null Kymmenen huikeaa paikkaa bongata suuria aaltoja – aallonhuippu voi nousta Helsingin edustalla jopa 9 metriin

Suomenlinna on kiinnostava retkikohde myös kesäsesongin ulkopuolella.

Suomenlinna on kiinnostava retkikohde myös kesäsesongin ulkopuolella.

Hyvä elämä

Kymmenen huikeaa paikkaa bongata suuria aaltoja – aallonhuippu voi nousta Helsingin edustalla jopa 9 metriin

Meri näyttää syys- ja talvimyrskyissä voimansa pääkaupunkiseudun ja lähikuntien rannoilla.

Loppusyksy ja jäätön talvikausi ovat parasta aikaa nähdä suuria aaltoja. Korkeimman aallonhuipun on arvioitu kohonneen Helsingin edustalla jopa yhdeksään metriin. Muutaman kerran on mitattu viisimetristä aallokkoa.

Kun kovat lounais- tai länsituulet pyyhkivät Suomenlahtea, meri iskeytyy voimalla kallioihin. Toisinaan aallot kasvavat näyttäviksi myös itätuulilla.

Isoja valkopäitä kannattaa katsoa kauempaa kuin luulisi, koska aallot eivät ole keskenään samankokoisia. Jotkut ulottuvat paljon muita pidemmälle rantaan.

Ilmatieteen laitoksen aaltoennusteet kertovat parhaat hetket aaltobongaukseen. Nämä kymmenen paikkaa ovat silloin oivia retkikohteita.

1. Porkkalanniemi, Kirkkonummi

Porkkalanniemen jylhät kalliot ja avoin sijainti tekevät siitä erinomaisen paikan aaltojen ihailuun. Välillä voi lämmitellä ja nauttia eväitä jollain virkistysalueen tulipaikoista.

Porkkalanniemi pistää niin pitkälle Suomenlahteen, että sen luonto muistuttaa sään pieksemää ulkosaaristoa.

Porkkalanniemi pistää niin pitkälle Suomenlahteen, että sen luonto muistuttaa sään pieksemää ulkosaaristoa.

2. Kaivopuiston ranta ja Ehrenströmintie, Helsinki

Meri pärskyy näyttävästi Kaivopuiston rantaan ja Ehrenströmintien kallioille, jotka tavoittaa helposti julkisilla kulkuvälineillä. Säältä voi suojautua välillä rantakahvilaan.

3. Kopparnäs, Inkoo ja 4. Störsvikin ranta, Siuntio

Kopparnäs-Störsvik on yhtenäinen merenranta-alue Inkoon ja Siuntion rajalla. Se on tunnettu avomerelle avautuvista korkeista kallioistaan. Alueella on yli 15 kilometriä rakentamatonta rantaviivaa, polkuja ja useita tulentekopaikkoja.

5. Suomenlinna, Helsinki

Suomenlinnassa, esimerkiksi Kustaanmiekan salmessa, aallot kasvavat usein isoiksi. Saareen pääsee ympäri vuoden HSL:n lipulla, ja turistikauden ulkopuolella se tuntuu aivan erilaiselta paikalta kuin kesällä. Osa palveluista on auki ympäri vuoden.

Näkymä Suomenlinnasta Etelä-Helsinkiin. 

Näkymä Suomenlinnasta Etelä-Helsinkiin. 

6. Varlaxudden, Porvoo

Porvoon Varlaxuddenin laajoille kalliorannoille velloo aaltoja avomereltä, jonne on sieltä esteetön näköala. Virkistysalueella on myös tulipaikkoja.

7. Uutela ja Kallahdenniemi, Helsinki

Uutelan ulkoilualue ja Kallahdenniemi Vuosaaressa ovat oivia paikkoja aaltojen katseluun. Helsingin Sanomien lukijat äänestivät Uutelan viime keväänä Helsingin seudun parhaaksi luontokohteeksi. Samassa äänestyksessä kehuttiin myös Kallahdenniemeä.

Molempiin Vuosaaren rantakohteisiin pääsee julkisilla kulkuvälineillä, ja niissä voi myös istua tulipaikalla.

9. Westendin ja Haukilahden ranta, Espoo

Espoon rannat ovat sen verran suojaisia, että niille tuleva aallokko on usein maltillista. Westend ja Haukilahden venesatama tarjoavat kuitenkin melko avoimet merinäkymät. Aaltoja voi katsella myös rantakahvilan tai -ravintolan lämmössä, ja perille pääsee julkisilla kulkuvälineillä.

9. Soukan Kasavuori, Espoo

Espoon Soukassa sijaitsevalta Kasavuoren kalliolta avautuvat komeat näkymät merelle. Aaltoja voi katsella sieltä takuuturvallisen matkan päästä. Vuoren laki on monen mielestä Espoon paras näköalapaikka.

10. Matinkylän rantakallio, Espoo

Espoon Matinkylän rannalla on avara, kallioinen alue, johon nousee sopivalla tuulella isoja aaltoja. Ranta on helppo saavuttaa julkisilla kulkuvälineillä.

Aalto rantautuu Helsingissä.

Aalto rantautuu Helsingissä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.