3 x kirkko kiven sisässä

3 x kirkko kiven sisässä

Svyato-Spasskyn kirkko, Venäjä

Erakot ja munkit pakenivat näihin kallioluoliin jo ennen kristinuskon saapumista Venäjälle. Ensimmäinen luostari kaivettiin kallioon 1100-luvulla. Kommunistien astuttua valtaan munkit saivat häädön. Toisen maailmansodan jälkeen kirkko avattiin, mutta tuhottiin Nikita Hruštšovin käskystä 1960-luvulla. 1990-luvulla paikalle pystytettiin uusi kirkko ja luostari. Nykyään se on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Luolakirkko, Unkari

Gellért-vuoren kylkeen kaiverrettu pyhäkkö sai innoituksensa Ranskasta. Lourdesissa pyhiinvaellusmatkalla olleet unkarilaiset päättivät, että Budapestiin on saatava samanlainen pyhä paikka. Kappeli valmistui vuonna 1931. Tätäkin luolaa ovat asuttaneet erakot. Huonosti kävi kommunistien valtakaudella. Kirkko suljettiin 1950-luvulla ja munkkeja syytettiin maanpetoksesta. Pyhäkön portit aukesivat uudelleen vuonna 1989.

Samaan Al-Kharazin kirkko, Egypti

Lähi-idän suurimpaan kirkkoon mahtuu 15 000 ihmistä. Kairossa alkoi rakennustyö vuonna 1973, kun koptilainen kirkonmies sai näyn kirkon pystyttämisestä ikiaikaisen luolan paikalle. Nyt luolasta löytyy nykyaikaisella tekniikalla varusteltu amfiteatteri, luostari, kirjasto, kahvila, toimistotiloja ja lasten leikkikenttä.

Jaa tämä artikkeli: