Kaisa Halonen -haulla löytyi 671 hakutulosta.

1. Ehtoollisen miksi, miten ja kuka – pappi Terhi Paananen ja piispa Kaisamari Hintikka kertovat, mistä ehtoollisessa on kysymys ja kuinka sitä vietetään

Sakramentit eli kaste ja ehtoollinen ovat se syy, miksi luterilaisessa kirkossa ylimalkaan on pappeja. Virasta erotetulla papilla ei ole oikeutta toimittaa ehtoollista.

24.09.2021

2. Teologi Tuomas Akvinolainen teki 1200-luvulla ajatuskokeita enkeleillä – samoja ideoita löytää nykyisin scifistä

– Jos tällaisia enkeleitä on, niillä on sellaista potentiaalia, jota emme oikeastaan voi käsittää, sanoo Tuomas Akvinolaisen enkelioppia tutkinut emeritusprofessori Reijo Työrinoja.

23.09.2021

3. ”Teologiset tikarit lensivät helposti”– Useimmat piispakollegoista jättivät Irja Askolan yksin vihapuheen keskelle

Piispa emerita Irja Askolan työssään kohtaamat tilanteet ovat tuttuja koulu- ja työpaikkakiusatuille ja sosiaalisessa mediassa maalitauluiksi joutuneille. Väitöskirjahaaveista hän luopui seksuaalisen häirinnän takia.

09.09.2021

4. Mistä löytyy yhteys Jumalaan? Mielen hiljaisuudesta, vastaavat Anni Pesonen ja Karla Löfgren

– Rukous ei ole hoppuamista tai suorittamista. Aikaa on vaikka kuinka paljon, ja asiat syvenevät, kun niitä toistaa, sanoo pappi Anni Pesonen.

08.09.2021

5. ”Hullut ratkaisut pitää tehdä nuorena”, sanoo 40 vuotta Taizén yhteisössä elänyt veli Stephen

Taizéssä nuorten etsintä ja kysymykset otetaan vakavasti. Uskon sijaan puhutaan mieluummin luottamuksesta.

03.09.2021

6. ”Neitsyt Maria on ollut vapaa naisen elämän riesoista” – Se on saattanut antaa naisille toivoa tuskattomasta elämästä

Kristityt ovat kunnioittaneet Neitsyt Mariaa jo ennen kuin siitä tuli osa kirkon virallista oppia. He halusivat tietää Jeesuksen äidistä enemmän kuin Raamattu kertoo.

25.08.2021

7. Tämä kolahti: Maailmaa ei voi selittää eikä ymmärtää, näyttävät 1900-luvun runoilijatähdet Dylan Thomas ja Paul Celan

Runojen lukijana joudun arvailujen varaan ja arvaamattoman äärelle. Kokemus on miltei uskonnollinen.

19.08.2021

8. Pihlaja on voimapuu, jonka avulla on nostatettu lempeä ja pidetty yhteyttä tuonpuoleiseen – marjat ovat silkkaa superfoodia

Kristinusko paheksui puille uhraamista, ja niin pihlajaa alettiin kutsua pirun tekemäksi.

12.08.2021

9. Tämä kolahti: Päivä Helsinki Biennaalissa Vallisaaressa helpottaa monenlaista ikävää

Nykytaide hellii koronan kuivattamaa mieltä, mutta saaren satumainen luonto riittäisi yksistään syyksi vierailuun.

02.07.2021

10. Diakoni Ani Iivanainen selvitti sateenkaari-ihmisten kokemaa hengellistä väkivaltaa, jolla on monia muotoja ulos sulkemisesta eheyttämiseen

Yleisintä hengellinen väkivalta on konservatiivisissa yhteisöissä, mutta sitä ilmenee tavallisissa seurakunnissakin. Iivanainen itse on saanut kuulla palavansa helvetin tulessa.

21.06.2021

11. Joskus elämä pakottaa ihmisen uskonnolliseksi, huomasi kirjailija Risto Oikarinen – hän kirjoitti romaanin piispasta, joka haraa uskoa vastaan

Rukouselämän treenaaminen ja riitit ovat Risto Oikariselle vapautta, jonka osallisuus kirkon traditiosta antaa.

03.06.2021

12. Vantaan Nissbackan kartanon alue on kärsinyt toistuvasta ilkivallasta – seurakunnan työntekijät lähtivät pihatöihin auttamaan

Laila Pullisen kotimuseo Nissbackassa on tänä kesänä ensimmäistä kertaa avoinna kaikille vierailijoille. Veistospuisto ja näyttelyt avautuvat 3. kesäkuuta.

26.05.2021

13. Striimatuissa ristiäisissä etävieraat voivat osallistua juhlaan rukoillen, Raamatun tekstejä lukien ja laulaen: ”Se tuntui jopa tosi yhteisölliseltä”

Pappi Sari Kokkosen mukaan juhlavieraiden rajoittaminen aiheuttaa välillä vaikeita tilanteita. Samalla se kirkastaa läheisten merkitystä.

17.05.2021

14. Vanhankirkon julkisivua kunnostetaan kesän aikana noin miljoonalla eurolla

Suosittu vihkikirkko on korjaustöiden aikana käytössä normaalisti.

17.05.2021

15. Mustasaari avautuu yleisölle 8. kesäkuuta ja viettää juhlakesää

Viime kesänä Mustasaari pysyi koronan vuoksi kiinni. Tänä kesänä saareen pääsee, mutta lautalla ja sisätiloissa ihmisten määrää joudutaan rajoittamaan.

14.05.2021

16. Espoon tuomiorovastiksi valittu Ari Paavilainen kaipaa kaupunkimaisempaa ja kansainvälisempää kristillisyyttä

Ari Paavilainen haluaisi puhkoa kirkkoa ympäröivää perinteiden kuplaa niin, että myös nuoremmat ikäluokat voisivat kokea kirkon omakseen.

12.05.2021

17. Onnellinen vaikka väkisin? – onnellisuustutkija Ilona Suojanen ja uskonnonfilosofi Sami Pihlström arvostelevat tämänhetkistä onnellisuusbuumia

Onnellisuus ei ole pelkästään omasta asenteesta kiinni eikä se voi olla elämän varsinainen päämäärä.

04.05.2021

18. Raamatussa eri lintulajeilla on oma tehtävänsä: muuttolinnut noudattavat Jumalan säädöksiä, varpuset muistuttavat hänen huolenpidostaan

Tikkurilan seurakunnan pappi Jaakko Hyttinen on lintubongari, joka on löytänyt Raamatusta niin monia tuttuja lajeja kuin luomistyön kummallisuuksiakin.

30.04.2021

19. Toivoa ja pelkoa kirkon kellarissa – kirjailija Elina Hirvosen vetämä keskustelusarja striimataan yleisölle Tuomiokirkon kryptasta

Nykyisenä epävarmuuden aikana Elina Hirvonen on miettinyt paljon toivoa. Siitä ja muista isoista asioista päästään puhumaan Kirkko ja kaupungin Keskusteluja kryptassa -sarjassa.

06.04.2021