null "Tällaiselle on tarvetta" – yksinhuoltajia tukeva Lapsiarkki-hanke on levinnyt jo 25 seurakuntaan

Moni yksinhuoltaja kaipaa vertaistukea ja lastenhoitoapua. Lapsiarkki-hanke tarjoaa niitä. Kuvan ihmiset eivät liity juttuun.

Moni yksinhuoltaja kaipaa vertaistukea ja lastenhoitoapua. Lapsiarkki-hanke tarjoaa niitä. Kuvan ihmiset eivät liity juttuun.

"Tällaiselle on tarvetta" – yksinhuoltajia tukeva Lapsiarkki-hanke on levinnyt jo 25 seurakuntaan

Kirkko järjestää yksinhuoltajille maksutonta lastenhoitoa ja vertaistukea. Helsingissä mukana on neljä seurakuntaa.

Kirkko aloitti vuosi sitten Lapsiarkki-nimisen hankkeen, jossa pyritään kehittämään tukimuotoja yhden vanhemman perheille. Hankkeessa mukana olevat seurakunnat ovat järjestäneet maksutonta lastenhoitoa ja vertaistukiryhmiä.

Vuoden aikana 25 seurakuntaa ympäri Suomea on lähtenyt hankkeeseen mukaan. Lapsiarkki-hanke kestää vielä vuoden, minkä jälkeen toiminnasta on tarkoitus tehdä vakituinen osa kirkon työtä ympäri Suomea.

Hanke lähti liikkeelle, kun Supercell-miljonäärien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustama Me-säätiö tarjosi kirkolle rahoitusta syrjäytymisen ehkäisyyn.

Lapsiarkki-hankkeen projektipäällikkö Päivi Malmivaara kertoo, että idea juuri yhden vanhemman perheiden tukemiseen tuli seurakunnilta.

– Seurakunnista kerrottiin, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta, Malmivaara sanoo.

– Viime kevään ja syksyn aikana olemme tehneet omaa taustakartoitusta. Lapsiperheille lähetettiin kysely, jossa selvitettiin, minkälaista tukea perheissä tarvitaan.

Vastaukset olivat selviä: kuuntelua, keskustelua, vertaistukea ja lastenhoitoa. Niinpä Lapsiarkki-hankkeessa alettiin järjestää vertaistukea ja lastenhoitoa.

Kyse voi olla vuoroviikkovanhemmista tai vaikka siitä, että puoliso on ulkomaankomennuksella tai sairas.

– Projektipäällikkö Päivi Malmivaara

Päivi Malmivaaran mukaan Lapsiarkki-hankkeessa ei olla keksimässä pyörää uudestaan. Kirkko on tukenut yksinhuoltajia ja tarjonnut lastenhoitoa vuosikaudet. Hankkeen tarkoitus on kehittää toimintaa ja levittää sitä useampiin seurakuntiin.

– Pointtina on myös se, että kun toiminta käynnistetään seurakunnassa, sitä ei tehdä aina saman sapluunan mukaan. Vanhemmilta kysytään, mitä te tahdotte.

Esimerkiksi Imatralla, jossa hanke on toiminut alusta alkaen, järjestetään pelkkää lastenhoitoa.

– Kun toimintaa käynnistettiin Imatralla, vanhemmat eivät toivoneet vertaisryhmää. Lastenhoitoa on viikoittain kaksi tuntia, ja vanhempi saa käyttää ajan, miten haluaa.

Helsingissä Lapsiarkki-hanke toimii Kalliossa, Vartiokylässä, Pitäjänmäessä ja Tuomiokirkkoseurakunnassa, Vantaalla Tikkurilassa ja Vantaankoskella.

Ei kannata lannistua heti, jos toiminta ei tavoita kohderyhmää.

– Projektipäällikkö Päivi Malmivaara

Kun kahden vuoden hankerahoitus loppuu, toimintaa on tarkoitus jatkaa kirkon omilla rahoilla.

– Rahallisestihan tämä ei vaadi isoa panostusta. Iltapalaa tai muuta sellaista voidaan tarjota lapsille, mutta ne ovat normaaleja seurakunnan toimintamenoja. Enemmänkin vaaditaan työaikajärjestelyä, Malmivaara selittää.

Malmivaaran mukaan Lapsiarkki-toiminta on tarkoitettu yksinhuoltajille, mutta yksinhuoltajuus määritellään laveasti. Riittää, että vanhempi kokee pyörittävänsä arkea yksin.

– Kyse voi olla vuoroviikkovanhemmista tai vaikka siitä, että puoliso on ulkomaankomennuksella tai sairas.

Vaikka toimintaa vasta kehitetään, uudet seurakunnat ovat tervetulleita mukaan jo tämän vuoden aikana.

– Ei kannata lannistua heti, jos toiminta ei tavoita kohderyhmää. Aina, kun uutta toimintaa käynnistetään, se kestää hetken, Malmivaara sanoo.

Lisäys 8.1. kello 12.20: Lisätty tieto, missä Vantaan seurakunnissa Lapsiarkki-hanke toimii.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi