null Pääkirjoitus: Jeesus syntyi meille merkiksi ja esimerkiksi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jeesus syntyi meille merkiksi ja esimerkiksi

Joulun lapsi ei pelasta meitä maailman lainalaisuuksista ja välttämättömyyksistä. Hän pelastaa meidät toivottomuudelta, mielettömyydeltä ja merkityksettömyydeltä.

Siitä on nyt aika tarkkaan kaksi vuotta, kun korona­pandemian aiheuttanut virus alkoi levitä Kiinassa. Muutamassa kuukaudessa se oli kulkeutunut koko maailmaan. Parin vuoden aikana koronaan on kuollut miljoonia ihmisiä, vaikka on siitä myös parantunut ­ainakin parisataa miljoonaa.

Pandemia on sekoittanut maailman talouden ja muuttanut pitkäksi ajaksi melkein kaikkien ihmisten elämän.

Voisi luulla, että koronapandemia on tehnyt maailmasta aiempaa epävarmemman ja turvattomamman. Niin ei kuitenkaan ole. Korona on pikemminkin paljastanut valheellisen turvallisuudentunteen onttouden ja osoittanut harhaluuloksi kuvitelman, että ihminen voisi täydellisesti hallita elämää.

Tämä maailma on vain maailma. Tämä on aina ­ollut kulkutautien ja kuoleman varjon maa – ja sellainen tämä tulee aina olemaan.

Jumalan rakkaus ihmiskuntaa kohtaan on suorastaan jääräpäistä. Hän ei hylkää, vaikka mikä olisi.

Joulua vietetään vuoden pimeimpänä aikana. Joulu­evankeliumi kertoo Jeesuksen syntyneen yöllä. Tämä alleviivaa ­sitä, että Jumala tulee valon kajoksi ja toivon kipinäksi kaikkein synkimpäänkin pimeyteen – ja pysyy siellä meidän kanssamme niin pitkään kuin tarvitaan. ­Tämä on joulun ilosanoma, se ­Enkeli taivaan -virrestäkin tuttu ”­suuri ilo”.

Emme tiedä, miksei Jumala vain lakaise koko koronavirusta helvettiin täältä. Mutta siihen voimme luottaa, että yksin hän ei meitä jätä.

Kristityille joulu on pelastuksen juhla. Betlehemin seimeen syntynyt Jeesus ei tosin pelasta meitä maailmasta eikä sen lainalaisuuksista ja välttämättömyyksistä. Joulun lapsi pelastaa meidät toivottomuuden, mielettömyyden ja merkityksettömyyden ikuiselta kadotukselta.

Joulu on rakkauden juhla. Jouluevankeliumin mukaan Jeesus syntyi ”merkiksi”. Jeesus syntyi merkiksi siitä, että Jumala ei epäröi hetkeäkään, rakastaisiko hän meitä vai ei. Jumalan rakkaus ihmiskuntaa kohtaan on suorastaan jääräpäistä. Hän ei hylkää, vaikka mikä olisi.

Kristityt ovat vanhastaan uskoneet, että Jeesus ei syntynyt meille vain merkiksi vaan myös esimerkiksi. Miten juuri minä voisin tuoda valoa pimeyteen, ­rauhaa rauhattomuuteen ja iloa synkkyyteen?

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Otsikko muutettu 16.12. klo 13.33

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.