null 10 vinkkiä: Selviytymisopas teini-ikäisen vanhemmalle

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Hyvä elämä

10 vinkkiä: Selviytymisopas teini-ikäisen vanhemmalle

Hanki itsellesi huumorintajua, vertaistukea ja elämä!

1. Omaksu uusi roolisi vanhempana. Lapsesi on tullut teini-ikään, hyväksy se. Teinin sisäiset myllerrykset heijastuvat koko perheeseen. Lapsesi tarvitsee sinua yhä, mutta eri lailla kuin nuorempana. Näe asia positiivisessa valossa: lapsesi teini-ikä tarjoaa vanhemmalle jälleen yhden mahdollisuuden kasvaa ihmisenä! Mikäs sen hauskempaa, vai mitä?

2. Pidä puheyhteys! Pidä huolta, että lapsen kanssa säilyy luonteva puheyhteys. Joskus vaatii hyvää pelisilmää nähdä milloin kannattaa avata syvempää keskustelua. Puheyhteys ei synny äkkiseltään hihasta vetäisemällä, vaan sitä pitää vaalia pitkin matkaa. On helpompi hoitaa hankalatkin keskustelut, kun yhteys lapseen toimii. Opettele myös itse pyytämään anteeksi - ylilyöntejä kun voi sattua aikuisellekin.

3. Vietä nuoren kanssa aikaa. Järjestä säännöllisesti yhteistä aikaa, jolloin olette kahden kesken. Näistä hetkistä kumpuaa molemminpuolinen ymmärrys. Nuori kaipaa yhä huomiotasi.

4. Ole jämpti, mutta älä nipota. Sovituista säännöistä pidetään kiinni, mokailuihin puututaan, solmut selvitellään - mutta ihan kaikesta ei kannata urputtaa. Näe kokonaisuus!

5. Anna tilaa, mutta älä jätä. Anna nuorelle tilaa itsenäistyä, mutta älä jätä häntä yksin. Nuori hakee kokemuksia ja laajentaa maailmaansa, tue häntä tässä. Älä kuitenkaan sysää häntä omilleen. Aikuistuva nuori kaipaa tukeasi ja turvallisuuden tunnetta.

6. Ole kiinnostunut. Mistä nuoresi tykkää, ketkä ovat hänen kavereitaan? Mikä on teinillesi tärkeää? Ole kiinnostunut, kysele! Arvosta nuoren mielipiteitä, keskustele, kerro mitä itse ajattelet.

7. Kerro että rakastat. Sano ääneen, että lapsesi on tärkeä ja rakas. Huomioi hyvät asiat!

8. Hanki vertaistukea. Kukapa ymmärtäisi teini-ikäisen vanhempaa paremmin kuin toinen teini-ikäisen vanhempi? Omien kokemusten jakaminen ja huolien purkaminen samassa elämätilanteessa olevien kanssa auttaa usein kummasti. Jos ongelmat nuoren kanssa kasvavat tai huolestut lapsesi hyvinvoinnista, käänny rohkeasti asiantuntijan puoleen.

9. Hanki elämä! Joskus teini-ikäisen kanssa arki tuntuu olevan pelkkää kinaa. Ja pinna kiristyy. Muista pitää huoli omasta jaksamisestasi, äläkä unohda elää omaa elämääsi. Pidä ystävyyssuhteistasi huolta ja hanki hauskoja harrastuksia. Lapselle tekee hyvää nähdä, että vanhemmilla on omakin elämä menoineen ja kavereineen.

10. Hanki huumorintaju! Jos lapsesi lähestyy teini-ikää, etkä ole vielä kehittänyt itsellesi huumorintajua, on nyt hyvä hetki hankkia se. Kyky nauraa itselleen keventää monta kärjistyvää tilannetta. Elämä teräväsanaisen teinin kanssa on ylipäätään helpompaa, kun osaa nähdä asioiden koomisen puolen. Älä ota kaikkea henkilökohtaisesti. Kestä se, että olet nuoren mielestä vähintäänkin nolo ja usein myös ihan urpo.

PS. Luota vanhemmuuteesi. Jokainen lapsi on erilainen. Ei ole olemassa mitään yhtä sääntöä joka sopisi kaikkiin tilanteisiin ja kaikkiin perheisiin.

Vinkkejä varten haastateltiin Väestöliiton asiantuntijaa Anja Saloheimoa sekä Kamalat äidit -vertaisohjaajaa Katja Bergstömiä.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kysyn vaan: Miksi nuori ärsyttää ja vastustaa kaikkea?

Hyvä elämä

Nuori kapinoi löytääkseen oman äänen. Kun identiteetti ja itsetunto vahvistuvat, ei tarvitse enää huutaa, vastaa psykologi ja psykoterapeutti Katja Myllyviita.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.