteutumiselle”, sanoo Essen päätoimittaja Urpu Sarlin. Kuva: Nina Kaverinen

"Esse on lehti elämästä"

Essen avausaukeamalle ilmestyi vuoden alussa uusi kasvo ja kirjoittaja: Urpu Sarlin.

Hän on lehden päätoimittaja, joka johtaa toimitusta ja kirjoittaa pääkirjoitukset.

Sarlin kertoo, että pääkirjoitus syntyy ”kovasti pähkäillen, yleensä sunnuntaisin.”

Tekstin tulee olla valmis maanantaisin. Silloin lehti lähtee painoon.

Useimmiten pääkirjoituksen aihe valikoituu niissä keskusteluissa, joita päätoimittaja käy toimituksen kanssa. Aihevalinnan tehtyään Sarlin tekee taustatyötä ja syventyy aihepiiriin. Näin oma näkemys suodattuu esiin.

”Tulee olla pohjaa kirjoittaa. On helppo olla jotain mieltä, mutta pitää pystyä seisomaan sanojensa takana. Pääkirjoitusten kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta se on antoisaa.”

Innostunut lehden tekijä

Espoon seurakuntien viestintäpäällikkönä toimiva Urpu Sarlin puhui muutama viikko sitten kirkollisen median seminaarissa.

”Uudessa tehtävässäni olen ollut erittäin innostunut lehden tekemisestä, koska sillä on niin suuri merkitys”, sanoi Sarlin tuolloin.

Hän perustelee näkemystään: Esse jaetaan osoitteellisena kaikkiin espoolaisiin ja kauniaislaisiin talouksiin, joissa asuu seurakunnan jäsen tai jäseniä. Painos on noin 81 000 kappaletta, ja lehteä lukee viimeisimmän lukemistutkimuksen mukaan 106 000 lukijaa viikossa.

Sarlin toteaa, että seurakuntalehden tehtäväksi mielletään usein se, että se tiedottaa seurakuntien tilaisuuksista ja kutsuu ihmisiä mukaan toimintaan.

”On hienoa, jos seurakuntalehti sytyttää kaipuun lähteä kirkkoon. Tämä hektinen aika herättää tarpeen hiljentyä. Messu ei kuitenkaan ole suoritus vaan bonus.”

”Esse on Espoon seurakuntien viestinnän tärkein väline. Se tekee seurakunnan ydintyötä, sillä lehti tarjoaa lukijoilleen osallisuuden seurakuntaan. Se tekee samaa työtä kuin vaikkapa pappi tai lastenohjaaja, joka tapaa työssään seurakuntalaisia.”

Olemme kaikki samalla viivalla

Kolmen lapsen työssäkäyvänä äitinä Urpu Sarlin samastuu seurakunnan jäseneen, jonka elämää rytmittävät työ ja kotityöt. Vaikka arkirumbassa elävällä olisi halua lähteä käymään seurakunnan tilaisuuksissa, aika on rajallista.

”Kirkkomme periluterilainen korostus on, että kristitty elää elämäänsä arjessa. Olemme kaikki samalla viivalla. Seurakunta-aktiivisuus ei ratkaise sitä, kuinka kelvollinen ihminen on kirkon jäsenenä. Latinan kielen verbimuoto esse tarkoittaa olemista. Jumalan edessä ihminen saa vain olla, se riittää.”

Sarlin näkee, että joissakin tilanteissa seurakuntalehti on monelle espoolaiselle ja kauniaislaiselle ainoa side seurakuntaan.

”Esse on lehti elämästä, eikä elämä ole kuivaa. Siksi lehti kertoo monenlaisista asioista. Se tarjoaa vertaistukea, se ilahduttaa ja rentouttaa, antaa aineksia eettisten valintojen tekemiseen ja tarjoaa pohdittavaa. Seurakuntalehdellä on ainutlaatuinen mahdollisuus tarjota lukijoilleen myös ikkunoita pyhään.”

Katetaan pyhä esille

Sarlinin johdolla on käynnistynyt Essen uudistustyö, jonka tuloksia nähdään ensi syksynä. Hän tahtoo luotsata Essen sisältöä ja ulkoasua siihen suuntaan, että pyhä pääsee esiin lehden sivuilla.

”Teemme kuvapitoista lehteä. Lehti voi uudistaa visuaalista ilmettään sekä tapaa, jolla pyhä katetaan esille. Toivon, että lehdessä olisi tunnetta ja sisältöä, jotka auttavat kristittynä elämisessä.”

Essen lukijoilta kysyttiin vuoden 2010 lukemistutkimuksessa, minkälaisia juttuja he tahtovat lehdestä lukea. Tutkimuksen mukaan kiinnostavin juttutyyppi on haastattelu, jossa espoolainen ihminen puhuu henkilökohtaisella tasolla elämän eettisistä valinnoista. Sen sijaan kristillisen uskon peruskysymykset eivät suuremmin kiinnosta Essen lukijoita.

Mitä päätoimittaja tästä ajattelee?

”Lukijatutkimusta tulee lukea kysyen, miten voimme palvella lukijoita paremmin. Toisekseen se panee miettimään sitä, onnistummeko sanoittamaan asioita. Usko antaa yhden tulkintahorisontin elämään, eikä se horisontti ole vieras millekään ihmiselämän kysymykselle.”

Nuoruuden unelma-ammatissa

Urpu Sarlin valittiin viime vuoden lopulla seurakuntayhtymän viestintäpäälliköksi. Hänen edeltäjänsä Simo Repo jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle.

Sarlin toimi aiemmin tiedottajana Leppävaaran seurakunnassa ja sittemmin Espoon seurakuntayhtymässä.

Uudessa tehtävässään hän johtaa seurakuntayhtymän viestintäyksikköä. Yksikkö vastaa seurakuntien yhteisestä viestinnästä, johon kuuluu muun muassa verkkosivujen ylläpito.

Sarlin on teologian maisteri, joka opiskeli nuorena myös puutarhuriksi.

”Kun sain kutsun siirtyä viestinnän pariin, tajusin aika pian, että olen unelma-ammatissani.”

Sarlin on syntynyt Oulussa, varttunut Kokkolassa ja asuu nykyisin perheineen Siuntiossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.