null ”Maa on niin kaunis, koska jouluna taivas laskeutuu maan päälle”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo joulutervehdyksessään

Ajankohtaista Hengellisyys

”Maa on niin kaunis, koska jouluna taivas laskeutuu maan päälle”, kirjoittaa piispa Teemu Laajasalo joulutervehdyksessään

Jumala haluaa yhä uudelleen lahjoittaa meille sellaisen rauhan, joka on lainatavaraa taivaasta. 

Louis Armstrongin esittämä What a wonderful world vuodelta 1967 on yksi tunnetuimmista kappaleista. Laulajan karhea ääni, laulun kauniit sanat ja kevyt melodia nostattavat jokaisella kuuntelukerralla mielen miettimään maailman kauneutta. Kappaletta kuunnellessa omat arkiset murheet tuntuvat asteen verran kevyemmiltä kantaa.

Louis Armstrongin laulussa kertoja katsoo maailmaa ihmeellisellä rakkaudella. Laulun sanat todistavat kaikkialla olevaa kauneutta tavalla, jossa kyynisinkin kokee haikeutta. Ylitsevuotava rakkaus kaikuu laulun sanoissa ja sävelissä. Maailma on kaunis. What a wonderful world.

Laulun lumo tuntuu niin kohti tulevalta, että sitä on vaikea vastustaa, vaikka arkikokemus olisikin jotain muuta. Kun ajattelemme elämäämme tällä maapallolla, ei ensimmäisenä tule aina mieleen kovinkaan montaa kaunista asiaa. Sanat eivät tunnu vastaavan kokemusmaailmaamme.

Jouluisin myös me suomalaiset laulamme maailman kauneudesta. Virsi 30, Maa on niin kaunis, on rakas suomalainen virsi ja joululaulu. Laulu tunnetaan myös nimellä Toivioretkellä. Virreksi kyseinen laulu on päässyt vasta 1980-luvulla, mutta sen historia Suomessa yltää kuitenkin jo yli sadan vuoden taakse. Useampi sukupolvi on laulua laulanut. Keskellä pimeintä vuodenaikaa laulamme yhdessä luottavaisesti maan kauneudesta.

Maa on niin kaunis -virren sanoissa on samaa voimaa kuin Louis Armstrongin klassikossa. Sen sanat julistavat totuutena asiaa, joka ei arkikokemuksen kautta aina sellaiselta tunnu. ”Maa on niin kaunis” on vaativa väittämä. Se käskee sellaiseen toiveikkuuteen, joka ei meinaa itsestään syntyä.

Virren kolmas säkeistö armahtaa laulajaa. Säkeistössä enkelit laulavat ”sielusta sieluun”. Enkelit laulavat, että maassa on rauha, kun Jeesus armon toi. Maa on niin kaunis, vaikka me emme kykenisi sitä aina näkemään. Maa on niin kaunis, vaikka me emme kykene sitä sellaiseksi tekemään. Maa on niin kaunis, koska jouluna taivas laskeutuu maan päälle ja Jumala syntyy ihmiseksi maailmaan.

Jumala ei katso meitä ja maailmaamme ­sellaisena kuin se voisi olla, vaan sellaisena kuin se on. Ja Jumala näkee kauneutta. Jumala näkee maan kauneuden, koska hän on maailmamme luonut, ja Kristus on syntynyt tänne ihmiseksi ja tuonut rauhan mukanaan. Vaikka me olemme sotkeneet maailmaa ja luoneet rauhattomuutta, Jumala haluaa yhä uudelleen lahjoittaa meille sellaisen rauhan, joka on lainatavaraa taivaasta.

Jouluna voit huoletta laulaa Maa on niin kaunis, vaikka se ei tänään siltä tuntuisi tai näyttäisi. Maan kauneus ei ole meistä kiinni, vaan se on Jumalasta kiinni. Maa on niin kaunis. What a wonderful world.

Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Älä pelkää. Voiko olla rauhoittavampia sanoja?” kysyy piispa Kaisamari Hintikka joulutervehdyksessään

Hengellisyys

”Sanat lohduttavat silloin, kun herään painajaiseen, kun murehdin tulevaa, kun olen yksinäinen”, Espoon piispa jatkaa kirjoitustaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.