3 x isä

3 x isä

Petri Vartiainen: Isäasentoja. Otava 2014.

Vaimo haluaa neljännen lapsen. Miestä ahdistaa. Petri Vartiainen kertoo perheeseensä lujasti sitoutuneesta lukumiehestä ja pehmoisästä, joka yrittää saada tilaa äidin hallitsemassa perhekuviossa. Välillä sihdataan perheen onnenhetkiin. Traaginen sukuhistoriakin saa osansa. Kertojan äänessä on samaa niukkaa tyylikkyyttä kuin Kari Hotakaisella ja Petri Tammisella.

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies. Atena 2014.

Roope Lipastin kolumneissa tutkaillaan nelilapsisen suurperheen isän elämää. Lipasti kirjoittaa esinemäärän paljoudesta, lapsista ja vanhemmuudesta ihanan vinksahtaneesti ja myhäilevän itseironisesti. Elämä kaikkinensa on hullunkurista, ja silti juurevaa ja turvallista, maalla Liedossa. Lasten aiheuttama murhe ei liity elämässä pärjäämiseen, vaan siihen että ”herkkujen salasyöminen käy lähes mahdottomaksi”.

Isän kokemus. Toim. Petteri Eerola ja Johanna Mykkänen. Gaudeamaus 2014.

Artikkeleissa tutkitaan isän roolin murrosta ja sen taustalla vaikuttavia miehisyyskäsityksiä. Tutkijat ovat tehneet isien puheista tarinamalleja. Isäksi tulemisessa erotetaan esimerkiksi tahtotarina, normitarina ja selviytymistarina. Tarinamallit saavat miettimään omia isä- ja isoisätarinoita.

Jaa tämä artikkeli: