Kaisa Halonen -haulla löytyi 571 hakutulosta.

1. Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Pekka Halonen rinnastivat taiteen uskontoon – spiritualistiset istunnot kuuluivat elämään

Akseli Gallen-Kallelalle ja muille kultakauden taiteilijoille taide oli henkisen etsinnän väline, jolla tavoiteltiin korkeampaa tietoa. He kokivat kirkon edustaman kristinuskon vanhanaikaiseksi.

20.05.2019

2. Rap-artisti Mercedes Bentso on äidin tyttö, jolle feminismi on hengissä pysymistä

Koulukiusattu Linda-Maria Roine leikki välitunneilla Jumalan kanssa. Nyt hän on räppäri Mercedes Bentso, tylsä luterilainen, hetkittäin onnellinen ja usein vihainen.

08.05.2019

3. Raamatusta löytyy äitejä, jotka käyvät valtapelejä, suosivat yhtä lapsistaan ja kokevat riittämättömyyttä

Raamatussa kuvataan sellaisia äitiyden piirteitä, joita ei mielellään näkisi, ja syyllisyydentunteet ovat aina olleet äideille tuttuja, sanoo raamatuntutkija Outi Lehtipuu.

07.05.2019

4. Tee testi: Tunnetko Raamatun oudot äidit?

Kuka oli Raamatun tehokas yrittäjänainen? Kuka hylkäsi poikansa pelastaakseen tämän hengen, ja kuka vertasikaan itseään kanaemoon?

07.05.2019

5. Hannu Holma haluaa saada suomalaiset liikkeelle – reitti voi kulkea vaikka kirkosta kirkkoon

Laulaja Hannu Holma ideoi Agricola-kävelyn, joka alkaa Mikael Agricolan synnyinpitäjästä Pernajasta ja päättyy hänen piispanvirkapaikkaansa Turkuun. Reitille osuvat myös Vantaan Pyhän Laurin kirkko ja Espoon tuomiokirkko.

26.04.2019

6. Vanhan Kuninkaantien varrelta löytyy kirkkoja, joissa voi edelleen aistia keskiajan – poimimme kolme tärppiä pk-seudulta

Kuninkaantie oli keskiajalla kansainvälinen valtaväylä, joka Suomessa kulki Turusta Viipuriin. Sen varrella on useita keskiaikaisia kivikirkkoja.

26.04.2019

7. ”Vainajilla ei ole nimeä, eikä ole ketään, jolle heidän kuolemastaan voisi ilmoittaa” – Välimereen hukkuneet vainajat päätyvät nimettömään hautaan

Toimittaja Taina Tervonen haastatteli kirjaansa ihmisiä, joiden työnä on käsitellä Välimeren haaksirikkojen uhreja. Heidän päällimmäinen tunteensa on voimattomuus.

16.04.2019

8. Harras hetki: Aaro Löf tuntee Jumalan tuoksuna – puhelin hälyttää aamuviiden jälkeen päivän ensimmäiseen rukoukseen

Aaro Löf on suufi, jolle kaikissa hengellisissä perinteissä on kysymys Jumalan läsnäolon kokemisesta.

22.03.2019

9. Muusikko Joose Keskitalo kolusi lähes kaikki herätysliikkeet ennen kuin hänestä tuli ortodoksi: ”Nyt minulle on avautunut laajempi sfääri asioihin”

Jo lapsena Joose Keskitalo huomasi hahmottavansa monet asiat eri tavalla kuin muut. Lauluntekijänä hän haluaa jättää mysteerille tilaa ja olla uskollinen unilleen.

18.03.2019

10. Muistisairaiden Sanervakodissa saa syödä yöllä, tupakoida ja elää muutenkin mahdollisimman tavallisesti – kunnes tulee aika kuolla hoitajan silitellessä

Tavallisten muistisairauksien lisäksi Sanervakodin asukkailla on pahoinpitelyn tai aivoverenvuodon aiheuttamia aivovammoja ja psyykkisiä sairauksia. Osan aivoja on vahingoittanut rankasta alkoholin käytöstä johtuva vitamiininpuutos. Kaikkia hoidetaan kristilliseltä arvopohjalta.

14.03.2019

11. Voima olkoon kanssanne, siskot! – Tytöt ja naiset saavat kolmessa romaanissa tarpeekseen miesten uskonnollisesta vallankäytöstä

Suomalaisnaisten uutuusromaaneissa jätetään uskonyhteisö ja kokeillaan, millaista on tehdä syntiä. Naomi Aldermanin Voima-romaani paljastaa Jumalan äidinkasvot, eivätkä ne ole kovin lempeät.

08.03.2019

12. ”On järkyttävää, jos kirkon kasvot julkisuudessa ovat aina miehen” – tuore kirja katsoo kirkkoa tasa-arvon näkökulmasta

Millaista Jumalaa kirkko julistaa? kysyy Taantuvan tasa-arvon kirkko -kirjan toimittanut Anni Tsokkinen. Hänen mielestään tasa-arvo-ongelmat ovat kirkolle myös uskottavuusongelmia.

25.02.2019

13. Kati Reijonen käy vääntöä Jumalan kanssa ja ihmettelee suomalaisten henkisyyskammoa

Kati Reijosella on pakkomielle etsiä ja ymmärtää. Hän toivoo, että Jumalasta voisi puhua saarnaamatta tai pilkkaamatta.

19.02.2019

14. Ei ole kiire mihinkään, ei pakko tehdä mitään – lukijat ja kaksi professoria kertovat, miksi lepo on hyväksi

Maailma pyörii 24/7, mutta ihminen ei sellaista kestä. Tarvitsemme lepopäivän.

15.02.2019

15. Katso kuvat: Kaisamari Hintikka vihittiin Espoon piispaksi

Teologian tohtori Kaisamari Hintikka vihittiin piispaksi sunnuntaiaamuna Espoon tuomiokirkossa lämmintunnelmaisessa juhlamessussa. Hintikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon historiassa toinen naispuolinen piispa.

10.02.2019

16. Harras hetki: Leena Piirainen palaa joka kevät espanjalaisluostarin puutarhuriksi

Leena Piirainen luopui nunnahaaveistaan tultuaan isoäidiksi, mutta elää silti neljä kuukautta vuodesta luostarissa. Suomessakin hän pyrkii pitämään rukouksen mukana kaikissa tekemisissään.

25.01.2019

17. Kirjat: Finlandia-voittaja Taivaanpallo näyttää, miten suojatonta oli naisen elämä 1600-luvulla

Mikael Niemen romaanissa Karhun keitto Lars Levi Laestadius taas piti huolen heikoista. Herätysliikejohtajan esittäminen murhamysteereitä tutkivana salapoliisina tuntui kuitenkin päälle liimatulta.

16.01.2019