Kaisa Halonen -haulla löytyi 637 hakutulosta.

1. Useilta papiksi halunneilta jäi takavuosina vihkimys saamatta seksuaalisen suuntautumisen vuoksi – Kaisa Raittilan mukaan moni asia on jo muuttunut ja muuttuu vielä

Kaisa Raittila kirjoitti kirjan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuspyrkimyksistä kirkossa. Vielä parikymmentä vuotta sitten moni homo tai lesbo joutui kirkon töissä salaamaan identiteettinsä.

30.11.2020

2. Pekka Sauri oli lapsena huolehtija, josta tuli toisten huolien kuuntelija: ”Mikään inhimillinen tai epäinhimillinenkään ei ole minulle enää vierasta”

Toisen ihmisen kanssa puhuessa asiat asettuvat oikeampiin mittasuhteisiin, sanoo Pekka Sauri. Lokakuussa hän vastasi yhden yön ajan psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien puheluihin.

24.11.2020

3. ”Kahva on kiva”, sanoi kaksivuotias – tutkija ja lapsiraati arvioivat lastenraamattuja

Lastenraamattu on monelle ensimmäinen kosketus kristinuskon keskeisiin kertomuksiin. Siksi ei ole samantekevää, miten se on kirjoitettu.

19.11.2020

4. Painaako pimeys? Kaamosoireilu on kevyt vaiva, jos sitä vertaa sielun pimeään yöhön

Huolenpito ja hellyys auttavat paremmin kuin sanat silloin, kun pimeys ahdistaa ja Jumala on piilossa, sanoo psykoterapeutti ja pappi Jaana Räntilä.

11.11.2020

5. Harras hetki: Hans Tuominen kulkee metsässä arjen ja melun ulottumattomissa

Sipoonkorven kansallispuisto on kirkkoherra Hans Tuomisen seurakuntaa, jossa hän suunnistaa ja toimittaa rukoushetkiä.

10.11.2020

6. Sinun puolestasi annettu – tällaista on luterilaisessa messussa, jossa Jumalan armo kuuluu kaikille

Käykö kukaan enää messussa ja miksi? ”Messu on kuin ruokailua sielulleni”, sanoo Natalia Karjalainen Länsimäen kirkolla. ”Tarkoitus on mennä yhdessä jatkoille pizzeriaan”, kertoo Ville Kuusjärvi Verkosto-yhteisössä.

07.10.2020

7. Rajansa suorittamisellakin – työuupumuksen kokenut Aurora Airaskorpi etsii tasapainoa kurinalaisuuden ja armollisuuden välillä

Työssä ei voi aina antaa parastaan, vaan joskus on hyvä tyytyä rutiinisuoritukseen, sanoo riittämättömyydestä kirjan kirjoittanut Aurora Airaskorpi.

25.09.2020

8. Perinteet, mysteeri ja rikkaat jumalanpalvelukset vetävät ortodoksiseen kirkkoon

Ortodoksiseen kirkkoon liittyneet entiset luterilaiset arvostavat myös monia tapoja tuoda usko arkeen, kertoo tutkija Helena Kupari.

28.08.2020

9. Labyrintissä kulkeminen voi olla pyhiinvaellusta tai itsensä kuuntelemista – lauantaina sitä voi kokeilla Otaniemessä

Labyrintti on simppeli mutta toimiva hengellinen harjoitus, sanoo pappi Kati Pirttimaa.

25.08.2020

10. Uskonnonharjoittaminen tarjosi 1600-luvulla naisille eroottisia näkyjä – ”Suhdetta Kristukseen kuvailtiin ja kuviteltiin mielenkiintoisilla ja shokeeraavillakin tavoilla”

Rose-Marie Peake tutkii barokkiajan nunnien hengellisyyttä. Nunnat elivät uskoaan todeksi hyvin kehollisesti, ja naimisissa oleville naisille hengellisyys tarjosi mahdollisuuden kieltäytyä avioseksistä.

06.08.2020

11. Parisuhdeväkivalta ei ole yksityisasia, eikä sitä voi perustella uskonnolla tai kulttuurilla, sanoo tutkija Satu Lidman

Väkivaltaisessa parisuhteessa eletään pelon ja toivon kierteessä, josta irrottautuminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on silloin, jos uskonnollinen yhteisö vaatii uhrilta anteeksiantoa.

23.06.2020

12. Kristinuskossa käärme symboloi pahaa – oikeat käärmeet ovat yksilöitä, joilla on sosiaalisia suhteita

Käärmeitä pelätään, inhotaan ja palvotaan. Kreikan Kefalonian saarella käärmeet luikertelevat kirkoissa Jumalanäidin ikonien ympärillä.

15.06.2020

13. Henkioppaita, valoa ja kulkijoita – moni nimekäs suomalaistaiteilija haki vaikutteita okkultismista ja esoteriasta

1800- ja 1900-lukujen vaihteessa esoteria oli länsimaissa muoti-ilmiö. Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin ja vähemmän tunnettujen kultakauden taiteilijoiden teoksiin voi tutustua nyt Villa Gyllenbergin näyttelyssä Helsingissä.

11.06.2020

14. Matkailija löytää kirkosta ylellisen hiljaisuuden – ”Saat vain olla ja pystyt miettimään asioita”

Hiljaisuuden ja hyvinvoinnin yhteys on todettu monissa tutkimuksissa. Kirkkoja voitaisiin markkinoida enemmän hiljaisuuden paikkoina, ehdottaa tutkija Hannele Kauppinen-Räisänen.

03.06.2020

15. Tämä kolahti: Maailma on kuollutta joutomaata – löysikö T. S. Eliot rauhan kirkosta?

T. S. Eliotin klassikkoteos on kudelma sirpaleita, lainauksia ja hälinää, ja nyt siitä on saatu uusi suomennos.

01.06.2020

16. Koronakriisi on tuonut nettiraamatulle roimasti lisää käyttäjiä – oletko itse vilkuilija, syventyjä vai kuuriluontoinen lukija?

Jumalan huolenpidosta kertovat psalmit ovat olleet tämän kevään suosikkilukemista, kertoo seurakuntapalvelun johtaja Antti Siukonen Suomen Pipliaseurasta.

25.05.2020

17. Millaista olisi viettää loppuelämä neljän seinän sisällä ja odottaa kärsivällisesti kuolemaa? Kysytään Juliana Norwichlaiselta

Juliana Norwichlainen valitsi vapaaehtoisesti erakkona elämisen. Olisiko hänestä lohduttajaksi meille koronan eristämille ja kuolemanpelkoisille?

15.05.2020

18. Kolme irtiottoa: Netflixin minisarja, dokumentti ja elokuva kertovat, millaista on lähteä konservatiivisesta juutalaisyhteisöstä

Konservatiivisen uskonyhteisön jättämisestä voi käsikirjoittaa toiveikkaan selviytymistarinan, mutta dokumentissa tulevat näkyviin lähtijöiden irrallisuus ja rikkinäisyys.

14.05.2020

19. Miksi Jumala sallii kärsimyksen? – Omaa haavoittuvuuttaan voi käsitellä kirjallisuuden avulla

Jobin kirja on kärsimys­kirjallisuuden klassikko, jonka opetus on se, että kärsivä ihminen ei kaipaa selityksiä vaan kuuntelua.

28.04.2020