null ”Kirkon ei pitäisi höyrytä”

Jorma Hentilä suuntasi eduskunnan äänestyksen jälkeen Kansalaistorille.

Jorma Hentilä suuntasi eduskunnan äänestyksen jälkeen Kansalaistorille.

”Kirkon ei pitäisi höyrytä”

Kirkon on pohdittava tasa-arvoista avioliittolakia omista lähtökohdistaan, sanoo pitkän linjan homoaktivisti Jorma Hentilä.

Kun eduskunta perjantaina äänesti avioliittolaista, yleisön joukossa äänestystä seurasi Jorma Hentilä. Hän on entinen Setan puheenjohtaja ja vastavalittu kirkkovaltuutettu ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen. Hän on myös toiminut pitkään politiikassa.

– Kun äänestystulos tuli taululle, niin kyllähän se hyvältä tuntui, Hentilä kertoo.

Hän on pitkään ollut aktiivisesti mukana seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisessa. Vaikuttajan taival alkoi 1970-luvun alussa, jolloin homoseksuaalisuuden kriminalisointi poistettiin. Jo 1960-luvulta asti hän on seurannut myös kirkossa käytyä keskustelua.

– Usein on väitetty, että kirkko olisi vastustanut homoseksuaalisuuden dekriminalisointia, mutta se ei pidä paikkaansa. Sen sijaan sen kanta oli, että homoseksuaalisia suhteita ei tule edistää.

Hentilä toteaa, että kirkon johtajien asenteet ovat muuttuneet paljon, jos katsotaan vaikka sitä, mitä piispat kirjoittivat vuonna 1966 Ajankohtainen asia -mietinnössään. Sen mukaan homoseksuaalisuus on sairaus, jonka leviämiseltä yksilöitä pitää suojata.

Arkkipiispa Kari Mäkinen päivitti eduskunnan äänestyksen jälkeen Facebookiin iloitsevansa päätöksestä. Kannanotto suututti monet, ja viikonlopun aikana kirkosta erosi noin 13 000 jäsentä. Toisenlaista kantaa julkisuudessa on edustanut Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, jonka mukaan avioliitto tulisi säilyttää miehen ja naisen välisenä liittona.

Jorma Hentilä arvioi, että piispat ovat asiassa ahtaalla: sanoivatpa he mitä tahansa, aina joku pahastuu.

– Silti minusta se, että piispojen eriävät kannat tulevat julkisuuteen, on parempi kuin se, että kätkettäisiin erimielisyydet ja oltaisiin ulospäin teennäisen yksimielisiä.

Avioliittolain muuttaminen ei määrää kirkkoa vihkimään homopareja. Siitä päättää kirkko itse – jos se sen tarpeelliseksi näkee. Kirkon nykyinen kanta on, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Arkkipiispa Mäkinen totesi ennen eduskunnan äänestystä, että kirkolla on lain muututtua kolme vaihtoehtoa: Se voi säilyttää vihkioikeutensa nykyisin edellytyksin, jolloin heteropareilla on mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen, homopareilla ei. Vaihtoehtoisesti kirkko voi luopua vihkioikeudestaan, jolloin se voi siunata maistraatissa solmitun avioliiton. Silloin on ratkaistava, siunataanko sekä hetero- että homo­avioliitot. Kolmas mahdollisuus on, että kirkko säilyttää vihkioikeutensa ja laajentaa käsitystään avioliitosta käsittämään myös samaa sukupuolta olevien suhteen.

– Nyt kirkon ei pitäisi höyrytä eikä kauhean nopeasti runnoa mitään päätöstä, vaan miettiä asiaa omista lähtökohdistaan, Hentilä sanoo.

Hän ennakoi, että asiasta tulee joka tapauksessa jäsenaloite kirkolliskokoukselle.

– Mutta päätöksenteko voi ottaa aikaa, koska tällaiseen muutokseen tarvitaan kolmen neljäsosan määräenemmistö.

Hentilä itse on sitä mieltä, että kirkon ei pitäisi luopua vihkioikeudestaan. Se herättäisi voimakkaita kielteisiä reaktioita, ja silti jouduttaisiin ratkaisemaan se, keiden avioliitot kirkko siunaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.