3 x kirkko kotina

Mission Park Congregational Church, San Francisco

Vuonna 1909 rakennettu kirkko aloitti kongregationaalisena ja jatkoi luterilaisena. Toisen maailmansodan aikana Norjan kuninkaalliset saivat suojan sen seinien sisältä. 2007 kirkon osti kiinteistösijoittaja Siamak Akvahan. Hän muutti sen kodiksi 3 miljoonalla dollarilla. Akvahan ei itse muuttanut kirkkokotiinsa, vaan laittoi sen myyntiin 10 miljoonalla dollarilla. Kauppoja ei ole tullut: nyt hinta on 7,5 miljoonaa dollaria.

St. Nicholas Church, Northumberland

Sally Onions ja Ian Bottomley remontoivat hiukan erilaisen kohteen. He halusivat säilyttää vuonna 1792 rakennetun kirkon lasimaalausikkunat ja holvimaiset seinät. Takapihalta löytyy edelleen hautausmaa. Remonttiin kului seitsemän vuotta ja 695 000 puntaa. Kun kunnostustyö oli valmis, pariskunta ryhtyi myymään kirkkokotiaan.

St. Jakobuskerk, Utrecht

Kirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus vuonna 1991. Sen jälkeen se toimi 16 vuotta antiikkiesineiden näyttelytilana. Arkkitehtitoimisto Zecc muutti tilan 475 neliön asunnoksi. Lasimaalausikkunat, puulattia ja vanhat ovet jätettiin paikoilleen. Remontti tehtiin kevytrakenteilla, jotta tila voidaan tarvittaessa muuttaa – jopa takaisin kirkoksi.