null Mukulamessussa saa liikkua ja päästellä ääniä

Anna-Mari Kaskinen keksi Mukulamessu-nimen.

Anna-Mari Kaskinen keksi Mukulamessu-nimen.

Ajankohtaista

Mukulamessussa saa liikkua ja päästellä ääniä

Kirjailija Anna-Mari Kaskinen, miten Mukulamessu syntyi?

– 25 vuotta sitten muutimme Vantaalle ja kolmas lapsemme syntyi. Kävimme kirkossa, mutta pienten lasten kanssa siellä tuli vähän nolo olo. Yksi lapsistani oli todella meluisa ja hänen kanssaan oli vaikeuksia olla missään normaalisti. Se auttoi minua ymmärtämään muidenkin perheiden tarpeita.

Liisa Pietilä Hakunilan seurakunnasta kutsui työryhmän miettimään, mitä lapsiperheiden hyväksi voisi tehdä. Aloimme unelmoida uudenlaisesta jumalanpalveluksesta. Kutsuimme asiantuntijoita paikalle, esimerkiksi opetusneuvos Pentti Luumi kävi meitä konsultoimassa. Lasten toive oli, ettei messussa tarvitsisi istua koko aikaa. Kehitimme Mukulamessun, jossa on salliva ilmapiiri. Lapset saavat liikkua, päästellä ääniä ja koskettaa.

Mistä messun nimi juolahti mieleesi?

– Mukula on aika positiivinen sana lapsesta. Mukula kertoo kasvun mahdollisuudesta: perunan mukulasta tai kukkasipulista ei vielä tiedä, mikä siitä voi tulla. Tein myös messun laulujen sanat, ja Laaksosen Petri sävelsi.

Jäivätkö mukulat Hakunilaan?

– Eivät jääneet. Aloimme toteuttaa mieheni kanssa Mukulamessua Lohjalla. Koulutimme seurakuntien työntekijöitä messun ideaan, ja lähdimme viemään sitä ympäri maailmaa. Nykyisin Mukulamessua vietetään ainakin Norjassa ja Amerikassa. Olemme vieneet messun mallin myös Australiaan ja Keski-Eurooppaan. Mukulamessun syntymisestä on jo 25 vuotta, mutta kipinä on vieläkin!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.