null ”Joulun ihme on Lapsi, joka kantaa myös aikuisen”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo joulutervehdyksessään

Hengellisyys

”Joulun ihme on Lapsi, joka kantaa myös aikuisen”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo joulutervehdyksessään

”Joskus aikuisen kiireet, murheet ja huolet ovat niin isoja, että vaikka taidot ja voimat riittäisivät joulun tekemiseen lapselle, voi oma joulu tuntua saavuttamattomalta”, kirjoittaa Helsingin hiippakunnan piispaTeemu Laajasalo.

Minulle rakas lapsuuden joulumuisto on kuusen hakeminen metsästä. Sopivan kokoisen kuusen etsiminen annettiin pienelle pojalle tarkaksi ja tärkeäksi tehtäväksi. Isän kanssa katselimme arvioiden puiden oksien tuuheutta ja latvan korkeutta.

Tuttavaperheen kuusimetsässä kävely, umpihangessa puiden pituuksien mittailu ja yhteinen aika isän kanssa synnyttivät paitsi jouluperinteen myös osan joulunodotusta itsessään.

Kun kunnon kuusi löytyi, se kuljetettiin auton peräkärryllä kotipihaan, vietiin sisälle ja lopuksi koristeltiin kotona äidin kanssa. Koristeet eivät olleet mitä tahansa koristeita, vaan jokaiseen liittyi jokin erityinen tarina. Joulukuusi muistutti itsestään pitkään, juhannuksena saattoi löytää vielä neulasia jostain päin kotia.

Omiin rakkaisiin joulumuistoihin palatessa kiinnittyy huomio lapsen riippuvaisuuteen. Lapsi ei saa yksin haettua joulukuusta metsästä. Lapsi ei saa yksin leivottua pipareita tai paketoitua lahjoja. Vaikka lapsi olisi kuinka innostunut joulusta, tarvitsee hän aikuisen avukseen. Lapsen joulu on aikuisen varassa.

Aikuinen ei aina pysty kantamaan oman maailmansa suruja ja murheita.

Joskus aikuisen kiireet, murheet ja huolet ovat niin isoja, että vaikka taidot ja voimat riittäisivät joulun tekemiseen lapselle, voi oma joulu tuntua saavuttamattomalta. Aikuinen voi kyllä hakea kuusen, leipoa pipareita ja paketoida lahjoja, mutta aikuinen ei aina pysty kantamaan oman maailmansa suruja ja murheita.

Aikuisen joulu onkin lapsen varassa. Joulun ihme on Lapsi, joka kantaa myös aikuisen. Seimeen syntyvä vauva, Jumalan Poika, Jeesus Kristus, pystyy kantamaan kaikki aikuisenkin murheet.

Taivaan lapsen varaan voimme heittää huolemme. Taivaan lapsen varaan voimme kiinnittää toivomme. Taivaan lapsen varaan voimme jättää joulumme. Joulu ei ole kiinni aikuisen pienuudesta, vaan Jumalan lapsen suuruudesta. Joulumme on Lapsen varassa.

Lapsenmielistä joulua!

Teemu Laajasalo

Helsingin hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Jumala syntyy kotoaan tien päälle pakotettuun perheeseen”, kirjoittaa piispa Kaisamari Hintikka joulutervehdyksessään

Hengellisyys

”Haavoittuvuutta ja heikkoutta ei tarvitse pelätä, ei omassa eikä muiden elämässä, sillä juuri niissä Jumala on läsnä”, Espoon piispa kirjoittaa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.